Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad alla ungdomar bör veta om psykisk hälsa

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad alla ungdomar bör veta om psykisk hälsa"— Presentationens avskrift:

1 Vad alla ungdomar bör veta om psykisk hälsa

2

3 STRESS PRESS VARFÖR??? Stress, många krav, många valmöjligheter
Kraven och livsvillkoren är mycket tuffare nu för alla. Bortskämda, mycket vill ha mer Förväntar sig att allt alltid ska vara bra Ekonomisk kris med arbetslöshet mm Dålig självkänsla Vill vara bäst, stora krav på sig själv Saknar balansen - Låg kontroll

4 Stress Stress är en försvarsreaktion som alltid funnits hos människan. Den kan liknas med att kroppen slår på alarmsystemet. Stress är en reaktion på att vi, oftast under en längre tid, har utsatts för extra stora fysiska, känslomässiga eller tankemässiga krav och påfrestningar. Hur du värderar situationen är ofta avgörande för vilka känslor du får.

5 Autonoma nervsystemet Nervsystemet har två uppgifter:
1. Livsuppehållande - Kroppens vaktmästare 2. Livsräddande - Larmar och sätter igång kroppens försvarssystem vid fara och hot.

6 Sympatikusreaktionen
Vad händer när kroppen ställer in sig på flykt eller strid? Adrenalin utsöndras. Pulsen och blodtrycket ökar. Vi andas snabbare. Blodet till huden stryps. Blodet till pannloben minskar.

7 Parasympatikusreaktionen
Är den motsatta reaktionen till sympatikusreaktionen Hela kroppen ställer in sig på att hämta nya krafter för kommande behov Kroppsfunktionerna intar ett återhämtnings- eller viloläge Aktiviteten ökar i organ som står för näringstillförsel, läkning och återhämtning

8 mellan de två reaktionerna
Balans mellan de två reaktionerna Stress går inte alltid att hindra Stress är inte farligt! Stress har många positiva effekter, Inte bara negativa Det måste finnas en balans!

9 Varningssignaler Du sover dåligt på nätterna.
Du är trött fast du sovit bra. Du får ofta ont i huvudet eller magen. Du spänner dig ofta och får ont i nacke och axlar. Du får hjärtklappning. Du känner sig nedstämd eller får ångest. Du känner dig likgiltig och ointresserad. Du blir lätt irriterad och arg över småsaker. Du har svårare att koncentrera dig och glömmer bort saker. Du känner dig rastlös och harsvårt att koppla av. Din sexlust påverkas.

10 Förväntningar och måsten
En stor del av vår stress kommer från vår dåliga självkänsla eller vårt dåliga självförtroende. Vi har en känsla av att vi inte duger och att vi inte är tillräckligt bra. Våra orealistiska förväntningar skapar ständig besvikelse i våra liv. Dessa ständiga besvikelser leder till att vi känner oss stressade och oroade.

11 Vad kan orsaka stress? Vara social ORKA allt Se bra ut Plugga
Vara POPULÄR Ha bäst BETYG Vad kan orsaka stress? Ha hög STATUS Jag MÅSTE… Jobba HINNA Träffa kompisar Tänka på FRAMTIDEN LYCKAS Träna Vara kul

12 Fysiska reaktioner på stress
Magen Magsmärtor, kräkningar, diarré, förstoppning Huden Eksem, klåda Luftvägar Astma, svårt att andas Mun Sår, sprickor, tandköttsproblem Bitskador i kinder, läppar, tunga Huvud, nacke Spänningar, värk Axlar, rygg Tics

13 Vanföreställningar Jag måste vara BÄST i ALLT
Jag måste vara omtyckt av ALLA. Vanföreställningar ALLT jag gör måste vara perfekt Om en klasskompis skämtar så är det meningen att jag ska bli generad Om jag inte får VG i alla ämnen är jag misslyckad Om jag inte kan ALLT kommer jag att tappa kontrollen Om jag gör bort mig kommer ingen vilja vara med mig Om inte ALLA gillar mig är jag en otrevlig person

14 Vi skapar en bild av att något hemskt ska hända.
Förväntansoro Förväntansoro är när vi tänker oss en situation och ser oss själva i den. Vi skapar en bild av att något hemskt ska hända. Sanningen är att den verkliga situationen sällan är så hemsk som vi föreställt oss.

15 Det handlar om hur vi ser på saker och ting.
I betraktarens ögon Det handlar om hur vi ser på saker och ting. HINDER UTMANING VS

16 Strategier att hantera oro
Varför oroa sig över det som ännu inte hänt? Om Du ändå måste oroa Dig gör så här: 1. Avsätt tio minuter varje kväll som ”orostid”. När Du sedan under dagen börjar oroa Dig för någonting säger Du ”stopp det där får jag tänka på och oroa mig för i kväll”. 2. Skriv ned på ett papper vad som oroar Dig. 3. Skriv ned vad Du tänker göra för att lösa eller för att minimera dina problem. 4. Skriv ned när Du tänker ta itu med det. 5. Se till att ta tag i det! 6. Att låta tankarna snurra fritt utan att göra något kan skapa oro och ångest. 7. Du kan välja att se orostankarna som såpbubblor. Varje gång du sticker hål på en bubbla försvinner oron.

