Diabetessjuksköterskor

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Advertisements

Mat och hälsa åk 8.
Sammanfattning mat och hälsa
Sammanfattning mat och hälsa
Kost för idrottare.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
Repetition av näringslära
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,
Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg och S Bohuslän Cecilia Hedström, leg dietist Vegetarisk kost – Vegankost. Många familjer väljer idag, glädjande.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Detta är miljömåltider
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Tränings- och kostprogram
Kolhydrater.
Mat och dryck Brukar du laga mat hemma?
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Läkemedelsstöd i primärvården
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
KOST Grupp forsläsning.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Källa: Livsmedelsverket
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Länsdietistenheten Dietisterna i länet bildade en länsenhet Målet var att fördela resurserna så jämt som möjligt och erbjuda likvärdig vård i länet.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Tallriksmodellen består av tre delar:
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Den här presentationen handlar om Nordiska näringsrekommendationer (NNR) och tar upp: Innehållet i NNR 2012, med betoningar på förändringar sedan tidigare.
Lektion 4 Fisk Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
Mat är livet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Tallriksmodellen består av tre delar:
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Kolhydrater.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Nutrition – att undvika malnutrition
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Led- och muskelmottagning
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Ta hand om dig själv.
Tipspromenad.
Primärvårdens hälsoenhet
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Presentationens avskrift:

Diabetessjuksköterskor Nätverksträff Diabetessjuksköterskor 190213 Anette Bjurman Anna Ingvarsson legitimerade dietister

Primärvårdens Hälsoenhet 0470 59 22 90 primarvardenshalsoenhet@kronoberg.se Remiss till: Primärvårdens Hälsoenhet Växjö/Ljungby Växjö Ljungby Norrgatan 15 Kungshögsgatan 25

Primärvårdens Hälsoenhet ALKOHOL FYSISK AKTIVITET Primärvårdens Hälsoenhet TOBAK KOST och MATVANOR SPEL OM PENGAR NARKOTIKA

Gemensamt erbjuder vi Mångårig erfarenhet och tvärprofessionella kompetenser Kvalificerat rådgivande samtal med hög kompetens i MI (Motiverande samtal) Stödet finns samlat på ett ställe för patienten Tid, fokus och kontinuitet för levnadsvanefrågorna Preventiva insatser, på olika sätt

Dietist inom Primärvårdens Hälsoenhet IBS HJÄRT- KÄRLSJUKDOM ÖVERVIKT/FETMA Dietist inom Primärvårdens Hälsoenhet MALNUTRITION OHÄLSOSAMMA MATVANOR DIABETES TYP II INTOLERANSER

Dietister på hälsoenheten Anna Ingvarsson Anette Bjurman Pia Axberg Boström 100 % 95 % 100 % Vilka vi är tre namn idag Primärvårdsdietisterna Primärvårdens Hälsoenhet 2019

Nuvarande uppdrag-diagnoser Celiaki vuxna Laktosintolerans Diabetes typ II Malnutrition Fetma Ménières sjukdom Gikt Obstipation Hyperlipidemi IBS Järnbrist KOL i kombination med undervikt /fetma Patienter med diabetes typ 2 kan även ha en samsjuklighet av de andra diagnoserna Primärvårdsdietisterna Primärvårdens Hälsoenhet 2019

Primärvårdsdietisterna Primärvårdens Hälsoenhet Våra remittenter är: Länets vårdcentraler(även privata) samt; Länsövergripande hemsjukvård – kan idag remittera i specifik remiss i cosmic. Slutenvården, ex magtarmmottagningen, hjärtmottagningen, ortopedmottagningen mf l Egen remiss (När diagnoserna motsvarar vårt uppdrag) Privata läkare Företagshälsovård Primärvårdsdietisterna Primärvårdens Hälsoenhet 2019

