Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KORT KJOL Christina Wahldén.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KORT KJOL Christina Wahldén."— Presentationens avskrift:

1 KORT KJOL Christina Wahldén

2 INTRODUKTION Ta en titt på bokens omslag och titel! Fundera över vad du tror att romanen kan tänkas handla om och vilka frågor som kommer att väckas!

3 Vad tror du att litteraturkritikern på Svenska Dagbladet har menat med följande citat?
”Om litteratur kan påverka människans tänkande måste Kort kjol liknas vid ett knytnävslag, en spark eller en kniv i läsarens känsligaste delar”

4 RÄDSLOR Fundera över vad man kan vara rädd för? Vilka verkliga hot finns det och vilka rädslor bygger man inom sig? Vad skapar rädsla i de olika situationerna här nedan: Farliga platser Skrämmande människor Hemska föremål Otäcka tankar och drömmar

5 Planering för tre veckor
Vecka 3 tis: läs fram till sidan 28 Vecka 4 tis: Läs fram till sidan 84 Vecka 5 tis: Läs fram till sidan 137

6 NÄRA TEXTEN s. 5-28 Vem är Myran? Vilken bild får du av henne? Vad har hänt henne? Vad är det för familj som Myran kommer till i början av boken? Beskriv kort personerna och deras hem. Vad tycker Myran om familjemedlemmarna? Varför sitter Myran på taket i början av romanen? Vad är det som gör att hon bestämmer sig för att lämna taket? ”Alla människor måste ha en dröm”, säger Vera på s Hur ser Veras dröm ut? Hur ser Myrans dröm ut? Hur ser din dröm ut?

7 NÄRA TEXTEN sid 29-84 På sid 39 hör Myran en tanke långt inne i hjärnan att hon borde ha gått hem, att hon borde ha gått för länge sedan. När borde hon ha gått hem tycker du? Förklara varför du väljer just denna stund. På olika sätt, verbalt, fysiskt och i tankarna, värjer sig Myran mot killarnas övergrepp. På vilka sätt gör hon motstånd och på vilka sätt försöker hon skydda sig från det som händer? Hur fortsätter Myran att påverkas av våldtäkten efter själva övergreppet? Hur uppfattar du de vuxna i romanen? Vilka ger Myran stöd? På vilka sätt hjälper de henne?

8 NÄRA TEXTEN sid 85-137 Hur uppfattar du Uffe och Bergström?
Att komma tillbaka till skolan blir alltför smärtsamt för Myran. Hade eleverna och de vuxna i skolan kunnat göra något för att hjälpa henne att må bättre, så att hon ha de kunnat gå i skolan? Vad i så fall? Vad tycker du om straffen som Uffe och Bergström får? Är det rimliga och rättvisa straff? Hur går det i nästa rättegång tror du? Hur tror du att det går för Myran framöver?

9 DISKUSSIONSFRÅGOR OCH SKRIVUPPGIFTER
Se kopierade stenciler


Ladda ner ppt "KORT KJOL Christina Wahldén."

Liknande presentationer


Google-annonser