Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1 STENHUS Kontrastiv valensanalys Lennart Lönngren.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1 STENHUS Kontrastiv valensanalys Lennart Lönngren."— Presentationens avskrift:

1 1 STENHUS Kontrastiv valensanalys Lennart Lönngren

2 2 Låt oss jämföra uttrycken stenhus, stone house och kamennyj dom: Dessa har som synes olika struktur. Stenhus är ett sammansatt ord. Stone house är en fras. Substantivet stone är attribut (modifier). Kamennyj dom, till sist, är också en fras men med adjektivattribut.

3 3 Vi har ett predikat, ’göra’, ’tillverka’, som är treställigt. Aktanterna är agent, objekt och material. I de anförda uttrycken är agenten inte realiserad. Här är en mer primär och semantiskt komplett konstruktion: Han byggde (ett) hus (av) sten.

4 4 Vid passivisering och åtföljande nominalisering kan agenten elimineras: Huset (är) byggt (av) sten. (ett) hus byggt (av) sten

5 5 Om vi avlägsnar verbet blir prepositionen semantisk: (ett) hus av sten Vi ser att predikatet, företrätt av prepositionen, här ingår i attributet.

6 6 Jämför nu analyserna av uttrycken stenhus, stone house och kamennyj dom: «av»hus stone «of» house nyj dom

7 7 I uttrycken stenhus och stone house är predikatet med nödvändighet implicit. Detta är f.ö. möjligt även i engelskan: (a) en house I kamennyj dom uppbärs motsvarande betydelse av det relativa adjektivet. Predikatnoden motsvaras alltså av ett ord, inte av ett morfem (adjektivsuffixet).

8 8 Andra möjliga predikat i hithörande uttryck är ’bestå (av)’ och ’likna’. stone «consist (of)» meteorite «likna»ansikte

9 9 Här är ett par exempel med adjektiven stony och stenig. y heart ig kust Ibland används dock dessa adjektiv olika. Vi säger inte *stenigt hjärta utan stenhjärta eller kanske hellre hjärta av sten. Här kan adjektiven föras tillbaka på predikaten ’consist of’ resp. ’full av’.

10 10 Agenten kan faktiskt också nämnas, men då får objektet stryka på foten. stone «dress/build» mason N Som dessa exempel visar använder vi oss av implicita noder bara om så är nödvändigt. ”dresser of or builder in stone”

11 11 I ett fall som stenhuggare kan man faktiskt argumentera för att sten är både objekt och material. re Observera dock att det ena är mass noun, det andra physical object. Jfr: hugga gravstenar av granit.

12 12 КОНЕЦ


Ladda ner ppt "1 STENHUS Kontrastiv valensanalys Lennart Lönngren."

Liknande presentationer


Google-annonser