Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vampyrer. En vampyr är en varelse i mytologin som har övernaturliga krafter och förmågor. De ser oftast inte så mycket annorlunda ut, som en blek människa.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vampyrer. En vampyr är en varelse i mytologin som har övernaturliga krafter och förmågor. De ser oftast inte så mycket annorlunda ut, som en blek människa."— Presentationens avskrift:

1 Vampyrer

2 En vampyr är en varelse i mytologin som har övernaturliga krafter och förmågor. De ser oftast inte så mycket annorlunda ut, som en blek människa. Men det kanske är det som gör det lite läskigt, att man inte vet om någon är en vampyr eller inte!

3 Förr trodde man att man blev vampyr av olika orsaker, t. ex: Trollkarlar och häxor, och andra utövare av svart magi. Om man mördas utan att mördaren ställs inför rätta. De som mött en plötslig eller våldsam död. Självmördare. De som blivit begravda utan böner. Om en varg eller katt gått över ett lik. Ätit kött från ett får dödat av en varg. De som förnekat Gud. Dödfödda barn. De som dött utan att ha blivit döpta. Om man inte fått dricka bröstmjölk. Den sjunde sonen till en sjunde son. De som blir bitna av en vampyr. De som avlats eller döpts på en kyrklig helgdag. De som fötts utanför äktenskapet av föräldrar som fötts utanför äktenskapet.

4 Så långt tillbaka som när Gud skapade Adam så finns det en berättelse i de äldsta judiska traditionerna att innan Gud skapade Eva så skapade han en kvinna som hette Lillith som blev förvisad från Adam och som efter det svor att göra livet till en plåga för alla människor. Hon och hennes avkommor blev sedan vampyrer, häxor och varulvar. Hon återkommer i andra berättelser från flera ställen i världen och olika tider fast med andra namn.

5 Under 1800-talet började intresset för att läsa litteratur öka och figuren utvecklades från att vara som en zombie-artad monstruösa djur till att bli intelligenta och farliga motståndare som inte åldras och som har flera övernaturliga krafter. Den mest kända produkten är Greve Dracula som är skriven av Bram Strokes 1897. Han bodde i ett slott i Transsylvanien i Rumänien. Nutida vampyrer tål inte solljus och var därför oftast aktiva på natten. De kunde heller inte gå in hos någon om de inte blev inbjudna och de tros kunna förvandla sig till dimma, fladdermus, råtta eller varg. De har även välutvecklade sinnen som syn, hörsel, lukt, balans osv.

6 Motmedel Pålning genom någon del av kroppen. Pålens material varierar, ibland ska det vara en järnpåle och ibland en påle av ett visst träslag som ek eller hagtorn. Pålningen håller bara vampyren kvar i graven, den dödar den inte. Vitlök stöter bort vampyren och vigvatten fräter som syra på vampyrens hud. Korset och olika krucifix skyr vampyren för det bränner dom sig på. Solljuset tål inte de flesta vampyrer i berättelser men det finns undantag, som t. ex. Dracula som bara blev försvagad av det.

7 Vampyrer som existerat Dysseldorfvampyren Peter Kurten (1883-1931) En omärklig liten grå man som jobbade på kontor. Han smög runt på kvällarna och ströp unga flickor för att komma åt deras blod. Han hann mörda 29 barn. Hannovervampyren Fritz Haarman (1879- 1923). Han var slaktare och tycktes leva ett normalt liv. Med hjälp av sin assistent mördade dom sina gäster med ett bett på halsen. När dom hunnit mörda 24 män så avslöjades dom Londonvampyren Johan Georg Haig (1909-1949) Sjöng i gosskör som pojke men hamnade i fängelset redan som 20-åring. Sedan började han skära halsen av ensamma människor och drack deras blod. Nyrnbergvampyren Kuno Hofmann (1901-?) Utstött från samhället och antagligen psykiskt sjuk. Hade hört att man blev starkare av att dricka andras blod så han smög in på bårhus och drack blod från färska lik. 1972 fick han livstids fängelse.

8 http://www.ungafakta.se/vampyrer/grafik/o m/forvandling.gif Men dom finns väl inte på riktigt………eller??!?

9 Källor http://www.ungafakta.se/vampyrer/om/ https://sv.wikipedia.org/wiki/Vampyr https://sv.wikipedia.org/wiki/Dracula


Ladda ner ppt "Vampyrer. En vampyr är en varelse i mytologin som har övernaturliga krafter och förmågor. De ser oftast inte så mycket annorlunda ut, som en blek människa."

Liknande presentationer


Google-annonser