Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förändra ett rörelsemönster

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förändra ett rörelsemönster"— Presentationens avskrift:

1 Förändra ett rörelsemönster
Var börjar man? Utgå alltid från de fyra grundpelarna Placering i målet Balans Förflyttning Hand- och benposition Fem steg till förändring Väck målvakten Analysera/identifiera utvecklingsområden och styrkor – med målvakten Skapa övningar för att träna in önskat beteende Repetition Uppföljning/Utvärdering När man vill förändra ett beteende eller rörelsemönster hos en målvakt är det mycket viktigt att tänka på mottagligheten hos målvakten. Unga målvakter kan inte förväntas sköta självanalyser eller tänka igenom spelsituationer. I fallet med unga målvakter är det inte säkert att de förstår vad du som tränare försöker säga. Alltför avancerade övningar eller dialog med målvakten kan vara utan effekt. Tänk istället på att hålla målvakten på rätt spår med avseende på grunderna i spelet, detta kommer att vara värdefullt den dag målvakten kan ta till sig mer information. Ett tips är att be målvakten rita en övning för något de vill träna på. När man som målvaktstränare, genom att studera de fyra grundpelarna för sin målvakt, har identifierat vilka områden som målvakten behöver träna upp eller förändra kommer man till den svåra delen: Hur förändrar man ett felaktigt beteende? För att göra detta på bästa sätt kan följande fem punkter användas:

2 Förändra ett rörelsemönster
Att tänka på: Mottagligheten hos målvakter! Håll målvakten på rätt spår!

3 Agenda Inledning Träningsformer 10.00 - 10.15 Fika
Presentation / Varför MVTU? Förväntningar Utvecklingsträd Grundteknik Innebandymålvakts roll Grundställning De fyra grundpelarna Förändra ett rörelsemönster Spelmoment 11.15 – Grundläggande spelmoment De tre räddningzonerna Specifika spelmoment Kommunikation Lunch 12.30 – 13.15 Idrottspsykologi 13.15 – Mental styrka Tankefällor & åtgärder Träningsformer 13.30 – Rekommenderade övningar Analys Analysera Innebandymålvakter (Videoklipp – identifiera problem) Praktik Praktik Avslutning/Utvärdering – 16.00

4 Spelmoment Grundläggande spelmoment De tre räddningszonerna
Specifika spelmoment Idrottspsykologi – mental träning Grundläggande moment Grundläggande moment kan sammanfattas som övningar där målvakten ska vara rätt placerad, med rätt balans, alltså enkla övningar för att mota skott, ett pass och sedan avslut. Syftet är att målvakten ska hitta en bekväm grundposition, där framförallt en bra handplacering och reaktionsförmåga övas upp. Se grundplaceringen som en plattform för vidare utveckling av målvaktens spel. Här kan du öva in reaktionsmönster på ett bra sätt. Viktigt är att skott kommer långt utifrån, så målvakten hinner reagera på skotten. En övning där målvakten måste täcka skott (göra sig stor) för att rädda är helt bortkastad. Denna typ av övningar är bra om målvakten ”tappat” sitt spel, då är det bra att gå tillbaka till grunderna. För att målvakten ska hitta en bra position måste denne lära sig var i målet, utifrån stolparna eller punkter i golvet eller hallen var rätt position är. Mest lämpligt är att utgå från stolparna, eftersom de är stationära oavsett vilken hall man befinner sig i. Att utgå från punkter i hallen såsom mittlinje, målgårdslinjer, handbollslinjer etc fungerar ofta mycket bra, problemet är att vissa hallar saknar exempelvis mittlinje, eller har denna förskjuten från centrumlinjen. Spelar man i en mindre hall kan problem uppstå, eftersom det kommer att kännas mer naturligt att stå längre in i målet (utifrån perspektivet med linjer/punkter i golvet). Bästa sättet är att utgå från stolparna, dock är det viktigt som målvaktstränare att hjälpa målvakten var denne har bäst placering. Ett beprövat och effektivt sätt är att använda sig av videokamera för att målvakten ska få se själv hur denne är placerad. Ett annat bra hjälpmedel är att fästa fyra resårband, från kryssen på målet och nere vid stolprötterna, till en innebandyklubba. Målvakten får placera sig i målet och sedan förflyttar man klubban runt i olika vinklar. Målvakten kan få en bra blick för placeringen på detta sätt.

