William Sandqvist william@kth.se Optokomponenter Alla halvledarkomponenter har optiska egenskaper och detta utnyttjas numera i en rad viktiga komponenter.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Profilen Ljus/optik.
Advertisements

Kvantmekanikens rötter
E n e r g i.
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s Vad är ljus?  För att förklara vad ljus är behövs två modeller: 1. Ljus är partiklar som kallas fotoner 2. Ljus.
Ljus/optik.
Ljus/optik.
Röntgen
Arbete, energi och effekt
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
William Sandqvist Internet består till största delen av kabelanslutna datakommunikationsutrustningar Att bygga ett stabilt globalt täckande.
Färg.
Ljus/optik.
Elektricitet.
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
Profilen Ljus/optik.
William Sandqvist Blanda R och G William Sandqvist
Inför solenergilabben
Tre demonstrationer... 1.”Skiftnyckel”-gem 2.Magneter i kopparrör 3.Gausskanon Bilda grupper 3-5 pers, välj en demontration, diskutera er fram till en.
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s
Exempel. Komplex tvåpol E0
Ljusets färger.
Radiorör och transistor
Ljus - optik.
Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något.
Optik 4 Ljus och färg Sid
Ljusets reflektion Den vanligaste reflektionen kallas för diffus reflektion och sker när ljuset når en oregelbunden yta och reflekteras lite hur som.
Atom och kärnfysik.
Solceller s
Superpositionsprincipen
Energiformer & omvandlingar
Isotoper Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför energi t Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför.
Nätaggregat(stationär) batteri (bärbar)
Ljus/optik.
LJUSET - OPTIK.
Ljus Det gör så att vi kan se!.
läran om ljusets utbredning och brytning
Profilen Ljus/optik. Profilen För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus.
Vad är elektricitet? Vad är elektricitet?
Ljus Vi lär oss om ljus.
Jordens energibalans.
William Sandqvist Lab 2 Några slides att repetera inför Lab 2 William Sandqvist
Arbete Energi Effekt.
William Sandqvist Binärkod och Graykod 7 Bitars Kodskiva för avkodning av vridningsvinkel. Skivans vridnings-vinkel finns tryckt som binära.
Ljus Gör så att vi kan se!.
Ljus I den här genomgången: Ljusets egenskaper Reflektion Färger
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Elektromagnetiska vågor
Atomfysik Rutherford spridning Linje spektra Bohrs väteatom
Optik.
Ljus/optik.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
En inledning till pararbete i åk 8
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
läran om ljusets utbredning och brytning
Ljus/optik. Optik Lgr11 Ljusets utbredning, reflektion och brytning i vardagliga sammanhang. Förklaringsmodeller för hur ögat uppfattar färg. Ljusets.
OPTIK Läran om ljuset.
O p t i k e l l e r L j u s. Optik – Ljus Ljusstrålar har många märkliga egenskaper och det behövs därför många olika typer av modeller för att beskriva.
Inför solenergilabben
Introduktion till halvledarteknik. Innehåll –4 Excitation av halvledare Optisk absorption och excitation Luminiscens Rekombination Diffusion av laddningsbärare.
El lära pass 2 Kjell Lusth.
Atom och kärnfysik.
Ljus/optik.
FÄRGLÄRA. Ljusets färgblandning Färgcirkel med tre grundfärger GRUNDFÄRGER (RENA FÄRGER, FÄRGTRIANGEL)  gult  röt  blått.
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Profilen Ljus/optik.
Föreläsning 6: Opto-komponenter
Föreläsning 4 – pn-övergången
Föreläsning 3 – Extrinsiska Halvledare
Presentationens avskrift:

