Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Anvisningar för föreläsaren

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Anvisningar för föreläsaren"— Presentationens avskrift:

1 Anvisningar för föreläsaren
Presentera dig själv och berätta att Advokatförbundet har beslutat som en del av Finlands 100-årsjubileum att ge som gåva 100 rättfostranslektioner till högstadieskolor och gymnasier. Berätta att under följande 45 minuter syftet är att göra en översikt av Finlands rättssystem och efter det att diskutera vad som är klokt nätbeteende.

2 Finlands rättssystem

3 Lagar och förordningar
Riksdagen stiftar lagar Före en proposition bereds en lag i ministerier och utlåtanden om lagen begärs av olika parter. Medborgares deltagande Röstning Medborgarinitiativ Lagarna på nätet: finlex.fi Fråga: Varför behöver vi lagar? Rättssystemet grundar sig på de lagar och förordningar som definierar de regler som följs i samhället. Största delen av lagförslagen kommer till riksdagen i form av propositioner från regeringen. Ett ministerium har berett propositionen före dess överlämning. Riksdagen antingen godkänner, förkastar eller ändrar propositionen. Vid beslutsfattandet tillämpas enkel majoritet, dvs. lagen antas om över hälften av de riksdagsledamöterna som röstar röstar för den. Medborgarna kan påverka lagstiftningen inte bara genom att rösta i val utan också genom att lämna in medborgarinitiativ till riksdagen med ett tillräckligt antal underskrifter. Medborgarinitiativet tas upp till behandling vid riksdagen om minst personer stöder initiativet inom loppet av sex månader. Initiativen läggs fram på webbplatsen medborgarinitiativ.fi. Den uppdaterade lagstiftningen finns på nätet i justitieministeriets databank Finlex. Varför behöver vi lagar? Exempelsvar: Lagar och förordningar reglerar samhället; de är samhällets gemensamma regler om hur myndigheter, företag och medborgare borde agera och vad följer av överträdelser.

4 Ansvaret för att följa lag 1/2
Straffrättsligt ansvar börjar från 15 års ålder Personer yngre än detta har också skadestånds-ansvar för de skador som de orsakar. En 15-årig person kan åtalas för ett brott och personen kan döms för det Alla är skyldiga att följa lag

5 Ansvaret för att följa lag 2/2
I straffregistret bevaras uppgifter om alla de brott för vilka straffet är något annat än böter. Uppgifterna bevaras minst 5 år. Uppgifterna kan också senare göra det svårare för dig att t.ex. få en studie- eller arbetsplats

6 Domstolarna Förvaltnings-domstolen
Tingsrätten Hovrätten Högsta domstolen Förvaltnings-domstolen Dessutom finns det special- domstolar: Marknadsdomstolen Arbetsdomstolen Försäkrings-domstolen Riksrätten Lag tillämpas i domstolar. Antalet tingsrätter är 27. Tingsrätterna behandlar brottmål, tvistemål och ansökningsärenden. Tingsrättens beslut kan överklagas hos hovrätten. För alla tvistemål och ansökningsärenden och för vissa brottmål krävs tillstånd för fortsatt behandling som beviljas av hovrätten. Ändring i hovrättens beslut kan i sin tur sökas i högsta domstolen om denna beviljar besvärsrätt. Högsta domstolen är en prejudikatdomstol. Prejudikat utfärdas i ärenden där lagen inte ger något entydigt svar. Genom prejudikat skapar man rättsnormer för kommande motsvarande rättstvister och strävar efter att säkerställa att domstolar runtom i landet tolkar lagen på samma sätt. Förvaltningsdomstolarna behandlar överklaganden över olika myndigheters beslut. bl.a. skatteärenden, kommunalärenden, byggnads- och miljöärenden, social- och miljöärenden samt uppehållstillståndsärenden. Förvaltningsdomstolens beslut överklagas hos högsta förvaltningsdomstolen. Specialdomstolarna är marknadsdomstolen, arbetsdomstolen, försäkringsdomstolen och riksrätten. Högsta förvaltnings-domstolen

7 Brott och straff Polisen − förundersökning Åklagare − åtalsprövning
Domstolsbehandling Vem som helst kan göra brottsanmälan. Om polisen misstänker att ett brott har skett påbörjar polisen sin förundersökning av brottet. Polisen på brottsplatsen sköter förundersökningen. Polisen har som uppgift att anmäla åklagaren om brottmål som polisen ska undersöka. Åklagaren avgör därefter om ärendet förs vidare till behandling i domstol. De lagenliga straff som domstolen utfärdar i brottmål kan vara till exempel böter eller fängelsestraff.

8 Rättegång vid tingsrätten 1/2
Brottmål Äventyrande av trafiksäkerheten, rattfylleri, misshandel, stöld, bedrägeri, narkotikabrott osv. Påföljder kan vara t.ex.: Böter Fängelsestraff (villkorligt eller ovillkorligt) Samhällstjänst Ungdomsstraff Skadestånd, skyldigheten att betala motpartens rättegångskostnader Om behandlingen: Ärenden avgörs antingen av en domare ensam eller i mer omfattande brottmål tillsammans med lekmannaledamöter som är nämndemän. Ärenden behandlas antingen i sammanträde eller i kansliförfarande då avgörandet görs endast på basis av handlingar. I rätten hörs också vittnen och eventuella experter. Rätten kan avgöra ett ärende genast muntligt eller senare skriftligt. Parterna i ett brottmål är förutom åklagaren också den åtalade och offret, dvs. målsäganden. Då åklagaren har gjort en stämningsansökan och lämnat in den till rätten börjar rätten att behandla brottmålet. Om påföljderna: Ungdomsstraff: för 15–17-åriga, en påföljd på 4 månader–1 år som innehåller övervakning, social aktivitet och inskolning till arbetslivet. Skadeståndsansvaret och ansvaret för rättegångskostnader stiger lätt till flera tusen euro.

