Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avKristin Åström
1
Senior Alert forum för SÄBO 2011-12-08 Anna Nylén Leg. Dietist Visby lasarett 2011 12 08
2
Matens betydelse för äldre Tillfälle för gemenskap Källa till näring Ger rytm och indelning av dagen En upplevelse för alla sinnen Sjukdomsbehandling
3
Mat som medicin? Rätt näring en förutsättning för att övrig medicinsk behandling ska fungera optimalt!
4
Mat en viktig del i omvårdnaden Lite och ofta Förrätt och efterrätt Mellanmål/Kvällsmål/Nattmål Invanda maträtter Berikning Konsistensanpassning
5
Mjuk mat går oftast bra
6
Förslag på ”mjuk mat” Kalvsylta och potatismos Köttfärslimpa Fiskgratäng Fiskbullar och potatis Omelett Bakad potatis Rotmos Mannagrynspudding Kräm Välling Gröt Ostkaka Pannkaka Glass
7
Mellanmål ger det lilla extra ½ ostsmörgås, ½ glas O´boy 240 kcal 1 dl kräm + ½ dl grädde280 kcal 1 dl risgrynsgröt+smör+½dl saftsås240 kcal 1 skiva rulltårta med vispgrädde240 kcal 1 Wienerbröd 300 kcal
8
Fler mellanmålsförslag………. Nyponsoppa + glass Keso med sylt Äggtoddy Mannagrynspudding med saftsås Digestivekex med smör och ost Näringsdryck Chokladpudding med grädde
9
LITE GER MYCKET!!! VÄLLING 2 dl Kcal Pulver + vatten 130 Pulver + mjölk 3%250 Pulver + kaffegrädde400 HAVREGRYNSGRÖT 2,5 dl Gryn+vatten110 Gryn+1 dl vatten+1,5 dl mjölk 3% 200 Gryn+ovanstående+1 msk smör310 Gryn+ovanstående+2 msk russin370
10
Måltidsfördelning MåltidTider Frukost07.00-08.30 Mellanmål09.30-10.30 Lunch11.00-13.00 Mellanmål14.00-15.00 Middag17.00-18.30 Kvällsmål20.00-21.00
11
Nattfasta - Nattmål Nattfasta inte längre än 10-11 timmar Nattmål för att undvika för lång nattfasta för att komma upp tillräckligt näringsintag för bättre nattsömn
12
GOD JUL
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.