Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SPELSÄTT GEFLE IF F03 ANFALLSSPEL FÖRSVARSSPEL BOLLVINST BOLLFÖRLUST

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SPELSÄTT GEFLE IF F03 ANFALLSSPEL FÖRSVARSSPEL BOLLVINST BOLLFÖRLUST"— Presentationens avskrift:

1 SPELSÄTT GEFLE IF F03 ANFALLSSPEL FÖRSVARSSPEL BOLLVINST BOLLFÖRLUST
Kontra är möjligt. Kontra är INTE möjligt. Vinna tillbaka boll direkt är Möjligt. Vinna tillbaka Bollen direkt är INTE möjligt. Kontra Spel uppbyggnad Direkt återerövring Försvarssida Pressa Täcka GÖRA MÅL FÖRHINDRA MÅL

2 SPELSÄTT GEFLE IF F03 Markeringsförsvar Positionsförsvar
Markeringsförsvar utgår från BOLLEN OCH MOTSTÅNDARENS POSITIONER och följande prioritering görs: markering, press, täckning och understöd. Markeringsförsvar delas upp i tre varianter vilka är: man-man-markering, zonmarkering och kombinationsmarkering. I ett positionsförsvar utgår man ifrån BOLLEN OCH MEDSPELARNAS POSITIONER och gör följande prioriteringar: press, täckning, understöd och markering. För att uppnå sina prioriteringar använder man sig av kollektiva försvarsmetoder, vilka är: uppflyttning, centrering och överflyttning.

3 Spelarna som är närmast den som pressar inleder täckning.
SPELSÄTT GEFLE IF F03 PRESS TÄCKNING UNDERSTÖD Vår spelare närmast bollhållaren går upp och ”attackerar” motståndaren. Vår avsikt är att erövra bollen alternativt förhindra motståndaren att driva alternativt passa framåt. Annan avsikt kan vara att vi genom press fördröjer motståndarnas anfall och på så vis hinner få ”hem” egna spelare på försvarssida. Väldigt viktigt att vi vid press ”styr” motståndaren åt rätt håll enligt lagets taktik. Spelarna som är närmast den som pressar inleder täckning. Dvs man bevakar ytor som den pressade spelaren kan tänkas spela till och på så vis ”stänger vi in” motståndarna. Spelare som täcker bör vara beredda att bryta, ta över markering, inleda press eller ”stänga” en yta som annars skulle vara möjlig att utnyttja för motståndaren. Är när en försvarsspelare hjälper den medspelare som pressar motståndarens bollhållare. Om den som pressar blir överspelad, ska den som ger understöd direkt kunna ingripa för att kunna bryta.

4 SPELSÄTT GEFLE IF F03 FÖRSVARSSPEL
När motståndarna vinner bollen ställer vi snabbt om till försvarsspel och ALLA spelare är försvarare utifrån sin position, sin lagdel och vår taktik. Är det möjligt att vinna tillbaka bollen genom DIREKT ÅTERERÖVRING efter bollförlust gör vi det, vilket innebär att vi DIREKT sätter press på bollhållaren. Helst INNAN motståndarna fått KONTROLL på bollen. Funkar inte direkt återerövring gäller LÅNGA OCH SNABBA löpningar BAKÅT i banan för att komma på FÖRSVARSSIDA, väl där jobbar vi med PRESS och TÄCKNING.

5 SPELSÄTT GEFLE IF F03 DIREKT ÅTERERÖVRING SAMLAT FÖRSVAR
När laget förlorar bollen, vill vi DIREKT vinna tillbaka den. På så vis hinner INTE motståndarna börja sitt anfall, VI slipper långa löpningar tillbaka i planen och VI erövrar bollen NÄRMARE målet. Spelare närmast bollhållaren sätter press och andra täcker av yta. Det är mycket viktigt att vi är många spelare som hjälper till den som pressar för att skapa ett numerärt överläge. Övriga spelare täcker av längre bak i banan utifall motståndarna lyckas spela sig ur vår press. Oftast i detta fall backlinjen och central mittfältare. Om vi INTE kan vinna tillbaka bollen direkt gäller det att snabbt komma på FÖRSVARSSIDA och samla laget. När laget är SAMLAT kan vi börja jobba för att ta tillbaka bollen, spelaren närmast boll sätter press och övriga täcker ytor. När spelare ur en lagdel sätter press, skall övriga spelare i SAMMA lagdel täcka ytor. Avståndet mellan SPELARE I SAMMA LAGDEL bör vara ca 10 m i sidled, avståndet MELLAN LAGDELARNA bör vara ca 15 m i djup.

