Så här arbetar vi med nutritionsfrågor på Löderupsgården i Ystad kommun.
Tidigare… From 2008: Projektanställd på kommundietist Samtlig personal inom social- och omsorgssektorn involverades på något sätt. Större fokus på MNA och uppföljningar. Flera olika kostprojekt påbörjades Kost- och nutritionspolicyn tog form
Löderupsgården Vi följer kommunens Kost- & Nutritionspolicy som har antagits av Ystads socialnämnd. Planen revideras fortlöpande. Som kostombud har man ansvar för att hålla sig ájour med policyn. Policyn finns på Ystad kommuns hemsida. Kostombuden deltar i kostombudsutbildningar och ser till att kunskaper och nyheter sprids till övrig personal. Kostombuden fungerar även som en länk mellan kökspersonalen och brukarna.
Vårdpersonalens ansvar Följa brukarnas vikt en gång i månaden, eller oftare om behov föreligger. Daglig observation av brukarnas mat- och dryckesintag. Delta aktivt i arbetet med förebyggande näringsåtgärder Rapportera till omvårdnadsansvarig sjuksköterska när en brukares näringsstatus förändras. Se till att varje måltid blir en trevlig upplevelse.
Måltidsmiljö Hur ska menyn presenteras? Hur ska matsalen möbleras? Hur ska man duka? Hur mycket ska personalen hjälpa till? Hjälpmedel
Frukt- och grönt Tips: Skära frukt i småbitar Grönsakssnittar och dipp Smoothies Fruktsallad Färskpressade juicer
Speciella behov Hjälpmedel Anpassad kost Olika sociala behov Alkoholproblematik Kulturella behov
Senior Alert Arbetsredskap som infördes i Maj 2012 Bra mätinstrument Lätta och konkreta åtgärdspaket Tydlig uppföljningsdel
Bedömning, beräkning Redskap: våg, mätsticka, måttband, miniräknare, formulär, omräkningstabell (bmi + längd). Missvisande resultat. Löderupsgården: Cirka 30 % av brukarna är i riskzonen enligt MNA, i realiteten endast 15 %.
Faktorer som kan bidra till undernäring Dålig tandstatus/munhälsa Sväljningssvårigheter Nedsatt rörelseförmåga Nedsatt förmåga att känna lukt/smak Nedsatt syn/hörselförmåga Kostrestriktioner Tar många (mer än 3) läkemedel/dag Sjukliga förändringar i hjärta/lever/njure/lungor eller i de endokrina organen Illamående, förstoppning
Faktorer som kan bidra till undernäring Förlust av motivation Nedsatt sinnesstämning Aptitlöshet Sorg pga. nära närståendes sjukdom/bortgång Isolering/ensamhet Saknar den hjälp som behövs under måltiden Att vara nyinflyttad till en "institution" Rädsla för konsekvenserna av att vara inkontinent Kulturella faktorer
Åtgärder i Senior Alert Information/undervisning om hälsa-ohälsa Påverkan av attityder i omgivningen Omgivningsanpassning Översyn av läkemedel Övervakning av näringsintag
Fortsättning åtgärder Underlättande av ätande och sväljning Träning i att äta och dricka Nutritionsbehandling Person avböjer förebyggande åtgärd - undernäring Avböjer åtgärd för person i livets slutskede - undernäring
Uppföljning Uppföljningar görs individuellt, men minst varannan månad. Ny vikt Vid behov nytt MNA Glöm inte att sätta ut åtgärder när de inte behövs längre. Byter brukaren boende eller blir inlagd – överrapportera vilka åtgärder som är insatta. Dokumentera!
Löderupsgården Anna Toftegaard Jensen Leg. Sjuksköterska anna.jensen@ystad.se Bengt Jeppsson Undersköterska bengt.jeppsson@ystad.se