Matvanor spelar roll för hälsan Bra matvanor kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, typ 2 diabetes och olika former av cancer (Ref: NNR 2012) Upp till 30 procent av cancerfallen skulle kunna förebyggas med bra mat, fysisk aktivitet och normal vikt (Ref: World Cancer Research Found) Övervikt och fetma är en av de största riskfaktorerna för sjukdom och död i västvärlden (Ref: WHO) Kostråden grundar sig på den senaste versionen av de nordiska näringsrekommendationerna som publicerades 2013 (NNR 2012). Mer än hundra experter har varit involverade i revideringen. Ledande forskare och experter inom varje område främst från de nordiska länderna deltog. Experterna har gått igenom vetenskapliga studier och översikter som har publicerats mellan år 2000 och 2012 och tittat på hur olika näringsämnen, livsmedel och matvanor påverkar hälsan. Särskilt fokus har lagts på områden där det kommit mycket ny forskning – fett, kolhydrater, D-vitamin och olika matvanors effekt på hälsan. Endast studier som håller tillräckligt hög vetenskaplig kvalitet har inkluderats. NNR 2012 har antagits som de officiella rekommendationer som används i Sverige. Här hittar du länkar till de Nordiska näringsrekommendationerna: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/naringsrekommendationer/ Där finns även en särskild presentation (ppt) om de Nordiska Näringsrekommendationerna.

Ett Hälsosamt Kostmönster Ökat intag av Byt ut Begränsa intaget av Grönsaker Rotfrukter Ärter/bönor/linser Vitt mjöl, produkter av vitt siktat mjöl Spannmåls-produkter med fullkorn Charkprodukter Rött kött Frukt och bär Smör- smörbaserade matfetter Vegetabiliska oljor, oljebaserade matfetter Drycker och livsmedel med tillsatt socker Godis och kakor, snacks Fisk och skaldjur Feta mejeriprodukter Magra mejeriprodukter Salt Nötter och fröer Alkohol Kostförändringar som gynnar energibalans och hälsa i den Nordiska befolkningen. Källa: NNR 2012

Fylla kroppen med hälsosam mat oberoende vikt Fylla kroppen med hälsosam mat oberoende vikt. Synen på bra mat är idag mer samsynt. Bra kolhydrater.

Livsmedel med mervärde Grönsaker, Rotfrukter & Baljväxter Det finns ett vetenskapligt stöd för att mer än 250 gram grönsaker och baljväxter per dag minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar för den som har diabetes. Effekten är större ju mer man äter (upp till 600 gram). Frukt och Bär Det finns ett vetenskapligt stöd för att frukt i kombination med grönsaker och baljväxter sänker dödligheten hos den som har diabetes. Fullkornsprodukter Det finns ett vetenskapligt stöd för att fullkornsprodukter (cerealier) minskar total dödlighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar hos den som har diabetes.

Fisk Nötter & Jordnötter Det finns ett vetenskapligt stöd för att fisk fler än en gång per vecka sänker dödligheten och minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar för den som har diabetes. Det finns ett vetenskapligt stöd för att fet fisk som innehåller mycket n-3-fettsyror (omega 3) sänker dödligheten hos den som har diabetes Nötter & Jordnötter Det finns ett vetenskapligt stöd i befolkningsstudier för att fem portioner (à 30 gram) nötter och jordnötter per vecka, sänker LDL kolesterol och triglycerider i blodet och minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar

Kaffe Det finns ett vetenskapligt stöd för att personer med diabetes som dricker fler än två koppar kaffe per dag löper mindre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar än de som inte dricker kaffe i samma utsträckning. Salt Rekommendationen för intag av salt till personer med diabetes är densamma som till befolkningen i övrigt (6–7 gram per dag). Ett stort intag av salt ökar risken för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Det kan vara bra att ha i minnet att genomsnittskonsumtionen av salt i Sverige är väsentligen högre (10–12 gram per dag), och många borde således minska sitt saltintag.

Fibrer -Främjar god tarmflora vilket är positivt för en bra blodsockernivå -Lättare att hålla vikten (ökar mättnadskänslan) -Förebygger typ 2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom & viss cancer -Jämnare blodsocker -Sänker det onda kolesterolet -Motverkar förstoppning i kombination med vätska -Stimulerar tuggning → ökad salivproduktion → bra för tänderna -1/10 äter tillräckligt

Kolhydrater Sockerarter : Glukos (druvsocker), Fruktos (fruktsocker), Sackaros (rörsocker), Laktos (mjölksocker) Stärkelse: Pasta, Ris, Potatis, Bröd, Baljväxter Fibrer: Fullkorn, Baljväxter, Frukt, Grönsaker

