Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ändra sökordsmallen i GynOp

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ändra sökordsmallen i GynOp"— Presentationens avskrift:

1 Ändra sökordsmallen i GynOp
Sekreterarmöte

2 Sammanfattande text Varje enkät eller formulär kan ge en sammanfattande text utifrån vad som registrerats. Undantag: preoperativa enkäten för bristning ger ingen text. Inte heller ”Bed < 8v” eller ”Bed < 1 år”. Varje klinik kan själv bestämma hur texten ska delas upp i olika sökord

3 Exempel på skapad text Sökord

4 Admin - Sökord Ändringar görs under Admin – Sökord
Kräver rollen Sökordsadministratör Grundmall finns Egen mall går att låna mellan kliniker som vill använda samma, t ex inom länet

5 Grundmallen Grundmallen visas till vänster – klinikens egen till höger
GynOp-kansliet lägger alltid in en egen mall för varje klinik vid uppstart. Den baseras på grundmallen

6 Varje enkät eller formulär motsvaras av en egen gul mapp.

7 Sökord och textblock I varje mapp finns ett eller flera sökord (kikaren) Varje sökord innehåller ett eller flera textblock (liten fyrkant) Röd pil med 3 streck bakom visar att det finns styckebrytning i texten Röd pil på textblock betyder att nästa textblock kommer på en ny rad.

8 Vad innehåller textblocken?
På fliken ”Sammanfattande text” i varje enkät/formulär finns en kryssruta ”Visa textblocksetiketter. Om du markerar och skapar text så kan du se vad varje textblock innehåller. Kryssrutan ”Visa textblocksetiketter” finns bara för den som har rollen ”Sökordsadministratör” Då blir det lättare att veta hur du ska flytta om i texten för att få den uppställning kliniken vill ha.

9 Textblocket har en stjärna framför ordet samt bokstaven J, i exemplet
Textblocket har en stjärna framför ordet samt bokstaven J, i exemplet *JNarkos (markerat med en blå ring på bilden). Textblocket innehåller i detta fall ordet ”Spinal”.

10 Skapa ny mall Klicka på knappen ”Ny mall”
Välj om du vill använda standardmallen eller en egen mall du redan gjort som att basera din nya mall på. Skriv ett namn på mallen i rutan ”namn” Klicka OK för att skapa mallen. Den nya mallen börjar inte gälla förrän du har aktiverat den, (se bild 17 i presentationen).

11 Ändra i befintlig mall TIPS
Om du ska göra många ändringar i en mall som kliniken redan använder så kan det vara klokt att spara den med ett nytt namn. Då kan du återgå till den gamla mallen om du inte är nöjd med det nya resultatet. Använd då alternativet ”Egen mall” för vad den nya mallen ska baseras på.

12 Lägga till sökord Högerklicka på det sökord som ligger där du vill lägga till ett nytt sökord Välj alternativet ”lägg till före” eller ”lägg till efter”.

13 Ta bort sökord Innan du tar bort ett befintligt sökord måste du först flytta alla de textblock sökordet ev. innehåller till ett annat sökord. Högerklicka på sökordet du vill ta bort och välj alternativet ”Ta bort sökord”

14 Byt namn på sökordet Högerklicka på ditt nya sökord och välj ”byt namn”. Skriv in det nya namnet och klicka enter för att aktivera ändringen.

15 Flytta textblock till sökordet
I mitt exempel vill jag flytta textblocket ”medoperatör” från sökordet ”Operatör”. Vänsterklicka och håll fast textblocket och dra det till det nya sökordet ”Medoperatör” Om du inte lägger något textblock i sökordet blir det ett tomt textfält i den skapade texten.

16 Byta ordning på sökord Om du råkat lägga sökordet på fel plats går det att byta ordningen. Du kan inte flytta ett sökord/textblock till en annan gul mapp Markera det sökord du vill flytta på och använd pilarna (markerade med blå ring) för att flytta sökordet uppåt/nedåt

17 Radbrytningar mellan textblocken
Det finns två varianter på radbrytningar: en som gör att varje mening kommer på en ny rad och en som gör att det blir ett nytt stycke i texten. För att få ett nytt stycke i texten så högerklickar du på sökordet du vill lägga till ett nytt stycke i. Välj ”Lägg till radbrytning. Du får de en symbol med en röd pil med 3 streck bakom (se bilden till vänster). Om du vill flytta radbrytningen vänsterklicka på den, håll fast och dra till önskad plats). För att få texten från ett textblock att börja på en ny rad så högerklickar du på det textblocket. Välj ”Radbrytning efter textblock”. Du får då en röd pil på själva textblocket (se bilden till vänster t ex Antibiotikaprofylax). TIPS: Testa att klistra in texten i journalen, ibland kan det behövas 2 radbrytningar efter varandra för att få önskat mellanrum.

18 Testa din ändring och aktivera nya mallen
När du är nöjd med dina ändringar markerar du rutan ”Används” (se bilden nedan) och klicka på knappen ”Spara” för att ange att du vill använda din nya mall. Gå sedan till det formulär du gjort ändringarna i och välj där fliken ”Sammanfattande text”. Skapa text, så ser du resultatet.

19 Byta till tidigare använd sökordsmall
Om du vill byta tillbaka till en tidigare använd sökordsmall, klicka då på knappen ”Öppna”, välj den mall du vill använda. Klicka på OK. Markera rutan ”Används” och klicka på ”Spara”. Nu är det den mallen som används istället.

20 Hör av dig till oss på GynOp-kansliet
om du behöver hjälp med att ändra/skapa en ny sökordsmall.


Ladda ner ppt "Ändra sökordsmallen i GynOp"

Liknande presentationer


Google-annonser