Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”"— Presentationens avskrift:

1 Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”

2 finska och samiska räknas inte till de nordiska språken eftersom det inte är besläktade med de övriga nordiska språken

3 De nordiska språken är:
Nordiska språk är språk som huvudsakligen talas i Norden. De är nära släkt med varandra och omfattar i dag danska, färöiska, isländska, norska och svenska. Totalt är det nästan 19 miljoner människor som talar något nordiskt språk som modersmål.

4 historia De nordiska språkens gemensamma ursprung kallas urnordiska. Det talades från ungefär Kristi födelse fram till vikingatiden på talet och var då ganska likt över stora delar av Skandinavien. Då skrev man med runor. Senare, under vikingatiden, var språket fortfarande så lika i hela området att man ansåg att man talade samma språk, som då kallades dansk tunga. Under vikingatiden spreds nordiskt språk genom vikingafärderna till bland annat Island och Färöarna.

5 Exempel på de olika språken:
2 tjejer försöker prata danska/svenska Prinsessan på ärten-på danska Prinsessan på ärten-på svenska Räkna på norska (för små barn) Hälsningsfraser på isländska

6 Dagens läxa: Med hjälp (eller utan)av dina stödord ska du berätta allt som du kommer ihåg om de nordiska språken. Gör det idag! Nästa lektion blir det en ny ”grej” om de nordiska språken! Då övar du på din förmåga att berätta muntligt (den kommunikativa förmågan). Du repeterar också den fakta som du har lärt dig (begreppslig förmåga samt förmågan att hantera information).


Ladda ner ppt "Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”"

Liknande presentationer


Google-annonser