Vad står det på förpackningen??? Näringsvärdesdeklaration Anges alltid per 100 g, ibland serveringsportion. Ex Nyponsoppa Energi 200 KJ/50 kcal Protein <0,5 g Kolhydrater 12 g Fett <0,5 g Vitamin C 25 mg Uträkning av sockerbitar i en dryck Titta på kolhydratmängden ex nyponsoppa 12 g 1 portion är 2 dl = 24 g kolhydrater. 1 sockerbit = 3 g kolhydrater 24 = 8 bitar 3 Detta räkneexempel kan man använda till sötade drycker, yoghurt, kräm m m. Dock är en del av kolhydraterna frukt- eller mjölksocker. Använd ej uträkningen till bröd och andra spannmålsrika livsmedel.

Sötningsmedel Energigivande Sötningsmedel Sockeralkoholer Ämne Påverkan på blodsocker Energivärde Övriga Egenskaper Maltitol Viss 17kJ/g Laxerande och gasbildande i höga doser* Mannitol Liten Laxerande och gasbildande i höga doser (10-20 g/dag) Sorbitol Laxerande och gasbildande i höga doser (25-50 g/dag) Xylitol (björksocker) Mycket liten Något laxerande 45-100 g/dag Lycasin (hydrerad stärkelsesirap) Laxerande Sockerarter Sackaros (vanligt socker, rörsocker) Mycket snabb   Fruktos 16kJ/g Glukos (druvsocker) Laktos (mjölksocker) Ja Icke Energigivande Sötningsmedel Ämne Påverkan på blodsocker Energivärde Övriga Egenskaper Aspartam Ingen Tål 100 grader mycket kort tid Acesulfam K Tål upphettning & förvaring Cyklamat Tål upphettning Sackarin Tål max 70 grader Glycin Sukralos Stevia Alla sötningsmedel är godkända och har undersökts mycket noggrant i många olika studier på celler, djur och människa. De har bedömts som helt säkra att använda som livsmedelstillsatser

Salt Salt påverkar blodtrycket! Ca 70% av det salt som vi äter kommer från ”färdiga produkter” som tex chark, ost, flingor, bröd etc Använd ett salt med jod Örtsalt och flingsalt innehåller oftast inte jod

Måltidsordning Regelbundna måltider gör att man får rutin på sitt matintag och kan bidra till ett jämnare blodsocker

Anette Bjurman leg dietist-09 Tallriksmodellen Kolhydrater/lösliga fibrer Ca 50 kcal Kolhydrater ca 200 kcal Denna middag innehåller ca 500 kcal vilket motsvarar 30% av dagsbehovet om man behöver 1600 kcal Fett och protein ca 250 kcal Anette Bjurman leg dietist-09

Förslag på bra mellanmål

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol som bara får användas på mat som är nyttigare inom samma livsmedelsgrupp. Idag kan Nyckelhålet användas för 33 olika livsmedelsgrupper. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp – bröd jämförs med bröd och korv med korv. Nyckelhålet kan även sättas på färdigrätter och mat på restaurang. I föreskriften för Nyckelhålet finns alla kriterier angivna, se bilaga 2: http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/lagstiftning/livsmedelsinfo-till-konsum---markning/livsfs-2015-1-web.pdf Ta del av många goda Nyckelhålsrecept på www.nyckelhalet.se och gilla Nyckelhålet på Facebook!

Nyckelhålsrecept! Livsmedelsverkets hemsida, SLV  Nyckelhålsrecept! Livsmedelsverkets hemsida, SLV Alla recepten följer Nyckelhålets kriterier för hälsosam mat. Det innebär bland annat att de innehåller lagom mycket energi, bra med fullkorn och fibrer, fett av ett nyttigt slag och inte för mycket salt och socker. Lättsaltade recept Vegetariska recept Fisk- och skaldjursrecept Kycklingrecept Köttrecept Paj, pasta, pizza, tex-mex Soppor

Screening för undervikt eller risk för malnutrition Ofrivillig viktförlust >5 % av kroppsvikten de senaste 6 månaderna Ätsvårigheter  minskat födointag (T.ex. pga försämrad aptit, matsmältningsproblem, tugg- eller sväljsvårigheter, funktionella svårigheter, trötthet) Lågt BMI för personer äldre än 70 år <22 för övriga <20