5 Grundläggande spelmoment
Placering - förflyttning Handplacering - benplacering Placering - förflyttning Den naturliga påbyggnaden på grundläggande moment är övningar som involverar placering och förflyttning. Detta är övningar med passningar. Målvakten ska utifrån en korrekt placering göra en förflyttning för att hitta en ny korrekt placering. Syftet är att målvakten ska öva upp snabbheten i förflyttningarna och snabbt kunna hitta en ny position med balans. Viktigt är att målvakten har en startposition vid början av övningen. Det är inte enbart sista passningen före skottet som är viktig, målvakten bör/ska bete sig precis som under en matchsituation. Börjar övningen i hörnet ska givetvis målvakten vara placerad vid den närmsta stolpen och inte där det förväntade avslutet kommer ifrån. Handplacering Ytterligare ett påbyggnadssteg är målvaktens fokusering på handplaceringen. Fungerar grundplacering och sidledsförflyttningar till nya positioner kan målvakten enklare fokusera på händerna. Övningsmässigt kan samma övningar som tidigare används, målvaktens utveckling möjliggör att fokus skiftas från förflyttning till handplacering. Detta eftersom målvakten redan behärskar den grundläggande placeringen och rörelsemönstren som krävs. När målvakten behärskar dessa grunder i spelet så kommer ytterligare påbyggnader att inriktas på mer specifika spelmoment som sker under matcher.

6 Målvaktens tre räddningszoner
Ståzon Målvakt som väljer att stå upp länge. Går ner i skottögonblicket. Paradzon Målvakt med något mindre ståzon Täckzon Målvakt med traditionellt sittande stil De tre räddningszonerna Som målvakt måste man ha en strategi i sitt spel. Hur agerar man i förhållande till spelet. Det finns många olika spelartyper bland utespelarna och varje målvakt kommer med tiden utforma sin egen spelstil. Det som målvakten ska arbeta utifrån är tre olika räddningszoner, ståzon, paradzon och täckzon. Zonerna är utformade utifrån hur målvakten kan agera i olika situationer och är själva trädkronan i målvaktens utveckling. Utifrån zonerna kan målvakten påverka sitt agerande, dessa kan förändras med målvaktens utveckling och preferenser. Som målvaktstränare är det viktigt att skapa en bra diskussion med målvakten och komma fram till hur målvakten ska lösa de spelmoment som kan uppstå. De tre zonerna går delvis in i varandra och beror mycket på målvakten som individ. En målvakt med en stor ståzon, väntar längre med att gå ner än en traditionellt sittande målvakt. Skillnaden mellan en mer ”stående” och en mer ”sittande” målvakt är indelningen för de olika zonerna. Ju längre en målvakt väntar med att gå ner i ”räddningsläge” desto otydligare gräns mellan ståzon och paradzon. Se figurer för exempel på skillnader mellan målvakter. Ståzon Paradzon Täckzon Figur 1. Målvakt som väljer att stå upp länge. Går ner i skottögonblicket Figur 2. Målvakt med något mindre ståzon Figur 3. Målvakt med traditionell sittande stil

