Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Maria Lindman, Ängbyskolan, Knivsta –

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Maria Lindman, Ängbyskolan, Knivsta –"— Presentationens avskrift:

1 Maria Lindman, Ängbyskolan, Knivsta – www.lektion.se
SANATANA DHARMA - HINDUISM - Maria Lindman, Ängbyskolan, Knivsta –

2 Tredje största i världen
Nästan 1 miljard anhängare Polyteisk religion Ca år gammal Hinduismen är den 3:e största i världen, med ca miljoner anhängare och de flesta bor i Indien. Det är en religion som har växt fram under många tusen år och är påverkad av olika människor och kulturer. Till skillnad mot för Kristendom, Judendom och Islam så är hinduismen en polyteisk religion, man tror på flera olika gudar, inte bara en ( som i monoteiska religioner).

3 Hur kom religionen till?
Ungefär år fvt, alltså för ca år sedan, kom krigarfolket arierna till Indien. Arierna var folk som kom från länder nord/nordväst om nuvarande Indien (Pakistan, Iran, Irak, Turkmenistan, Afganistan…). Vid floden Indus bodde infödda människor som blandades med arierna vilket resulterade i att deras religioner och kulturer blandades med varandra. Resultatet blev Hinduismen och namnet på religionen kommer just från floden Indus där den uppstod.

4 Gudar och gud Det finns närmare två miljoner gudar som dyrkas inom hinduismen. Ingen dyrkar alla dessa gudar utan man väljer ut sin favoritgud som man ber och offrar till. Varje liten by har sin egen gud (det är därför det finns så många gudar) ändå menar man att det egentligen bara handlar om EN ENDA gud. De miljontals gudarna är bara olika sidor hos den enda guden.

5 Så började världen Brahman skapar Vishnu kontrollerar Shiva förstör
Det finns många världar. De skapas, finns och förstörs och skapas på nytt igen. Så går det runt i ett evigt kretslopp. Guden Brahman är den som skapar världen. Vishnu ser till att den fungerar och Shiva förstör den till slut och då skapar Brahman en ny värld igen. Så fortsätter det, allt snurrar runt som ett hjul.

6 BRAHMA Kraft/ egenskap - skaparen Attribut - lotusblomma Utseende - fyra ansikten Färddjur - svan
Brahma - skaparen och herre över alla varelser. Han står över och bortom tillbedjan, kanske är det därför det inte finns så många tempel tillägnade honom? Brahma avbildas ofta med fyra ansikten; han omfattar de fyra väderstrecken och har fyra armar med vilka han håller de fyra vedaböckerna.

7 VISHNU Kraft/ egenskap – upprätthållaren Attribut - snäcka, diskus, stridsklubba Utseende - fyra armar, blå Färddjur - rovfågel /fågelmänniska Ser man en bild av en blå fyrarmad gud så vet man att det är Vishnu. Han avbildas alltid med blå kroppsfärg och allt som oftast med fyra armar. Han är den store upprätthållaren som kontrollerar människornas öde och är den gud som är viktigast för människorna eftersom han bryr sig mest om oss. Han kan visa sig i olika gestalter; som guden Krishna, Buddha eller olika djur (fisk, sköldpadda t ex) för att kunna närma sig människorna. Vishnu kör en lite lyxigare stil; han bär kungakrona och smycken. I händerna håller han sina attribut, snäckan (använd som trumpet), diskusen, stridsklubban och lotusblomman, ibland även båge och/eller svärd. Vishnu är gift med gudinnan Lakshmi och de båda ses som förebild för alla lyckliga äktenskap.

8 SHIVA Kraft/egenskap - förgörare/ återställare Attribut - ormhalsband, bälte av skallar Utseende - halvnaken, grå/blå Färddjur - tjur Shiva är som gud mycket allvarlig och sträng, han är fruktbarhetens, dödens och förintelsens gud. Shiva är lärdomens gud och han framställs halvnaken, insmord med aska, med skallar runt midjan och ett halsband av sammanflätade ormar. Hans panna pryds av hans tredje öga. Shiva är den som förgör liv men också den som hjälper till att det växer; den fruktansvärda och ändå mildheten själv. Han är källan till både gott och ont.

