Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Modul 5 Att söka arbete.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Modul 5 Att söka arbete."— Presentationens avskrift:

1 Modul 5 Att söka arbete

2 Läranderesultat 5.1 Identifiera olika sätt att söka jobb
5.2 Producera ett Curriculum Vitae (CV) 5.3 Utföra jobbansökningar 5.4 Förstå hur man förbereder sig för en intervju

3 Var hittar man ett jobb?

4 Vilka färdigheter/egenskaper arbetsgivare söker video
(Video to be added and similar video sourced for Spain & Sweden)

5 Vilka färdigheter har DU som arbetsgivaren vill ha?
Kommunikationsfärdigheter Organisations/ledningskunskaper Jobb-relaterade färdigheter Datorfärdigheter Andra färdigheter

6 Intervjutekniker Intervjun är det sista hindret de flesta människor måste korsa för att få ett jobb. Vissa högskolor och utbildningsprogram kräver även intervjuer. Bli vald för en intervju innebär att någon är intresserad av din kompetens, kunskap och erfarenhet. Däremot kan en bra ansökning eller CV snabbt hitta sin väg till soptunnan om du inte gör en bra intervju. Du måste nu bli en säljare. Intervjuaren är köparen. De vill se om dina talanger tillgodoser deras behov för jobbet. Sälj dig själv!

7 Intervju video http://www.youtube.com/watch?v=Gww2vrIhjeU
(Video to be added and similar video sourced for Spain & Sweden)

8 Före intervjun Repetera eventuella frågor och svar, detta bidrar till att lindra eventuell nervositet. Tänk positivt, tänk dig själv att njuta av intervjun, svara på frågor med självförtroende etc. Läs igenom din CV/ansökan för att säkerställa att om du får fråga om information som du har lämnat måste du lätt kunna svara på detta. Gör din hemläxa! Lär dig så mycket du kan om företaget eller högskolan innan intervjun.

9 Före intervjun Gör en del forskning: fråga människor som arbetar där, titta på Internet. Ta reda på vilka tjänster/produkter företaget gör, hur länge de har varit i branschen, om företaget växer eller gör nedskärningar, företagets rykte, etc. En intervjuare kommer att vara imponerad av att du har gjort ett försök att lära dig om företaget eller verksamheten. Läs allt material som de skickar dig! Vet vart du ska. Kör förbi platsen för intervjun en dag eller två innan intervjun. Kom minuter tidigare. Var förberedd när du går till intervjun. Ta med extra kopior av ditt CV, ett anteckningsblock med några frågor och en penna. Klä dig för framgång! Håret ska vara rent och kammat. Naglar måste vara rena. Håll parfym och aftershave till ett minimum. Borsta tänderna och glöm inte deodorant.

10 Starten på intervjun Informera sekreteraren/receptionisten att du har en intervju, vem du ska träffa och tiden för intervjun. När du träffar intervjuaren, titta rakt in i hans/hennes ögon, skaka hand ordentligt, presentera dig, le, var självsäker och vänta tills du erbjuds en sittplats. Var positiv i din kommunikation (Notera: Du säljer dig själv!), Inte sloka, försök att inte vara för fräck eller för blyg. Låt intervjuaren leda intervjun. Uttryck att du är glad för att få möjlighet att bli intervjuad. När allt annat misslyckas: LE!!

11 Mitten av intervjun Möt alltid intervjuaren med god hållning och kroppsspråk. Håll dig positiv med din attityd och dina svar. Låt intervjuaren veta om den kompetens, kunskap och erfarenhet som gör dig en kvalificerad kandidat. Känn din CV och portfolio väl och var beredd att svara på frågor om dem. Var inte en som vet allt ! Uttryck din vilja att lära ! Var ärlig med alla svar. Erfarna intervjuare kan se rakt igenom "små lögner.”

12 Mitten av intervjun Var noggrann med dina svar. Svara aldrig med bara ett "ja" eller "nej". Alltid ge förklaringar och exempel. Om du inte förstår frågan, be intervjuaren att förklara. Var uppmärksam på vad intervjuaren säger. Organisera dina tankar innan du talar. Tala tydligt Svara på frågorna med självsäkerhet Var entusiastisk över jobbet och företaget Upprätthåll god ögonkontakt

13 Slutet av intervjun Fråga jobbrelaterade frågor du förberett för intervjun. Du kan bli erbjuden jobbet omedelbart. I så fall bör du fråga om lön, förmåner och arbetstid. Du behöver inte ge dem ett omedelbart svar. Be om en dag att tänka på det. Om du får höra att du kommer att kontaktas, fråga om hur lång tid det kommer att vara. Erbjud dig att ringa om ett par dagar för att ta reda på beslutet. Detta visar ditt fortsatta intresse. Se till att intervjuaren vet hur man bäst kan kontakta dig och att du är tillgänglig om ytterligare information kan behövas.

14 Slutet av intervjun Tacka personen för intervjun och deras intresse för dig som en potentiell anställd eller student. Skaka hand stadigt på väg ut. Säg "Jag ser fram emot att höra från Er” Om de inte har gett dig ett datum för när de kommer att informera de sökande, fråga

15 Var kan man hitta ett jobb?
Nu när du har räknat ut hur mycket pengar som kommer in det är dags att börja tänka på dina utgifter.

16 5.2 Producera ett Curriculum Vitae (CV) 5.3 Utföra jobbansökningar
Läranderesultat 5.1 Identifiera olika sätt att söka jobb 5.2 Producera ett Curriculum Vitae (CV) 5.3 Utföra jobbansökningar 5.4 Förstå hur man förbereder sig för en intervju


Ladda ner ppt "Modul 5 Att söka arbete."

Liknande presentationer


Google-annonser