Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mutationer – en förändring i arvsmassan. Mutationer s. 321, s.371 En ganska vanlig mutation är albino. Arvsanlagen för pigmentering försvinner Tvärtom.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mutationer – en förändring i arvsmassan. Mutationer s. 321, s.371 En ganska vanlig mutation är albino. Arvsanlagen för pigmentering försvinner Tvärtom."— Presentationens avskrift:

1 Mutationer – en förändring i arvsmassan

2 Mutationer s. 321, s.371 En ganska vanlig mutation är albino. Arvsanlagen för pigmentering försvinner Tvärtom förekommer med!

3 Mutationer Albinos finns inom väldigt många arter. Det är en skadlig mutation för det mesta. Kamouflage försvinner och ögonen fungerar dåligt.

4 Mutationer Mutationer beror på att det uppstår fel vid kopieringen av kromosomerna vid celldelning. Det kan uppstå helt slumpmässigt utan orsak. Det kan också orsakas av strålning, gifter eller sjukdomar. Saker som stör celldelningen. Som tur är har kroppen inbyggda skydd som tar bort de flesta mutationer som sker i våra celler. Dåliga celler tas helt enkelt bort.

5 Mutationer En del av kromosomen försvinner. En del av kromosomen kommer med två gånger. En del av kromosomen blir felvänd. En del av kromosomen hamnar fel. En del av kromosomen byter plats.

6 Mutationer

7 Många viktiga steg i livets utveckling består av mutationer. Så trots att mutationer nästan alltid är dåliga, så dyker det ibland upp en bra mutation som för utvecklingen framåt. Dessa finkar härstammar från samma art, men mutationer och uppdelningen längs vägen har ändrat dem något.

8 Mutationer

9

10

11

12 Mutationer kan vara skadliga eller nyttiga. De skadliga mutationerna gallras för det mesta bort genom det naturliga urvalet, medan de nyttiga hålls kvar och kan hjälpa arten anpassa sig till nya förhållanden.


Ladda ner ppt "Mutationer – en förändring i arvsmassan. Mutationer s. 321, s.371 En ganska vanlig mutation är albino. Arvsanlagen för pigmentering försvinner Tvärtom."

Liknande presentationer


Google-annonser