Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Äta för att behålla en god hälsa

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Äta för att behålla en god hälsa"— Presentationens avskrift:

1 Äta för att behålla en god hälsa
Individuella behov

2 Individuella behov Energibehov
Näringsämnen som ger energi – fett, kolhydrater och proteiner Olika behov av energi – ålder, kön, mängd rörelse, kroppsstorlek

3 Individuella behov Matallergier – intoleranser mot olika ämnen
ca 15% av befolkningen har någon typ av allergi eller överkänslighet Nötter, gluten, laktos, mjölkprotein, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter – jordnötter och soja

4 Individuella behov Kultur och religion
Kristna – ex fasta – fastlagsbullar (semlor) Judar – tillåten mat kallas ”kosher”, icke tillåten kallas ”terefa”. Ej äta – kött från gris, blodmat och skaldjur. Muslimer – tillåten mat ”halal”, icke tillåten kallas ”haram”. Ej äta griskött, blodmat eller dricka alkohol. Fasta = ramadan. Buddhister – inga matregler men många väljer vegetarisk kost. Karma – ej döda. Hinduer – kon = helig, får ej dödas eller ätas. Många väljer vegetarisk kost – icke våld, respekt för allt levande.

5 Individuella behov Miljö-, hälso-, ekonomiska eller etiska skäl
Vegetarisk mat: Vegan – bara mat från växtriket Laktovegetarian - mat från växtriket + mjölkprodukter Lakto-ovo-vegetarian - mat från växtriket + mjölkprodukter + ägg Demi-vegetarian (demi = halv) - mat från växtriket + mjölkprodukter + ägg + fisk och skaldjur

6 diabetes Sjukdom som ger för mycket socker (glukos) i blodet. Insulin reglerar blodsockret i kroppen. Typ 1 – diabetes – delvis ärftlig, drabbar mest barn och ungdomar. Kroppen har slutat att tillverka insulin och man måste få insulin insprutat i kroppen. Symptom – trötthet, ofta törstig och kissar ofta, snabb viktnedgång. Typ 2 – diabetes – drabbar främst vuxna. Kroppen har svårt att reglera sockerhalten i blodet. Samma symptom som typ 1. Bra matvanor och motion kan minska risken för att drabbas.

7 Matrelaterade sjukdomar
Magsjuka – diarré och kräkning (campylobakter, ca personer/år) Förstoppning – orsaker är ofta för lite fibrerrik mat och för lite vätska Ätstörningar – anorexi, ortorexi och bulimi Hjärt- och kärlsjukdomar - felaktiga matvanor kan på sikt påverka Cancer - felaktiga matvanor kan på sikt påverka


Ladda ner ppt "Äta för att behålla en god hälsa"

Liknande presentationer


Google-annonser