17 Vad är ångest? Återkommande negativa tankar, fruktan och farhågor som saknar grund i verkligheten och en intensiv orokänsla och ängslan. Det är känslor som föds genom Dina tankar och inte verklig fakta. Det finns ett starkt samband mellan långvarig stress och ångest. Når vi oroar oss mycket under en längre period förändras våra hormonsystem. Stresshormoner ”lagras och packas på varandra” och detta leder till ångest. Vi kan uppleva det som att vi håller på att tappa kontrollen och får panikkänslor.

18 Kan du skrämma upp Dig med dina tankar
kan Du också lära dig att lugna ner dig med dina tankar Lär Dig kontrollera Dig själv, dina tankar och ditt sätt att reagera på världen runt omkring Dig. Det är med dina tankar Du framkallar oroskänslor, ångestkänslor och eventuella panikattacker. Alla människor tänker oavbrutet. Skillnaden är att de som lider av oro och ångest fastnar i vissa av sina tankar. Man börjar älta, analysera och fantisera ihop skräckhistorier som man inbillar sig ska inträffa. Lösningen på problemet är att lära sig att inte hålla kvar dessa tankar utan bara notera dem som vilka tankar som helst och tänka vidare. När man stoppar dessa tankar så att de inte drar iväg måste man stå ut med smärtan och obehaget i kroppen som följer av att man inte agerar som vanligt. Man måste helt enkelt ”ta skiten” för att kunna bli frisk.

19 Teknik för att minimera ångest släpper efter ett antal minuter
Låt inte tanken fastna i din hjärna! Säg STOPP! Ångesten släpper efter ett antal minuter Ta några djupa andetag

20 Bli expert på hur Du reagerar på stress
Skriv dagbok om reaktioner i olika situationer varje dag. Vad har gjort att du mår dåligt eller bra? Börja motionera regelbundet. Gå till exempel en promenad varje dag. Välj ut några positiva meningar att upprepa, tyst eller högt, varje kväll eller varje morgon. Träna till exempel yoga, meditation eller någon annan avslappningsmetod en eller flera gånger i veckan. Det är viktigt att njuta också. Avsätt tid för något som Du mår bra av. Till exempel att vara med kompisar, se en bra film, dansa…

21 Copingmetoder - Sätt att hantera problem Att försöka stå ut
Att uttrycka känslor Att undvika frågan genom att göra något annat Att söka stöd från andra människor Att slappna av Att motionera Att resonera med sig själv för att lösa problem Copingmetoder - Sätt att hantera problem

22 Tankar Dina tankar påverkar dina känslor.
Känslorna styr ditt sätt att reagera och hur du sedan handlar. Allt Du gör och säger beror på hur Du tänker. Det kan du själv påverka och ingen annan ska ha makten över hur Du tänker.

23 ”Ingen kan få Dig att känna Dig mindervärdig
utan ditt samtycke” Eleanor Roosevelt

24 Recept Minst fyra kramar om dagen. Använd skrattmusklerna ofta
OBS! Det finns ingen risk för överdosering.

25 Kort andningsövning Sitt bekvämt och ta ett par djupa andetag genom näsan så att magen och axlarna sjunker ned. Andas långsamt in genom båda näsborrarna och räkna till fyra. Håll andan inne och räkna till två. Andas långsamt ut genom näsan och räkna till fyra igen Håll andan ute och räkna till två. Andas långsamt in igen.

26 Råd & Stöd Du behöver inte tala om vad Du heter. BUP Ektorp Efter kl Sachska För dig som har psykiskt sjuk förälder.

27 Råd & Stöd www. rodasidorna.se Länksamling
Ungdomsmottagingen på nätet om oro, ångest och stress

28 Du som ringer erbjuds stöd och krissamtal samt råd och hänvisning.
Råd & Stöd Du som ringer erbjuds stöd och krissamtal samt råd och hänvisning. Här finns möjligheten för barn och ungdomar att söka sig fram till åldersanpassad hjälp, stöd och vård.

29 www.tjejzonen.se för tjejer som:
vill ha en mentor vill träffa en storasyster  vill komma på stödsamtal vill chatta med oss på Öppen Linje  vill skriva till oss via maila har funderingar kring mat, vikt och utseende: ätstörningszonen

30 Ung Kvinna www.ungkvinna.info
Sex- och Samlevnad Ung Man Ung Kvinna

31 Nacka ungdomsmottagning
Sex - och Samlevnad Nacka ungdomsmottagning Telefon: eller RFSU RFSL Tel: 08 – Jourtelefon Linje 59 Tel: 020 –

32 Alkohol Narkotika Tobak Socialtjänsten i Nacka
Maria Ungdom Akut dygnet runt eller Mini Maria Nacka Socialtjänsten i Nacka

33 Alkohol Narkotika Tobak
Ersta Vändpunkten Stödgrupp för barn och ungdomar som lever i familjer där någon missbrukar alkohol eller droger.

34 Ätstörningar www. atstorning.se

35 Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD, Aspergers syndrom,Tourettes syndrom och OCD. Vi arbetar för att de barn, ungdomar och vuxna som finns bakom diagnoserna ska få det stöd och den hjälp som de behöver samt bli bemötta med respekt.

36 Det finns inget som heter att misslyckas!
Enda sättet att misslyckas är att inte försöka alls.


Ladda ner ppt "Vad alla ungdomar bör veta om psykisk hälsa"

Liknande presentationer


Google-annonser