7 Målvaktens tre räddningszoner
Ståzon- Målvakten står upp Bra översikt för att styra spelet Skapar möjlighet till långa förflyttningar Svårigheten ligger i övergång stående  sittande Ståzonen I denna zon är spelet så pass långt bort att målvakten ska stå upp för att skapa sig en bra överblick över spelet och därmed kan styra sitt försvar. Eftersom bollen är långt ifrån målet hinner målvakten sätta sig ner i position och rädda bollen ifall ett skott kommer. Ju bättre en målvakt blir på sitt agerande i ståzonen desto längre kan han/hon stå upp för att ha bra översikt men också bli snabbare i sidled och få bättre kontroll över sitt målvaktsområde. Teknik för att gå från stående till sittande Ett av de största problemen att gå från stående position till sittande är att man lätt tappar balansen i övergången. Man måste öva upp tekniken så man snabbt finner balans och position när man satt sig ner. Trots att ”gå från stående position till sittande” är en förflyttning så kan övergången ske med balans och kontroll. Det viktiga är att öva upp positionsförändringen symetrisk och samtidigt vara avslappnad i axlar och händer, på så sätt behöver målvakten inte använda händerna för att hålla balansen, och kan därmed rädda skott på ett kontrollerat sätt under förflyttningen. Övning Stå med fötterna axelbrett isär, knäna lätt böjda och rak i ryggen. Slappna av i axlar och händer. Fall framåt (slappna av i knän så faller du fram automatiskt) Vill man gå ner i traditionell sittande spelstil behöver man inte göra något mer. Vill målvakten istället gå ner i butterfly-stil för att rädda ett skott så drar man ihop knäna samtidigt som man faller framåt. Håll axlar och armar avslappnade under ”fallet”. Använder magmusklerna för att parera (behålla positionen) när knäna träffar golvet. Håll ryggen rak, viktigt att inte sjunka ihop vid landningen, då tappar man lätt balansen.

8 Målvaktens tre räddningszoner
Paradzon - Målvakten sitter på knä (eller är på väg ner till sittande) Här görs räddningar symmetriskt Målvakten gör medvetna räddningar Agerar längre in i mål Paradzonen (Räddningzonen) Paradzonen är då bollen kommit så nära att man måste sitta eller vara på väg ner i sittande ställning för att hinna rädda när skottet kommer. I paradzonen jobbar målvakten i en symmetrisk grundställning, sittande eller stående, så att både förflyttningar och parader kan göras snabbt och enkelt åt bägge håll. Eftersom målvakten hinner med sina parader i den här zonen är det inte nödvändigt att komma långt ut mot bollföraren i varje läge. Bättre att sitta stabilt med bra balans och göra räddningen än att vara stressad under förflyttningen och tappa kontrollen.

9 Målvaktens tre räddningszoner
Täckzon - Målvakten är i vägen Göra sig stor i närspelet Behöver inte vara symmetriskt Vara aggressiv mot bollen Tät efter golvet Sänk händerna Täckzonen Täckzonen är då bollen är så nära att det inte går att reagera på inkommande skott, tex vid returer. Målvakten kommer ut mot bollförarens blad och sitter/täcker stort (täckställningen behöver absolut inte vara symmetrisk). Målvakten ska här bara få bollen på sig. Riktlinjer för målvakten är att vara tät efter golvet och sänka händerna mot bollen.

10 Målvaktens tre räddningszoner
Primärhotet Vem är största hotet för att göra mål? Titta på klubbvinkeln Kräver spelförståelse Exempel: Spel bakom mål Primärhot En målvakt måste lära sig att se vilken motståndare som är största hotet om denne får bollen. Målvakten måste vara beredd på att skott kan komma när som helst, och genom att identifiera primärhotet kan denne bli mer förutseende och bättre agera när en hotfull situationen uppstår. Det är även viktigt att identifiera vilken klubbfattning primärhotet har. Att lära sig hitta primärhotet är något man måste träna på kontinuerligt och det kräver spelförståelse och split vision. Redan när spelet är i ståzonen måste målvakten sorterat in alla spelare och läsa av vilka som kan bli ett primärhot. Exempel: Ett vanligt fel många målvakter gör att lägga för mycket fokus på spelare med boll bakom mål. Man glömmer ofta bort helt vad som sker fram målet och när passningen kommer är man chanslös.

