Diabetessjuksköterskor Nätverksträff Diabetessjuksköterskor 190213 Anette Bjurman Anna Ingvarsson legitimerade dietister
Primärvårdens Hälsoenhet 0470 59 22 90 primarvardenshalsoenhet@kronoberg.se Remiss till: Primärvårdens Hälsoenhet Växjö/Ljungby Växjö Ljungby Norrgatan 15 Kungshögsgatan 25
Primärvårdens Hälsoenhet ALKOHOL FYSISK AKTIVITET Primärvårdens Hälsoenhet TOBAK KOST och MATVANOR SPEL OM PENGAR NARKOTIKA
Gemensamt erbjuder vi Mångårig erfarenhet och tvärprofessionella kompetenser Kvalificerat rådgivande samtal med hög kompetens i MI (Motiverande samtal) Stödet finns samlat på ett ställe för patienten Tid, fokus och kontinuitet för levnadsvanefrågorna Preventiva insatser, på olika sätt
Dietist inom Primärvårdens Hälsoenhet IBS HJÄRT- KÄRLSJUKDOM ÖVERVIKT/FETMA Dietist inom Primärvårdens Hälsoenhet MALNUTRITION OHÄLSOSAMMA MATVANOR DIABETES TYP II INTOLERANSER
Dietister på hälsoenheten Anna Ingvarsson Anette Bjurman Pia Axberg Boström 100 % 95 % 100 % Vilka vi är tre namn idag Primärvårdsdietisterna Primärvårdens Hälsoenhet 2019
Nuvarande uppdrag-diagnoser Celiaki vuxna Laktosintolerans Diabetes typ II Malnutrition Fetma Ménières sjukdom Gikt Obstipation Hyperlipidemi IBS Järnbrist KOL i kombination med undervikt /fetma Patienter med diabetes typ 2 kan även ha en samsjuklighet av de andra diagnoserna Primärvårdsdietisterna Primärvårdens Hälsoenhet 2019
Primärvårdsdietisterna Primärvårdens Hälsoenhet Våra remittenter är: Länets vårdcentraler(även privata) samt; Länsövergripande hemsjukvård – kan idag remittera i specifik remiss i cosmic. Slutenvården, ex magtarmmottagningen, hjärtmottagningen, ortopedmottagningen mf l Egen remiss (När diagnoserna motsvarar vårt uppdrag) Privata läkare Företagshälsovård Primärvårdsdietisterna Primärvårdens Hälsoenhet 2019
Matvanor spelar roll för hälsan Bra matvanor kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, typ 2 diabetes och olika former av cancer (Ref: NNR 2012) Upp till 30 procent av cancerfallen skulle kunna förebyggas med bra mat, fysisk aktivitet och normal vikt (Ref: World Cancer Research Found) Övervikt och fetma är en av de största riskfaktorerna för sjukdom och död i västvärlden (Ref: WHO) Kostråden grundar sig på den senaste versionen av de nordiska näringsrekommendationerna som publicerades 2013 (NNR 2012). Mer än hundra experter har varit involverade i revideringen. Ledande forskare och experter inom varje område främst från de nordiska länderna deltog. Experterna har gått igenom vetenskapliga studier och översikter som har publicerats mellan år 2000 och 2012 och tittat på hur olika näringsämnen, livsmedel och matvanor påverkar hälsan. Särskilt fokus har lagts på områden där det kommit mycket ny forskning – fett, kolhydrater, D-vitamin och olika matvanors effekt på hälsan. Endast studier som håller tillräckligt hög vetenskaplig kvalitet har inkluderats. NNR 2012 har antagits som de officiella rekommendationer som används i Sverige. Här hittar du länkar till de Nordiska näringsrekommendationerna: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/naringsrekommendationer/ Där finns även en särskild presentation (ppt) om de Nordiska Näringsrekommendationerna.
Ett Hälsosamt Kostmönster Ökat intag av Byt ut Begränsa intaget av Grönsaker Rotfrukter Ärter/bönor/linser Vitt mjöl, produkter av vitt siktat mjöl Spannmåls-produkter med fullkorn Charkprodukter Rött kött Frukt och bär Smör- smörbaserade matfetter Vegetabiliska oljor, oljebaserade matfetter Drycker och livsmedel med tillsatt socker Godis och kakor, snacks Fisk och skaldjur Feta mejeriprodukter Magra mejeriprodukter Salt Nötter och fröer Alkohol Kostförändringar som gynnar energibalans och hälsa i den Nordiska befolkningen. Källa: NNR 2012
Fylla kroppen med hälsosam mat oberoende vikt Fylla kroppen med hälsosam mat oberoende vikt. Synen på bra mat är idag mer samsynt. Bra kolhydrater.
Livsmedel med mervärde Grönsaker, Rotfrukter & Baljväxter Det finns ett vetenskapligt stöd för att mer än 250 gram grönsaker och baljväxter per dag minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar för den som har diabetes. Effekten är större ju mer man äter (upp till 600 gram). Frukt och Bär Det finns ett vetenskapligt stöd för att frukt i kombination med grönsaker och baljväxter sänker dödligheten hos den som har diabetes. Fullkornsprodukter Det finns ett vetenskapligt stöd för att fullkornsprodukter (cerealier) minskar total dödlighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar hos den som har diabetes.