9 GANESHA Kraft/egenskap - lycka och välgång Attribut - blomhalsband, huvudprydnad Utseende – elefantansikte Färddjur - råtta Ganesha har stor mage och elefanthuvud. Hans föräldrar är Shiva och Parvati och är en av de mest populära gudarna. Ganesha ger visdom och därför ber många skolbarn till honom. Enligt legenden fick han sitt elefanthuvud efter en incident då Shiva kom hem efter en lång resa. Shiva kände inte igen sin son som under resan vuxit från barn till ung man. I vrede trodde Shiva att han var en älskare till Parvati och högg av hans huvud. När Shiva sedan upptäckte sitt misstag skickade han ut sina tjänare för att hämta det första huvud de kunde finna. Detta råkade sitta på en elefant. Det är också anledningen till att Ganesha är den gud som tillbes allra först, Parvati tvingade Shiva att lova att sonen skulle tillbes först av alla gudar. Kanske som en liten kompensation för att få leva med ett elefanthuvud?

10 Heliga byggnader De hinduiska templen är hus byggda åt en speciell gud eller gudinna. I templen finns en staty av guden, den sköter prästerna om. Det finns inga bestämda gudstjänsttider inom hinduismen, man går till templet när man vill och det är vanligt att man går ofta till templen. Innan man går in tar man av sig skorna och kvinnorna har en sjal över huvudet för att visa guden respekt. Man har offergåvor med sig som man ofta köpt i något litet stånd utanför (ofta frukt, blommor och godis). Inne i templet utför man en ceremoni – puja – som innebär att man går runt medsols i templet. Prästen bär fram offergåvorna och då får gåvorna gudens välsignelse. Därefter lämnas offergåvorna tillbaka och då har besökaren fått gudens välsignelse.

11 KARMA Skada inte något levande Stjäl inte Ljug inte Var inte avundsjuk
Var vänlig och tålmodig Karma – dina handlingar i detta liv bestämmer hur du får det i nästa. Goda handlingar = ett bra nästa liv. Dåliga handlingar = ett sämre nästa liv. Allt du gör fungerar som en bumerang – det kommer alltid tillbaka och påverkar ditt nästa liv! När man dött återföds man som ett spädbarn igen, eller som ett djur om man skött sig dåligt. Denna tro på återfödelse heter reinkarnation. Hinduer tror på världssjälen – att vi alla är del av en gigantisk världssjäl. Den finns i oss och vi finns i den. Egentligen är vi inte självständiga utan bara en del av den stora gemenskapen. Målet är att förstå detta och komma tillbaka till världssjälen, det som i hinduismen kallas för mukti – att slippa återfödas till jorden mer och istället komma tillbaka till världssjälen…

12 Kastsystemet -varna- Präster (vit)
Jordägare, soldater och ämbetsmän (röd) Handelsmän och hantverkare (gulgrön) Bönder (svart) Eftersom människor har gjort sig förtjänt av olika bra liv genom karma tycker man att det är naturligt att människor har det olika bra i samhället. Detta syns genom kastsystemet. Samhället delas upp i olika grupper med olika stort värde. Högst värde har prästerna, lägst står de som inte ingår i någon kast alls (de kastlösa). Den indiska staten försöker få bort kastsystemet men det lever ändå kvar, särskilt på landet. Kastsystemet kommer troligen ifrån de invandrande klaner av Indoeuropéer som delades upp efter hudfärg. De olika kasterna var ett sätt att hålla de olika raserna rena genom att undvika giftermål med ickearierna som redan bodde i Indien. Det sägs att guden Brahma skapade människorna utifrån sin egen kropp, från huvudet kom prästerna fram, krigarna kom från armarna och låren gav liv till bönderna. Fötter anses vara en mindre aktningsvärd kroppsdel och därifrån härstammar bönderna enligt folktron. Ser ni någon likhet med det medeltida stånden?

