SKJUVSPÄNNING I BÖJDA BALKAR

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Linjära funktioner & ekvationssystem – Ma B
Advertisements

Talföljder formler och summor
Introduktionsproblem med lösning
Belastningar och spänningar i vägar
MaB: Andragradsfunktioner
Enheter introduktion Hur lång är du?
En sammanfattning på saker som man inte får glömma till provet
Andragradsfunktioner & Andragradsekvationer
Hur lång tid tar det att räkna till en miljon?
Förbättrat omhändertagande av pneumonipatienter i slutenvård Problematik: Ökande antibiotikaresistens ställer krav på att vi ger rätt antibiotikaterapi.
4 4 Cirkeln är delad i 4 delar Delarna kallas fjärdedelar
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Tema Feedback och hållbar utveckling Välkomna!
Kort om | Skinn. Skinn är ett levande material och varje hud har sina märken och karaktär. Ytans struktur kan variera. Vanligt är att man trycker ett.
Numeriska beräkningar i Naturvetenskap och Teknik
Brobygge.
Matematik Kurs C Grafer och derivator.
Föreläsning 7 Analys av algoritmer T(n) och ordo
Disposition för närmaste föreläsningarna
FL9 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
Grundläggande programmering
Föreläsning 10 Länkade lista Stack och Kö Att arbeta med listor
732G22 Grunder i statistisk metodik
FL2 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
732G22 Grunder i statistisk metodik
Förvaltningshögskolan Makroekonomi Osvaldo Salas
Bråktal Av: Kawa Ali Matte och NO lärare Örtagårdskolan Vt: 10
INFÖR NATIONELLA PROVET
Cellen och dess delar.
1. Vik ett papper så att du får 9 lika stora bitar
Livets former Djur.
Byggnadsmekanik gk 2.1 SNITTKRAFTER
Tidsvärdets utveckling över tiden
Maryam Mohammadi, Broängsskolan, Tumba –
Felkalkyl Ofta mäter man inte direkt den storhet som är den intressanta, utan en grundläggande variabel som sedan används för att beräkna det som man är.
KVALITATIV ANALYS - BALK & RAM
RLT- Stråk Motorflygförbundet KSAK
Grundare: okänd Växte fram för ca 3000 år sedan.
Entreprenörsbarometern Februari 2006 Entreprenörsbarometern genomförs kvartalsvis sedan maj 2002 och mäter konjunkturutvecklingen för kunskapsintensiva.
Introduktion sannolikhet
Grundläggande programmering
Jonny Karlsson INTRODUKTION TILL PROGRAMMERING Föreläsning 7 ( ) INNEHÅLL: -Klasser -Att definiera egna klasser -Klassvariabler -Klassmetoder.
IF1330 Ellära F/Ö1 F/Ö2 F/Ö3 Strömkretslära Mätinstrument Batterier
KVALITATIV ANALYS - FACKVERK
KRAFTMETOD FÖR BALKAR Exempel 1 Jämviktsekvationer :
Byggnadsmekanik gk 7.1 VRIDNING
Läroplansträff Välkomna!.
En mycket vanlig frågeställning gäller om två storheter har ett samband eller inte, många gånger är det helt klart: y x För en mätserie som denna är det.
Fysikexperiment 5p Föreläsning Korrelationer Ett effektivt sätt att beskriva sambandet mellan två variabler (ett observationspar) är i.
Binomialsannolikheter ritas i ett stolpdiagram
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Centralbanker och det monetära systemet.
INTRODUKTION Balken kan ha olika tvärsnitt
Nackaungdomars fritid - en undersökning Tidpunkt Skolår 7, 9, Gy år 2 okt 2004 Skolår 4 okt 2005 Metod för insamling.
Linjära funktioner & Ekvationssystem
Superpositionsprincipen
Gibbs energi vid blandning
Föreläsning 7 Fysikexperiment 5p Poissonfördelningen Poissonfördelningen är en sannolikhetsfördelning för diskreta variabler som är mycket.
KNÄCKNING STELA BALKAR INSTABILITETSFENOMENET
N V M DIAGRAM Samband mellan q V och M
Projekt 5.3 Gilpins och Ayalas θ-logistiska modell A Course in Mathematical Modeling - Mooney & Swift.
Demokratins metoder ”Folket ska styra”
NORMALSPÄNNING I BÖJDA BALKAR
SPÄNNING & TÖJNING NORMALSPÄNNING
Fysikexperiment, 5p1 Random Walk 36 försök med Random walk med 1000 steg. Beräknad genomsnittlig räckvidd är  1000  32. Visualisering av utfallsrum.
© Anders Broberg, Lena Kallin Westin, 2007 Datastrukturer och algoritmer Föreläsning 14.
Förra föreläsningen: Dopplereffekten Brytningsindex Plana vågor — Inga variationer i fältkomponenterna vinkelrätt mot Polarisation: Linjär, cirkulär, elliptisk.
IE1206 Inbyggd Elektronik F1 F2
Ytspänning Detta ger upphov till ytspänning.
Presentationens avskrift:

SKJUVSPÄNNING I BÖJDA BALKAR Byggnadsmekanik gk 6.1 SKJUVSPÄNNING I BÖJDA BALKAR Tvärkraften V ger upphov till väldigt små deformationer som kan ofta försummas, och till skjuvspänningar  som är i snittplanen. Dessa spänningar studeras vid denna föreläsning. INTRODUKTION Den vertikala lasten P ger upphov till en tvärkraft V och ett böjande moment M i balken. Böjande momentet M ger upphov till töjningar  och normalspänningar  som studerades vid föreläsning 5. Syfte : bestämma hur skjuvspänningen  varierar i tvärsnittet.

