Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Forcerat Perspektiv En optisk illusion.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Forcerat Perspektiv En optisk illusion."— Presentationens avskrift:

1 Forcerat Perspektiv En optisk illusion

2 Forcerat perspektiv  (engelska, forced perspective, ungefär ’tvingat perspektiv’) är en teknik som ingår i en optisk illusion, för att få ett objekt att se större eller mindre ut än det verkligen är.

3 Det används först och främst använt inom fotografering och arkitektur.
Man manipulerar den mänskliga visuella perceptionen (vad du ser) genom att ändra på hur saker står i förhållande till varandra, så att de ser större eller mindre ut på bilden..

4 Exempel på tvingande perspektiv:
Tänk er en scen i en action- eller äventyrsfilm där dinosaurier hotar hjältarna: Genom att placera en miniatyrmodell av en dinosaurie nära filmkameran, kommer den att se enormt stor ut i betraktarens öga, trots att den egentligen bara är närmare kameran.

5 Sagan om ringen: Peter Jacksons använder ständigt "tvingat perspektiv” i Trilogin Sagan om ringen. Karaktärer som synbarligen står bredvid varandra i filmen, står under filminspelningen med avsevärt avstånd från varandra i djupled. Detta får filmens småvuxna karaktärer, som Hober och dvärgar, att framstå som passande små gentemot andra karaktärer.

6 Harry Potter Samma teknik användes även i Harry Potter-filmerna för att få karaktären Hagrid att se jättelik ut. .

7 Er uppgift: Ni har i uppgift att ta 2-3 i forcerat perspektiv med er mobiltelefon. Korrigera ljus och kontraster på bilden om ni vill. Skicka in den till Christine i Classroom. Bilden ska skrivas ut i A4-format och monteras på svart papper. Den monterade bilden ska få en sk. ”story”. Ett passande namn eller något om vad som händer på bilden.

8 Kunskapskrav: I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett väl fungerande sätt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang


Ladda ner ppt "Forcerat Perspektiv En optisk illusion."

Liknande presentationer


Google-annonser