Fisk Nötter & Jordnötter Det finns ett vetenskapligt stöd för att fisk fler än en gång per vecka sänker dödligheten och minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar för den som har diabetes. Det finns ett vetenskapligt stöd för att fet fisk som innehåller mycket n-3-fettsyror (omega 3) sänker dödligheten hos den som har diabetes Nötter & Jordnötter Det finns ett vetenskapligt stöd i befolkningsstudier för att fem portioner (à 30 gram) nötter och jordnötter per vecka, sänker LDL kolesterol och triglycerider i blodet och minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar
Kaffe Det finns ett vetenskapligt stöd för att personer med diabetes som dricker fler än två koppar kaffe per dag löper mindre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar än de som inte dricker kaffe i samma utsträckning. Salt Rekommendationen för intag av salt till personer med diabetes är densamma som till befolkningen i övrigt (6–7 gram per dag). Ett stort intag av salt ökar risken för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Det kan vara bra att ha i minnet att genomsnittskonsumtionen av salt i Sverige är väsentligen högre (10–12 gram per dag), och många borde således minska sitt saltintag.
Fibrer -Främjar god tarmflora vilket är positivt för en bra blodsockernivå -Lättare att hålla vikten (ökar mättnadskänslan) -Förebygger typ 2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom & viss cancer -Jämnare blodsocker -Sänker det onda kolesterolet -Motverkar förstoppning i kombination med vätska -Stimulerar tuggning → ökad salivproduktion → bra för tänderna -1/10 äter tillräckligt
Kolhydrater Sockerarter : Glukos (druvsocker), Fruktos (fruktsocker), Sackaros (rörsocker), Laktos (mjölksocker) Stärkelse: Pasta, Ris, Potatis, Bröd, Baljväxter Fibrer: Fullkorn, Baljväxter, Frukt, Grönsaker
Vad står det på förpackningen??? Näringsvärdesdeklaration Anges alltid per 100 g, ibland serveringsportion. Ex Nyponsoppa Energi 200 KJ/50 kcal Protein <0,5 g Kolhydrater 12 g Fett <0,5 g Vitamin C 25 mg Uträkning av sockerbitar i en dryck Titta på kolhydratmängden ex nyponsoppa 12 g 1 portion är 2 dl = 24 g kolhydrater. 1 sockerbit = 3 g kolhydrater 24 = 8 bitar 3 Detta räkneexempel kan man använda till sötade drycker, yoghurt, kräm m m. Dock är en del av kolhydraterna frukt- eller mjölksocker. Använd ej uträkningen till bröd och andra spannmålsrika livsmedel.
Sötningsmedel Energigivande Sötningsmedel Sockeralkoholer Ämne Påverkan på blodsocker Energivärde Övriga Egenskaper Maltitol Viss 17kJ/g Laxerande och gasbildande i höga doser* Mannitol Liten Laxerande och gasbildande i höga doser (10-20 g/dag) Sorbitol Laxerande och gasbildande i höga doser (25-50 g/dag) Xylitol (björksocker) Mycket liten Något laxerande 45-100 g/dag Lycasin (hydrerad stärkelsesirap) Laxerande Sockerarter Sackaros (vanligt socker, rörsocker) Mycket snabb Fruktos 16kJ/g Glukos (druvsocker) Laktos (mjölksocker) Ja Icke Energigivande Sötningsmedel Ämne Påverkan på blodsocker Energivärde Övriga Egenskaper Aspartam Ingen Tål 100 grader mycket kort tid Acesulfam K Tål upphettning & förvaring Cyklamat Tål upphettning Sackarin Tål max 70 grader Glycin Sukralos Stevia Alla sötningsmedel är godkända och har undersökts mycket noggrant i många olika studier på celler, djur och människa. De har bedömts som helt säkra att använda som livsmedelstillsatser
Salt Salt påverkar blodtrycket! Ca 70% av det salt som vi äter kommer från ”färdiga produkter” som tex chark, ost, flingor, bröd etc Använd ett salt med jod Örtsalt och flingsalt innehåller oftast inte jod
Måltidsordning Regelbundna måltider gör att man får rutin på sitt matintag och kan bidra till ett jämnare blodsocker
Anette Bjurman leg dietist-09 Tallriksmodellen Kolhydrater/lösliga fibrer Ca 50 kcal Kolhydrater ca 200 kcal Denna middag innehåller ca 500 kcal vilket motsvarar 30% av dagsbehovet om man behöver 1600 kcal Fett och protein ca 250 kcal Anette Bjurman leg dietist-09
Förslag på bra mellanmål
Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol som bara får användas på mat som är nyttigare inom samma livsmedelsgrupp. Idag kan Nyckelhålet användas för 33 olika livsmedelsgrupper. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp – bröd jämförs med bröd och korv med korv. Nyckelhålet kan även sättas på färdigrätter och mat på restaurang. I föreskriften för Nyckelhålet finns alla kriterier angivna, se bilaga 2: http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/lagstiftning/livsmedelsinfo-till-konsum---markning/livsfs-2015-1-web.pdf Ta del av många goda Nyckelhålsrecept på www.nyckelhalet.se och gilla Nyckelhålet på Facebook!
Nyckelhålsrecept! Livsmedelsverkets hemsida, SLV Nyckelhålsrecept! Livsmedelsverkets hemsida, SLV Alla recepten följer Nyckelhålets kriterier för hälsosam mat. Det innebär bland annat att de innehåller lagom mycket energi, bra med fullkorn och fibrer, fett av ett nyttigt slag och inte för mycket salt och socker. Lättsaltade recept Vegetariska recept Fisk- och skaldjursrecept Kycklingrecept Köttrecept Paj, pasta, pizza, tex-mex Soppor
Screening för undervikt eller risk för malnutrition Ofrivillig viktförlust >5 % av kroppsvikten de senaste 6 månaderna Ätsvårigheter minskat födointag (T.ex. pga försämrad aptit, matsmältningsproblem, tugg- eller sväljsvårigheter, funktionella svårigheter, trötthet) Lågt BMI för personer äldre än 70 år <22 för övriga <20