HORISONTELL OCH VERTIKAL SKJUVSPÄNNING I EN BALK Byggnadsmekanik gk 6.2 HORISONTELL OCH VERTIKAL SKJUVSPÄNNING I EN BALK En 2D analys visar att vid varje punkt i balken finns det en horisontell och en vertikal skjuvspänning som är lika stora. Den horisontella skjuvspänningen kommer att bestämmas i fortsättningen för olika typ av tvärsnitt, vilket ger också den vertikala skjuvspänningen. Detta experiment visar att det finns horisontella skjuvspänningar i en balk : Limmet ger upphov till en skjuvspänning som förbjuder glidningen mellan de två balkarna.

BALK MED REKTANGULÄRT TVÄRSNITT Byggnadsmekanik gk 6.3 BALK MED REKTANGULÄRT TVÄRSNITT  är vertikal och konstant i bredden. Den horisontella skjuvspänningen i c (y = y1), och därefter den vertikala skjuvspänningen i c, bestäms genom att studera den horisontella jämvikten av delen abcd.

Q : statiskt moment för ytan A1 med avseende på z-axeln Byggnadsmekanik gk 6.4 Q : statiskt moment för ytan A1 med avseende på z-axeln A1 = (ad)  b = (bc)  b b : balkens bredd

Balk med rektangulärt tvärsnitt : slutsats Byggnadsmekanik gk 6.5 Balk med rektangulärt tvärsnitt : slutsats Den maximala skjuvspänningen, som uppträder vid tvärsnittets medellinje, är 50 % högre än medelskjuvspänningen i tvärsnittet.

BALK MED CIRKULÄRT TVÄRSNITT Byggnadsmekanik gk 6.6 BALK MED CIRKULÄRT TVÄRSNITT Sjuvspänningarna är inte parallella till tvärkraften V och inte konstanta över bredden. De största skjuvspänningarna uppträder vid medellinjen och är där konstanta över bredden och parallella till V. max kan därför beräknas med samma formel som för ett rektangulärt tvärsnitt. För ett cirkulärt tvärsnitt är den maximala skjuvspänningen 33 % högre än medelskjuvspänningen i tvärsnittet.

Skjuvspänningar i livet Byggnadsmekanik gk 6.7 BALK MED I TVÄRSNITT Skjuvspänningar i livet Skjuvspänningarna i livet är parallella till tvärkraften V och konstanta över bredden. För att beräkna dem kan samma metod som för ett rektangulärt tvärsnitt användas : Större delen av momentet M, ca 80%, tas upp av flänsarna, medan tvärkraften tas upp av livet. De vertikala skjuvspänningarna är små i flänsarna jämfört med livet .

I : Yttröghetsmoment för hela tvärsnittet kring medellinjen. Byggnadsmekanik gk 6.8 V : tvärkraften I : Yttröghetsmoment för hela tvärsnittet kring medellinjen. b : livets bredd Q : statiskt moment för ytan i grått färg kring medellinjen.

Skjuvspänningar i flänsarna Byggnadsmekanik gk 6.9 Skjuvspänningar i flänsarna De vertikala skjuvspänningarna är små i flänsarna jämfört med livet . Tvärkraften V ger även upphov till horisontella skjuvspänningarna i flänsarna. De kan beräknas med samma metod. Skjuvspänningen varierar kvadratiskt i livet. För I balkar med tunnt liv och tunna flänsar är skjuvspänningen nästan konstant i livet och kan beräknas grovt med:

I : Yttröghetsmoment för hela tvärsnittet kring medellinjen. Byggnadsmekanik gk 6.10 V : tvärkraften I : Yttröghetsmoment för hela tvärsnittet kring medellinjen. Q : statiskt moment för ytan i grått färg

Example 1 Skjuvspänningen i det spikade snittet: Byggnadsmekanik gk 6.11 Example 1 Skjuvspänningen i det spikade snittet: Konsolen nedan är uppbyggd av två träreglar som spikats samman. En spik tål en skjuvkraft på 1.0 kN. Hur tätt skall spikarna slas i ? De horisontella och vertikala skjuvspänningarna är lika stora. Summan av de horisontella skjuvspänningarna för 1m längd är: Tvärkraften är konstant längs balken: 19.9 spikar per meter behövs. Avståndet mellan två spikar är 0.05 m