William Sandqvist william@kth.se Optokomponenter Alla halvledarkomponenter har optiska egenskaper och detta utnyttjas numera i en rad viktiga komponenter. ( När de optiska egenskaperna är oönskade måste man se till att kapsla halvledarna i ljustäta höljen. ) William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Fotodiod och fotocell Om man belyser en PN-övergång i en kiselkristall så förändras diodkurv-an ( se figuren ). Kurvan förskjuts nedåt till kvadrant tre och fyra, som den undre kurvan visar. I kvadrant tre kallas dioden för fotodiod. Fotodioden släpper igenom en backström som är proportionell mot ljusstyrkan från svag belysning till mycket stora ljusstyrkor. I kvadrant fyra "driver" diodspänningen strömmen i riktning ut ur dioden. Dioden arbetar som en fotocell ( solcell ). Om en diod arbetar som fotodiod eller som fotocell avgörs av hur den kopplas in i den elektriska kretsen. William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Solcellen Dioder, PN-övergångar som exponeras för solljus kan an-vändas som "batterier". En del av det ljus som faller in mot dioden omvandlas till elektrisk energi som kan driva olika elektriska utrustningar. När en foton träffar en diod, kan flera saker hända. a) Om fotonen har samma energi som kiselkristallens bandgap förflyttas en elektron från valensbandet till ledningsbandet. Elektronerna i ledningsbandet driver en ström i riktning ut ur dioden. Fotonens hela energi ombildas till elektrisk energi. b) Det finns även fotoner med högre energi. Överskottsenergi kan inte tillgodogöras av dioden, utan absorberas som värme i kiselkristallen. c) Större delen av det solljus som infaller har fotoner med lägre energi kisels bandgap. All fotonernas energi absorberas då som värme William Sandqvist william@kth.se

Solcellens verkningsgrad Av detta framgår att solceller av kisel av nödvändighet har dålig verkningsgrad. Vid överslagsberäkningar kan man utgå ifrån att solens strålning vid jordytan motsvarar c:a 1000 W/m2 och med en verkningsgrad om högst 30%, kan en solcell som mest leverera 300 W/m2 elektrisk effekt. William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Solpanelens effekt En solpanel består av 4×9 = 36 st seriekopplade solceller. Varje solcell är i princip en kiseldiod Pmax "rektangel" för maximal effekt U = 36×0,47 = 17 V I = 3 A P = 17×3 = 51 W William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Lysdioden En del ledningselektroner kommer att "ramla ner i hål". De kommer då då att avge en foton, ett ljus-kvanta. De vanliga halvledarna ger långvågig värmestrålning, inte synligt ljus. I stället mixar man Gallium med Arsenik till en ”konstgjord” halvledare, GaAs. För rött ljus dopar man med Al. För grönt ljus dopar man med GaP. Blått ljus har varit svårast att framställa. Man dopar med GaN. William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se RGB Intresset för färgerna rött grönt och blått hänger ihop med att de är de grundfärger som behövs för att "blanda" till alla övriga färger. William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Vitt ljus I trafiksignalerna ersätter man 150 W glödlampor med 15 W lysdiodsmoduler. Livslängden blir 10 ggr. längre, och energibesparingen blir betydande. William Sandqvist william@kth.se

Lysdiod – Fotodiod kombinationskomponenter Reflexdetektor Läsgaffel William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Diodlasern Strömmen genom dioden är hög. Många ledningselektroner som är på väg att "falla ner" i hål hinner stimuleras av den stående ljusvågen till att göra detta samtidigt. Resultatet blir en förstärkt ljusstråle där alla fotoner är i fas - Laserljus! Spegeln på diodens ena kortsida är bara "halvgenomskinlig" så här kan större delen av ljusstrålen lämna laserdioden. Avståndet mellan speglarna är anpassat så att det rymms ett helt antal våglängder av det utsända ljuset. Här blir det en "stående våg" av ljus. William Sandqvist william@kth.se

William Sandqvist william@kth.se Lasermodul Laserstrålen focuseras med en lins. Laserdiodens uteffekt måste regleras. En in-byggd fotodiod mäter därför det utgående laserljuset. William Sandqvist william@kth.se