Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FOKUS grammatik Päälauseen sanajärjestys.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FOKUS grammatik Päälauseen sanajärjestys."— Presentationens avskrift:

1 FOKUS grammatik Päälauseen sanajärjestys

2 Päälauseessa taipunut verbi eli predikaatti on 2. lauseenjäsenenä.
Subjekti ja predikaatti ovat aina vierekkäin. Jag äter godis. Syön karkkia. Predikaatin edellä voi olla esim. subjekti, objekti, ajanmääre tai paikanmääre. Lösgodis gillar jag mest. Irtokarkeista pidän eniten. I dag köper jag en påse saltlakrits. Tänään ostan pussin salmiakkia.

3 Predikaatin edellä voi olla myös kokonainen sivulause.
När jag pluggar till provet, äter jag ofta godis. Kun luen kokeeseen, syön usein karkkia. Inte ja muut liikkuvat määreet tulevat subjektin ja predikaatin jälkeen. Jag gillar inte saltlakrits. En pidä salmiakista. På bio äter jag ofta choklad. Elokuvissa syön usein suklaata.

4 Muuta sanajärjestystä aloittamalla lauseet sulkeissa olevalla ilmauksella.
Jag pluggar till provet. (I dag) Jag tränar på gym. (I morgon) Jag träffar kompisar. (På lördagen) Jag har ofta sovmorgon. (På söndagen) Provveckan börjar. (Nästa vecka) I dag pluggar jag till provet. I morgon tränar jag på gym. På lördagen träffar jag kompisar. På söndagen har jag ofta sovmorgon. Nästa vecka börjar provveckan.

5 Sijoita sulkeissa oleva ilmaus oikeaan kohtaan päälauseessa.
På sommaren reser jag till Sverige. (ofta) Det är kul att träffa mina svenska kusiner. (alltid) De kan tala så bra finska. (inte) Jag talar svenska med dem. (förstås) På vintrarna träffar jag mina kusiner. (sällan) På sommaren reser jag ofta till Sverige. Det är alltid kul att träffa mina svenska kusiner. De kan inte tala så bra finska. Jag talar förstås svenska med dem. På vintrarna träffar jag sällan mina kusiner.


Ladda ner ppt "FOKUS grammatik Päälauseen sanajärjestys."

Liknande presentationer


Google-annonser