Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lyrik el dikt… http://www.youtube.com/watch?v=J7E-aoXLZGY.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lyrik el dikt… http://www.youtube.com/watch?v=J7E-aoXLZGY."— Presentationens avskrift:

1 Lyrik el dikt…

2 Kort historik Musik – text – musik Ljud + Bild = figurdikt
Från början var lyrik i första hand något man lyssnade till. Det de gamla grekerna kallade lyrik var litteratur som sjöngs. Ordet lyrik kommer från lyra som är ett instrument. Under tid frigjordes sedan dikten från musiken och lästes fristående för att sedan under 1900-talet igen sammanknippas mycket med musik i form av sångtexter. Lyriken som framfördes tillsammans med musik ansågs lägre stående än den utan. Den utan hade istället rytmer och ljud som rim som i sig utgjorde musik. Ordet lyrics säger väl allt också…. Efter boktryckarkonstens genombrott började dikter som krävde att man både såg och hörde för att förstå slå igenom. Bilddikter som bestod av ord formade till bilder.

3 Barock, Modernism, 1900-tal, Futurism
Bilddikt kommer till…. Bilddikt blir poppis igen! Guillaume Apollinaire ”Ord i frihet” Ord blir till text som blir bild som blir musik – Scatsång är ett exempel 90-tal lyrik till musik Barock….Mellan talet. B:s litteratur strävar efter ståtlighet, avancerad begreppsanalys och uppvärdering av språkets egenvärde. Man ville gärna överdriva. Mycket metaforer, ordlekar och ljudsymbolik. Uppgiften var att röra, både genom chock, genom att väcka häpnad vilket man försökte genom att ta till oväntade uttryck. Man började skriva bilddikter igen. A:s exempel är ganska tydligt att utan bilden får texten inte alls samma innebörd. ”Se här sarkofagen i vilken han vilar ruttnande och blek.” Under Futurismen blev det inte längre viktigt att det var grammatiskt korrekt utan bilden och att orden var fria var viktigare och dikten utvecklades ytterligare. Spotify!! Heebie Jeebies, Louis Armstrong

4 Slutsats: Lyrik kan handla om vad som helst och se ut hur som helst.

5 Figurdikt Bild och text ska ha samma budskap och stärka varandra!

6 Utställning för päron! Kriterier + utställning = redovisning

7 Begrepp Stavelse gammal = gamm/al/ Rad ”gammal man går”
Strof Hon kom som en krusning från spegelblank sjö
 och satte sig bredvid på gräset.
 Den kyliga vinden tog hastigt adjö
 och blåste sig bort över näset,
 men solen blev kvar
 och stillheten var
 så levande, riktig och sann;
 Hon fyllde min hand
 med vishetens sand
 en höstkväll då himmelen brann. Handlar om hur många vokaler det finns i ordet. En rad i dikten som kanske innehåller ett visst antal stavelser. Strof är en grupp versrader som bundits ihop av ett versmått.

8 Fler begrepp… Rim gris, fis, flis, bris Synonym katt, kisse, misse
Synonym katt, kisse, misse Allitteration titt som tätt, hus och hems Liknelse ”Dina ögon är som stjärnor” Metafor ”Dina ögon är stjärnor” Rim – ord som avslutas på samma vis Synomnym – olika ord med samma betydelse Allitteration – Ord som börjar med samma ljud (bokstavsrim) som t.ex. punkt och pricka, styrde och ställde, tjo och tjim men inte sanning och skämt eftersom det inte är samma ljud. Både liknelse och metaforer är bildliga sätt att beskriva något. Men, i en metafor finns aldrig ordet ”som” med. Bara i liknelser. Liknelser vi använder oss av ofta: Arg som ett bi, rik som ett troll, hungrig som en varg. En metafor kan erstätta något annat genom en hel dikt. Man kanske inte vill skriva rakt ut vad det är man menar.

9 Analysera dikten… Krakel spektakel, kusin vitamin Hängde och slängde uti en gardin För hej och hå i gardinen den blå Krakel spektakel vad tänker du på?


Ladda ner ppt "Lyrik el dikt… http://www.youtube.com/watch?v=J7E-aoXLZGY."

Liknande presentationer


Google-annonser