6 SPELSÄTT GEFLE IF F03 ANFALLSSPEL
När vi vinner bollen ställer vi snabbt om till ANFALLSSPEL och varje spelare deltar då i anfallet utifrån sin POSITION, LAGDEL och lagets TAKTIK. Störst chans att göra mål vid bollvinst är att KONTRA när motståndarna är oorganiserade i sitt försvar, har vi chans till detta SKALL VI GÖRA DET. Finns ingen möjlighet att kontra skall vi jobba med SPELUPPBYGGNAD, vilket innebär att vi försöker spela oss igenom motståndarnas samlade försvar. Vanligtvis gör vi det genom att spela förbi lagdel för lagdel. ALTERNATIVET vi har är att spela förbi motståndarnas LAGDELAR genom en längre boll.

7 SPELSÄTT GEFLE IF F03 KONTRING SPELUPPBYGGNAD
När vi vinner bollen är motståndarna ofta uppställda för anfallsspel och därför inte organiserade för försvarsspel. Det kan vi utnyttja genom att SNABBT gå till ANFALL. OFTA finns det FRIA YTOR på kanterna BAKOM motståndarnas ytterbackar dit vi kan spela bollen till DJUPLEDSLÖPANDE yttermittfältare eller forward. Alternativt är att vi SNABBT spelare bollen centralt bakom motståndarnas centrala försvarare till djupledslöpande forwards. Ytterligare alternativ är att vi SNABBT spelar boll upp på forwards som tar emot bollen och spelar tillbaka till mittfältare, på så vis får vi med fler spelare i anfall. Här väljer vi att försöka spela oss förbi motståndarnas LAGDEL för LAGDEL. För att kunna spela oss förbi motståndarnas lagdelar gäller det att vi UTMANAR FRIA YTOR både MED BOLL och UTAN BOLL genom rörelse. Det är viktigt att vi varierar KORTA och LÅNGA passningar i vår uppbyggnad för att motståndarna inte skall veta vad vi skall göra. GRUNDEN I SPELUPPBYGGNAD är att vi ÄLSKAR ha boll i kombination med snabba aktioner. Det fyra S:en är otroligt viktigt: SPELBARHET, SPELDJUP, SPELBREDD & SPELAVSTÅND.

8 Naturligtvis förhindra mål genom att rädda skott och frilägen.
SPELSÄTT GEFLE IF F03 MV ROLL I ANFALLSSPEL MV ROLL I FÖRSVAR Erbjuda speldjup bakåt för möjlighet att behålla boll i vår speluppbyggnad. Genom detta kan MV vända spelet till fria ytor och bort från trånga områden. Arbeta med snabba igångsättningar för en ökad framgång i vår speluppbyggnad. Som sista alternativ välja att sparka ut bollen med med händerna, helst ut mot någon kant och INTE centralt in i banan. Naturligtvis förhindra mål genom att rädda skott och frilägen. Agera som en sista utpost bakom backlinjen, välja och VÅGA ligga långt ut i banan för att ha möjlighet att BRYTA djupledspassningar och inlägg. Agera med stor pondus och hjälpa till att styra backlinjen i försvars arbetet såsom uppbyggnad i anfall.


Ladda ner ppt "SPELSÄTT GEFLE IF F03 ANFALLSSPEL FÖRSVARSSPEL BOLLVINST BOLLFÖRLUST"

Liknande presentationer


Google-annonser