Ögat som organ.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Profilen Ljus/optik.
Advertisements

Optik Läran om ljus.
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s Vad är ljus?  För att förklara vad ljus är behövs två modeller: 1. Ljus är partiklar som kallas fotoner 2. Ljus.
Ljus/optik.
Hur ögat uppfattar ljus
LJUS OCH LJUD.
Sinnena 4C Vt 2013.
Vad är färg?? Färg eller kulörer finns egentligen endast i vårt huvud.
Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H
Färg.
FÄRGLÄRA Kap 9.4. FÄRGLÄRA Kap 9.4 Vitt ljus består av många färger Med t.ex. ett PRISMA kan man spjälka upp det vita ljuset i dessa färger. Den färgskala.
Ljus/optik.
Ljus.
Profilen Ljus/optik.
När vi tänker på ljus, så tänker vi kanske på dag och natt, på en glödlampa eller kanske stearinljus… Förmodligen tänker ingen på att massor med ”ljus”
Förklaring När du tittar på bilden av t.ex. den blå cirkeln träffas dina tappar av det blå ljuset från bilden och du ser blått därför att.
Tre demonstrationer... 1.”Skiftnyckel”-gem 2.Magneter i kopparrör 3.Gausskanon Bilda grupper 3-5 pers, välj en demontration, diskutera er fram till en.
Hur ljus utbreder sig. Hur ljus reflekteras Optik Hur ljus bryts
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s
Ljusets färger.
Våra sinnen!.
Ljus - optik.
Hur ögat uppfattar ljus
Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något.
Optiska instrument och ögat
Ljus.
Vad är ljus? Ljuset har två aspekter (dualitet)
LJUS OCH LJUD.
Sinnen Syn Hörsel Lukt Smak Känsel.
Ljusets reflektion Den vanligaste reflektionen kallas för diffus reflektion och sker när ljuset når en oregelbunden yta och reflekteras lite hur som.
Vad är ljus? Våra tre grundfärger är gul, röd och blå
Fysik höstterminen 2012 Optik Atom- och kärnfysik Universum
Ögat Del 2.
Det var en gång ett monster som heter Bobbo. Bobbo bor i en mörk skog. Han har spetsiga öron och hårig kropp. Han stirrar på allt han ser och har fem vassa.
Ljuset har en dubbel natur.
Ögat Ögat sett i genomskärning.
Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner
Optisk illusion Rör det på sig, eller inte? Går det upp, eller ned? Finns det där, eller inte? Man tappar verkligen begreppet om saker och ting.
Ljus/optik.
LJUSET - OPTIK.
Ljus Det gör så att vi kan se!.
läran om ljusets utbredning och brytning
Ledtråd: Lyser i mörkret!
Ljus.
Ljus Vi lär oss om ljus.
Ljus.
Ljus Gör så att vi kan se!.
Allt om ögat med Felix Mortensen av Danmark.
ÖGAT OCH SYNEN.
Optik.
Ljus/optik.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
Ljus/optik. Optik Lgr11 Ljusets utbredning, reflektion och brytning i vardagliga sammanhang. Förklaringsmodeller för hur ögat uppfattar färg. Ljusets.
ÖGAT Och synens.
Visuell perception. Ljus är vågrörelser Vitt ljus innehåller alla färger Olika färger har olika våglängd Rött ljus har tätast våglängd.
O p t i k e l l e r L j u s. Optik – Ljus Ljusstrålar har många märkliga egenskaper och det behövs därför många olika typer av modeller för att beskriva.
Hornhinna Senhinna Synnerv Iris Regnbågshinna Näthinna Åderhinna Pupillen är hålet i Iris Näthinnan innehåller 2 olika sorters sinnesceller. Stavar =
ÖGAT Regnbågshinna, ger färgen på dina ögon! Näthinnan Pupill
Ljus/optik.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
FÄRGLÄRA. Ljusets färgblandning Färgcirkel med tre grundfärger GRUNDFÄRGER (RENA FÄRGER, FÄRGTRIANGEL)  gult  röt  blått.
LJUS OCH LJUD. Del 1, Ljud I den här delen lär du dig om Vad är ljud? Hur sprider sig ljud? Hur uppfattar vi ljud? Vad kan man använda ljud till?
VÅRA SINNEN.
Sinnena.
Genomgång av Ögats delar och deras funktioner
Hur ögat uppfattar ljus
Mardrömmen för photoshopanvändaren…
Profilen Ljus/optik.
Hur ögat uppfattar ljus
Presentationens avskrift:

Ögat som organ

Hur ser vi? 1 Ljuset passerar in genom vår pupill. 2Ljuset går genom linsen och fokuseras(samlas). 3 Ljuset träffar näthinnan. - På näthinnan finns det specialiserade celler, stavar och tappar. - Från stavarna och tapparna leds information till hjärnans syncentrum genom synnerven.

Stavarna och tapparna Tapparna kan registrera färger. De är inte så bra på att ta emot ljus. Stavarna ser i svart/vitt. De är väldigt ljuskänsliga. När det är mörkare ute fungerar stavarna bäst, därför ser allt grått ut.

Gula fläcken och blinda fläcken. Gula fläcken är det ställe på näthinnan där det finns som mest stavar och tappar. I gula fläcken ser vi allra bäst. Blinda fläcken är det ställe där synnerven går ut till hjärnan. Här finns inga stavar och tappar. I blinda fläcken ser vi ingenting.

Synfel Vid närsynthet är linsen för rund och fokuset hamnar framför näthinnan. Vid långsynthet är linsen för smal och fokus hamnar bakom näthinnan.

BLÅ GUL RÖD