9 Rättegång vid tingsrätten 2/2
Tvistemål T.ex. betalning av skuld, köp, tolkning av avtal eller arvsärende Ansökningsärenden T.ex. skilsmässor och ärenden som gäller vårdnad om barn Jämknings roll blir större Beslut: Vilken part som hade rätt i ärendet Betalningsförpliktelse (t.ex. skadestånd) Vid tvistemål heter parterna kärande och svarande. Från parternas synpunkt är det ofta bättre att ta upp en tvist till medling varvid det är möjligt att nå en kompromisslösning som tillfredsställer alla parter. Brottmål kan också tas upp till medling.

10 Yrken inom rättsvården
Domare Tings-sekreterare Åklagare Offentligt rättsbiträde Företags-jurist Advokat Utmätnings-man Tjänste-man Lagberedare Det finns massor med olika arbetsmöjligheter inom rättsvården. Utredare Polis Notarie

11 Advokat som biträde Advokatbyråer erbjuder enskilda advokattjänster
Jurister som hör till Finlands Advokatförbund är advokater. Skyldigheten att iaktta god advokatsed I Finland finns det advokater Hur blir man advokat? Juridisk slutexamen 4 års arbetserfarenhet av juristuppdrag Advokatexamen Antalet alla jurister i Finland är omkring , dvs. omkring 10 procent av dem är advokater. Advokaters verksamhet övervakas av tillsynsnämnden.

12 Klokt nätbeteende

13 Exempel 1: användning av någon annans användarnamn och lösenord
Eeva loggar in i Facebook med Suvis användarnamn och lösenord. Eeva skriver i Suvis namn texter som hånar Ilona. Dessutom publicerar Eeva bilder som har tagits av Suvi under en bastukväll. I några av bilderna är Suvi utan kläder. Frågor: Vad tycker du om Eevas beteende? Rätt eller fel? Varför? Vad borde Suvi göra?

14 Exempel 1 (fortsätter) Det kan vara fråga om ett brott:
Dataintrång Kränkning av kommunikationshemlighet Spridande av information som kränker privatlivet Ärekränkning (både mot Suvi och Ilona) Vad Suvi borde göra: Ta kontakt med föräldrarna och läraren. Ta kontakt med polisen. Byta lösenordet och radera det material som har publicerats otillåtet. Dataintrång: Den som genom att göra bruk av en användaridentifikation som han eller hon inte har rätt till eller genom att annars bryta säkerhetsarrangemang obehörigen tränger in i ett informationssystem.

15 Exempel 2: Hotelse Juha publicerar en bild på Instagram. I samband med bilden står det att ett bombdåd kommer att äga rum på skolan och i synnerhet Mika är i fara. Frågor: Är det fråga om ett skämt? Vilket/vilka brott kan det komma i fråga? Hur borde man agera om man ser en sådan bild?

16 Exempel 2 (fortsätter) Kanske är det fråga om ett skämt, kanske inte. En utomstående person kan inte veta det. Polisen tar alla hot på allvar! Kom ihåg att sådant skämtande kan såra flera personer Eventuella brott: Olaga hot Falskt alarm Förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa Vad ska man göra: Ta kontakt med föräldrarna och läraren. Ta kontakt med polisen. Falskt alarm: Den som beträffande bl.a. en bomb eller en storolycka gör en grundlös anmälan, som är ägnad att utlösa räddnings- eller säkerhetsåtgärder eller väcka panik. Förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa: mord, dråp, dråp under förmildrande omständigheter eller grov misshandel: den som innehar ett skjut- eller eggvapen osv. den som kommer överens med någon annan om att begå ett brott eller gör upp en detaljerad plan för att begå brottet ELLER den som lejer eller befaller någon annan att begå eller på annat sätt anstiftar ett brott eller lovar eller erbjuder sig att begå brottet. Max. 4 års fängelsestraff. Om faran för att brottet skulle fullbordas var obetydlig av andra än tillfälliga orsaker ELLER om personen frivilligt avstod från förberedelsen till brottet -> inget brott.

17 Checklista för nätpublicering
Tänk på hurdan bild du vill ge av dig själv. Det är mycket svårt att förhindra spridning av en bild eller en text som en gång har publicerats. Det är möjligt att material som en gång har publicerats på nätet kan aldrig raderas från nätet. Du har (straffrättsligt) ansvar för det material som du har publicerat. Kom ihåg att respektera andra! Tänk på hur en elak kommentar skulle kännas om någon kommenterade dig på sådant sätt.

18 Till slut Fundera noga på vad du ska publicera på nätet (bilder, videor, skrivningar) Ge aldrig dina lösenord till några andra! De är personliga.

19 www. asianajajaliitto. fi www. advokatforbundet
youtube.com/asianajajat


Ladda ner ppt "Anvisningar för föreläsaren"

Liknande presentationer


Google-annonser