Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Prepositiot ajan ilmauksissa. Perusohje: PÅ + MÄÄRÄINEN MUOTO = -lla, -llä I + EPÄMÄÄRÄINEN MUOTO (ei artikk.) = tänä/ensi I + (ajansana)-S = VIIME.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Prepositiot ajan ilmauksissa. Perusohje: PÅ + MÄÄRÄINEN MUOTO = -lla, -llä I + EPÄMÄÄRÄINEN MUOTO (ei artikk.) = tänä/ensi I + (ajansana)-S = VIIME."— Presentationens avskrift:

1 Prepositiot ajan ilmauksissa

2 Perusohje: PÅ + MÄÄRÄINEN MUOTO = -lla, -llä I + EPÄMÄÄRÄINEN MUOTO (ei artikk.) = tänä/ensi I + (ajansana)-S = VIIME

3 I ja För-XX-sedan = mennyt aika I morse I går I förrgår I onsdags I somras/vintras/höstas/våras I julas I februari I fjol För ett år sedan / för en vecka sedan Frågor! Vad åt du i morse? I morse åt jag … Vad gjorde du i går? I går gick jag … Vart reste du i somras? I somras … Var var du för ett år sedan? För ett år sedan var jag i (på) … vastatessa aloitus AJANMÄÄREELLÄ  KÄÄNTEINEN SJ eli pred ennen subj!

4 I / På / Om = nykyhetki ja tuleva aika I dag / i kväll / i natt I morgon bitti I morgon/ i övermorgon På måndag/ nästa måndag I sommar/höst/vinter/vår I jul/påsk I år / framtiden Nästa sommar/nästa jul/nästa år Om två veckor/ om ett år Frågor! Vad ska du göra i dag / i kväll? Vad gör du i morgon? Vad gör du på måndag? Vad gör du om en vecka/ om två veckor? Var jobbar du i framtiden? Vad jobbar du med om tre år?

5 Vi brukar träffas På dagen/ på kvällen/ på natten / på morgonen Mitt på dagen / mitt i natten På måndagen/ på sommaren På/om måndagarna På/om somrarna I början av sommaren I mitten av sommaren I slutet av sommaren När träffar du … Dina teknologvänner?  jag träffar TAI vi träffas … Dina föräldrar? Din kusin? Din professor?

6 Kuinka kauan? Jag har läst svenska (i) fem år Jag har studerat vid Aalto (i) tre år Missä ajassa? Jag skrev uppsatsen på två timmar Hur länge har du läst svenska? Hur länge har du studerat vid Aalto? Hur snabbt gjorde du dina läxor i går? Jag gjorde alla mina läxor…

7 Kuinka usein? En gång i timmen/ i veckan/ i månaden Ett par gånger om dagen/ om dygnet / om året Två gånger per dag/ dygn/ vecka/ månad/ år Hur ofta går du på bio? På gym? På krog? På teknikmässa? På exkursioner? Hur ofta har du matematik? Hur ofta har ni en föreläsning i fysik?

8 Minkä aikana? Jag studerade i Åbo under åren 1999-2001 Under 1990-talet På 1990-talet Var bodde du på 2000-talet? På 2000-talet bodde jag… När bodde du i (Åbo)? Jag bodde i (Åbo) under … (tai ’på’) Vad gjorde du under helgen/ under veckoslutet? Vad gjorde du på helgen/ på veckoslutet?

9 Sanonnat: ei prepositiota En dag En gång Samma kväll/dag/natt Den dagen Den här veckan Varje morgon Varannan dag/vecka Nästa år Följande dag Förra veckan Förra året


Ladda ner ppt "Prepositiot ajan ilmauksissa. Perusohje: PÅ + MÄÄRÄINEN MUOTO = -lla, -llä I + EPÄMÄÄRÄINEN MUOTO (ei artikk.) = tänä/ensi I + (ajansana)-S = VIIME."

Liknande presentationer


Google-annonser