Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Matspjälkningsapparaten
2
Begrepp matspjälkningsapparat magsäck matstrupe tolvfingertarm
tunntarm tjocktarm blindtarm ändtarm lever gallblåsa galla enzymer bukspottskörtel bukspott njurar urinblåsa urinrör
3
Vad händer när vi äter….. Mat och vatten
Hungerkänslor styrs från hjärnan Känner av energibehovet Behov av olika näringsämnen (fett, kolhydrater, protein (äggviteämnen) & vitaminer)
4
Mag -och tarmkanalen Munnen - (mekanisk och kemisk nedbrytning)
Svalget - (struplock) Matstrupen - (25 cm lång, 5 s till magsäcken) Magsäcken – (4h stannar maten, magsaft, gröt)
5
Resan fortsätter genom kanalen…..
Tunntarmen (en del tolvfingertarmen ) – 6 m lång, utvecklad som en fotbollsplan, blandas med galla & bukspott Tjocktarmen – (1,5 m, vällingen blir tjockare, 3-9 h) Ändtarmen – (samlas rester, 15 cm lång)
6
Körtlar som hjälper till med matspjälkningen
Spottkörtlarna – här tillverkas saliven Levern – tillverkar bland annat galla som löser upp fett Gallblåsan – här samlas gallan Bukspottkörteln – tillverkar bukspott som hjälper till att bryta ner maten och insulin
7
Njurarna och urinvägarna
Kroppens avfall tas om hand på olika sätt: Åker ut med avföringen Avfallet i blodet renas i njurarna (1 l blod/min) och avfallet åker ut med urinen 2 njurar, form av en böna ca 10 cm 1,5-2 l urin bildas i njurarna per dygn Urinen samlas i urinblåsan (ett par dl) Urinvägsinfektion
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.