Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avEmma Månsson
3
Består av kol-, syre- och väteatomer Finns som socker, stärkelse och cellulosa Kommer från växtriket Är vår viktigaste energikälla
4
Fruktos (fruktsocker) Glukos (druvsocker)
5
Sackaros (rörsocker) Maltos (maltsocker) Laktos (mjölksocker)
6
-
8
När äpplet mognar blir det mindre grönt (klorfyllhalten minskar) Stärkelse och fruktsyra bryts ner till socker. Äpplet blir sötare
9
Droppa kopparsulfatlösning i ett provrör med sockerlösning tills du ser en blå färg Tillsätt natriumhydroxid så att lösningen blir lila Skaka provröret Sätt provröret i vattenbad några minuter Om lösningen blir orange/röd innehåller den en reducerande sockerart (ej sackaros)
13
Finns bl.a. i potatis och säd Kan användas vid tillverkning av lim och papper
19
Från växtriket T.ex. kokosfett, sojaolja, bomullsolja, majsolja, solrosolja, rapsolja…
21
Från djurriket T.ex. mjölkfett, talg, ister, tran….
27
Man behandlar fleromättade syror med väte för att fettet ska bli fast
28
Transfetter är omättat fett som härdats på industriell väg för att få längre hållbarhet
33
Kol Väte Syre Kväve
38
Vad är en aminosyra? Det finns 20 olika sorters aminosyror. Hälften kallas för essentiella aminosyror för att kroppen inte kan tillverka dem själv, utan de måste finnas i den mat vi äter. De har en del som är likadan för dem alla:
44
http://www.youtube.com/watch?v=f2XQ97XHjVw
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.