13 Hinduiska tecken och symboler
Det kanske mest kända hinduiska tecknet i västvärlden är Aum eller OM. Aum är den heligaste av alla stavelser inom hinduismen och Vedaböckerna (Upanishaderna) och symboliserar den hinduiska världssjälen eller universum. Aum är närvarande i allt och fungerar som ett verktyg för att hjälpa människor att komma i kontakt med världssjälen, Brahman. Det är också den första bokstaven inom sanskrit. Aum innehåller summan av alla ljud i alfabetet och är det gudomliga i form av ett ord. För hinduer är Aum en symbol för andlig fullkomlighet. Symbolen är också helig för buddhister. A står för skapelse, U står för bevarande och M står för förstörelse eller upplösning. Dessa tre representerar tillsammans en form av treenighet i hinduismen – Brahma (skaparen), Vishnu (upprätthållaren) och Shiva (förstöraren/upplösaren). Svastika - betyder lycka eller välfärd på sanskrit. I indisk kultur är svastikan en mycket gammal symbol för solen och är en av de många symbolerna för guden Vishnu. Det är osäkert om nazisterna hämtat svastikan från just Indien, det är en symbol som använts i många kulturer genom historien och symbolen var också populär i Europa under sena 1800-talet och tidiga 1900-talet. Svastikan som symbol för början och slut är ett återkommande tema, precis som solen börjar och avslutar dagen med uppgång och nedgång. Lotusblomman är helig inom både hinduismen och buddhismen och är Indiens nationalblomma. Lotusblomman associeras med skapelseberättelsen och kronbladens öppnande symboliserar själens utveckling. Lotusblommans förmåga att slå rot även i de mest gyttjiga områden symboliserar inom hinduismen möjligheterna till en positiv spirituell utveckling. Den sexuddiga stjärnan har många olika symboliska betydelser inom hinduismen, triangeln står för en utåtriktad energiform som uppstår när man försöker hjälpa sin nästa utan tanke på att få något tillbaka. Den nedåtpekande står för kunskap och vårt inre sökande efter andlighet.

14 Varför är kor heliga? Inom hinduismen anses kon vara helig och därför råder i stora delar av Indien religiösa förbud mot att slakta kor. Att skada eller döda en ko i de områden det är förbjudet kan ge fängelsestraff och dessutom anses det att om man dödar en ko har man begått en synd så svår att det inte finns någon bot för den. Istället anses det ge tur om man behandlar en ko väl genom att till exemepl ge kon något att äta innan frukost. Ett vanligt missförstånd är att man tror att anhängare till hinduismen dyrkar kor - så är det inte - utan kon har en speciell plats i det indiska samhället. I alla tider har kon varit ett djur som osjälviskt hjälpt människan genom att ge mjölk och näring och som tack äter därför inte en troende hindu biffkött. Det finns inte ett enkelt svar på frågan om varför kon är helig utan snarare ett flertal mer eller mindre komplexa svar. Kon är den naturliga modern. Nästan alla barn som växer upp ges mjölk direkt från kon efter amningen av modern och därför ses kon som en modersfigur. Kon ger människan mycket som är livsviktigt för oss. Mjölk (som kan förädlas till bland annat grädde, yoghurt, ost och smör) är en sak, men från kon får man även bränsle (torkad kospillning), urin (som förr i tiden användes som medicinskt preparat), gödning och isolering till hus. En annan viktig sak är att utan kor får man inga tjurar till åkrarna. Allt detta får man utan att offra speciellt mycket då kon äter sådant som är värdelöst för människan, gräs, hö och annat vegetabiliskt avfall (kossor i Indien är ganska effektiva renhållningsmaskiner). Som tack för detta håller hinduerna kon helig. Enligt de gamla religiösa böckerna kom guden Krishna ner till jorden för många tusen år sedan i skepnaden som en koherde. En annan viktig orsak är att alla gudar och gudinnor anses leva inuti kon. Skadar man en ko skadar man därmed också de inneboende gudomarna. Behandlar man en ko väl visar man samtidigt sin respekt för alla gudar och gudinnor.


Ladda ner ppt "Maria Lindman, Ängbyskolan, Knivsta –"

Liknande presentationer


Google-annonser