Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Inge Dahlenborg Arbetsterapeut inom primärvård. Mobilt Demensteam 50% Bakgrund Lokalt vårdprogram.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Inge Dahlenborg Arbetsterapeut inom primärvård. Mobilt Demensteam 50% Bakgrund Lokalt vårdprogram."— Presentationens avskrift:

1 Inge Dahlenborg Arbetsterapeut inom primärvård. Mobilt Demensteam 50% Bakgrund Lokalt vårdprogram

2 Fakta Kommuner: 3 Invånare: 55 000 Sjukhus: 1 Vårdcentraler: 7 Distriktsläkare: Specialistkliniker: 2

3 Så här började det. Vi medverkade i ett ”Genombrottsprojekt" Vårt mål: att öka tryggheten för personer med demenssjukdom som bor hemma i eget boende med eller utan närstående.

4 Ett tydligt och stort hinder för att nå målet : Kunskapsbrist i alla led vad gäller råd / tips för att bibehålla vardagslivet. Vi mötte patienten i fel skede !!.

5 123456789123456789 0 5 10 15 20 25 30 Tid (år) Symtom Diagnos Förlust av funktionellt oberoende Beteendeproblem (MMT) Särskilt boende Död Forskning! Nygård 2004 “Responses of Persons With Dementia To Challenges in Daily Activities” Personer med demens kan, tidigt i sjukdomen använda strategier för att underlätta det dagliga livet. De strategier som lärs in tidigt kan dessutom bibehållas.!

6 Vi ville förändra genom att påverka; Kunskap ger ökad trygghet Vi ville avdramatisera fördomarna om demenssjukdom Med åldern får vi alla lite problem med minnet! Vi ville tala om glömska och glömska! Förebygga, ge stöd i tid Vi ville ge information

7 Inbjudan till Vårdcentralen Känner du någon som har minnesproblem eller känner du oro för att Du själv börjar bli glömsk? Kom på en kopp kaffe, gör hjärngympa, titta på hjälpmedel, testa ditt minne och kom med Dina frågor om minnesproblematik. Du träffar personal från Marks kommun och primärvård.

8 Vi har lärt oss: Ta tid för att lära känna. Utgå inte från färdiga lösningar. Teamarbete! Ger goda förutsättningar för stöd i hemmet Närstående behöver en person att kontakta. Att alltid mötas av en röst i telefonen även om man inte kan få hjälpen direkt betyder mycket för tryggheten.

9 Välkommen till anhörigskola 1gg/ månad (5 möten) Välkommen till stödgrupp 1 gg/månad Ge stöd i tid

10 Tips i vardagen

11 Vill Du veta mer. Svenljunga Vårdcentral Klockaregatan 3 SE-512 54 Svenljunga Tel 0325- 61 91 00 www.vgregion.se/


Ladda ner ppt "Inge Dahlenborg Arbetsterapeut inom primärvård. Mobilt Demensteam 50% Bakgrund Lokalt vårdprogram."

Liknande presentationer


Google-annonser