11 Specifika spelmoment Frilägen Inspel från kant Skymda lägen/styrningar
Kring kassen/inbrytningar Kontringar Utkast/Offensivt spel Närspel/Returer Specifika spelmoment Frilägen Frilägen kräver mycket av en målvakt. Det är lätt att bli passiv och låta skytten bestämma allt. Just i frilägessituationer där en motståndare kommer i full fart mot mål med försvare jagandes i ryggen kan man som målvakt påverka och stressa skytten mycket mer än tex. vid en straff. Målvakten behöver snabbt läsa av situationen och skytten, vilket fattning spelaren har, varifrån spelaren kommer, har spelare full kontroll på bollen, har spelare mycket tid eller är försvaren tät i ryggen mm. Genom att snabbt skapa sig en uppfattning kan sedan målvakten agera där varje situation är unik och inga klara lösningar finns. Men det vanligaste felet är målvakten har dålig tajming i sitt agerande. Att målvakten glider ut på skytten för tidigt eller för sent och därmed är i obalans då skytten skjuter eller gör sin dragning. Målvakten kan öva att stå upp längre för att vara följsammare när spelaren kommer.

12 Specifika spelmoment Frilägen Inspel från kant Skymda lägen/styrningar
Kring kassen/inbrytningar Kontringar Utkast/Offensivt spel Närspel/Returer Specifika spelmoment Inspel i ”slottet” från kanter Som målvakt måste man alltid göra värderingar i spelet. Vid inspel i slottet från kanter så hamnar spelet i täckzonen, där målvakten ofta bara måste göra sig stor och få bollen på sig. Det målvakten måste göra är att läsa vilka primära hot som finns för att kunna göra en bra förflyttningen från passande spelare till skytten.

13 Specifika spelmoment Frilägen Inspel från kant Skymda lägen/styrningar
Kring kassen/inbrytningar Kontringar Utkast/Offensivt spel Närspel/Returer

14 Specifika spelmoment Frilägen Inspel från kant Skymda lägen/styrningar
Kring kassen/inbrytningar Kontringar Utkast/Offensivt spel Närspel/Returer Specifika spelmoment  Spel kring kassen, inspel från hörn samt inbrytningar Spelet kring kassen handlar mycket om att våga. Bollar som går precis utanför mål och studsar i sargen och hamnar bakom förlängd mållinje är viktiga att målvakten är beredd att plocka in för att undvika att motståndare ska få förlänga sitt anfall. När det gäller inspel bakom mål så är det som från kanten väldigt viktigt att målvakten gör en snabb analys av det primära hotet dvs. var finns eventuella skyttar. Många målvakter lägger alldeles för stor fokus på vad som sker bakom förlängd mållinje och inte att ha kroppen mot det primära hotet. Målvakten måste lära sig bara vrida på huvudet och behålla kroppen uppåt i banan. I situationer då spelare bryter in nära stolparna, eller nära målvakten från kanten, kan målvakten försöka ”saxa” bollen med benen. Det är ett svårt moment att göra men genom träningen kan många brytningar ske innan motståndare hinner ta sitt avslut. Dessa situationer och vilken typ av målvaktsagerande som krävs måste övas in tillsammans med det övriga försvaret, för att ”samordna” samtliga spelares agerande.

15 Specifika spelmoment Frilägen Inspel från kant Skymda lägen/styrningar
Kring kassen/inbrytningar Kontringar Utkast/Offensivt spel Närspel/Returer Specifika spelmoment Kontringar I innebandy uppstår många kontringar (3 mot 2, 2 mot 1, 1 mot 1 etc). Hur dessa problem ska lösas är något som man i varje lag måste bestämma. En lösning vid ex 2 mot 1 är att målvakten lägger fokus på den spelare som har bollen så tar backen hand om passningen. Ett annat alternativ är att backen tidigt stöter på bollföraren (gäller främst situationer när bollföraren kommer rakt framifrån) för att tvinga fram en passning ut på kanten ger fördelar då ytterligare moment läggs till för det anfallande laget: man måste ta emot en passning, vinkeln för skytten försämras samt att den tid skytten har på sig minskar. Hur man löser en kontring är något som måste bestämmas mellan målvakt och utespelare.

16 Specifika spelmoment Frilägen Inspel från kant Skymda lägen/styrningar
Kring kassen/inbrytningar Kontringar Utkast/Offensivt spel Närspel/Returer Specifika spelmoment Utkast och offensivt målvaktspel Som målvakt så handlar spelet inte bara om att vänta på att någon ska skjuta ett skott mot en. Genom att träna upp ett bra utkast kan målvakten bidra med en extra dimension i anfallsspelet. Målvakten måste kunna behärska utkast över hela banan: utkast som går långt ner på offensiv planhalva (studsande utkast), utkast till mittzon efter marken, korta utkast efter marken samt utkast där man lobbar bollen över täckande motståndare. De långa utkasten kan användas för att dra isär ett motståndarförsvar och kommer att öppna ytor för korta och medellånga utkast efter marken. Det är viktigt för en målvakt att lära sig använda hela utkastrepertoaren för att bli ett farligt vapen framåt. En målvakt som bara behärskar långa utkast, kommer snabbt att läsas av motståndarlaget och möjligheterna att nyttja utkastet minskar.

17 Specifika spelmoment Frilägen Inspel från kant Skymda lägen/styrningar
Kring kassen/inbrytningar Kontringar Utkast/Offensivt spel Närspel/Returer Specifika spelmoment Närspel och returer Närspel och returer faller många gånger in under agerande som sker i täckzonen. Genom att träna upp hur man styr ut och tar hand om sina returer kan målvakten undvika att svåra situationer uppstår.

18 Kommunikation i spelmoment
Vilka kommandon används Boxplay Kontringar - att styra sitt försvar Kräver spelförståelse Kommunikation - spelmoment Kommandon Målvakten har en mycket viktig roll att styra försvaret, därför är kommunikationen en nyckel för hur väl detta fungerar. I ett lag blir det därför viktigt att tänka igenom vilka kommandon man använder sig av på planen så alla vet vad de betyder. För att kommunikationen ska fungera på bästa sätt, så vill man inte använda för många ord eller för lika ord. Om målvakten säger ”höger” till sin försvarare så ska denna veta om det betyder gå till höger eller styr motståndaren åt höger.

19 Rekommenderade övningar 10-12 år
Bollbehandling, klubb- & skotteknik, pass, mottagning Viss koordinations- & balansträning Tvåmålsspel över hela planen Rikligt med smålagsspel Enklare individuellt taktiskt agerande Spelarnas arbetsområden på planen 1 mot 1 och 2 mot 1 Spelbredd och speldjup, triangelspel Lek Övningar Bollbehandling Mycket klubba och boll. Pröva olika skott- och passningstekniker. Enklare individuellt taktiktiskt agerande Med praktisk förevisning. Börja träna individuell spelförståelse. Spelarnas arbetsområden Lära ut grunderna, framför allt i försvarsspelet. Kombinera med problem-lösningsövningar. Öva spelarnas kreativitet. Själva få upptäcka vad som är bra och mindre bra. Inga klara direktiv. Hur gör ni då? Låt alla spela lika mycket. Rotera på de flesta platserna i laget. Ge alla samma förutsättningar. Kan ej se vem som blir bra. 1 mot 1, 2 mot 1 situationer/samarbetsövningar Övningar som kräver samarbete av spelarna både med och utan motståndare. Lek Leken är viktig. Den har stor betydelse för inlärning. Kull-övningar och hålla varandra i handen. Vad kan man göra för att anpassa innebandyn för barn och ungdomar?

20 För visat intresse & lycka till med Målvaktsträningen!
Tack! För visat intresse & lycka till med Målvaktsträningen! Hans Gartzell


Ladda ner ppt "Förändra ett rörelsemönster"

Liknande presentationer


Google-annonser