Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kärlek, sex och samlevnad. Puberteten Puberteten är något som alla går igenom. Det är en period då människan utvecklas från barn till vuxen. Puberteten.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kärlek, sex och samlevnad. Puberteten Puberteten är något som alla går igenom. Det är en period då människan utvecklas från barn till vuxen. Puberteten."— Presentationens avskrift:

1 Kärlek, sex och samlevnad

2 Puberteten Puberteten är något som alla går igenom. Det är en period då människan utvecklas från barn till vuxen. Puberteten sätts igång av hormoner. Det är olika när puberteten börjar och slutar men startar för de allra flesta när man är mellan 10-13 år. Puberteten brukar pågå i ca 7 år.

3 Hormoner Puberteten startas av att hormoner bildas i olika körtlar. Det finns en mängd olika hormoner och de har olika uppgifter. I puberteten bildas mer könshormoner, östrogen och testosteron, som i sin tur påverkar pubertetsutvecklingen. Både kvinnor och män har båda dessa hormoner men i olika mängd, kvinnor har mer östrogen och män mer testosteron.

4 Puberteten hos flickor Brösten växer Blygdläppar och klitoris blir större Bredare höfter och mer underhudsfett Hår på könsorgan och under armarna Fetare hud - acne Börjar svettas mera Man får mens Humörsvängningar

5 Puberteten hos pojkar Penis och pung växer och blir större Spermieproduktion startar i testiklarna Hår runt könsorganet, under armarna och i ansiktet Svettas mera Fetare hy – acne Mörkare röst Större axlar och mera muskler Humörsvängningar

6 Tjejers underliv Underlivet brukar delas in i yttre och inre delar. De yttre delarna kallas vulva och är de delar man kan se utifrån: Blygdläpparna, venusberget och klitoris. De inre delarna består av slidöppningen, slidan, livmodern, äggledare och äggstockar.

7 Killars underliv Killens underliv brukar delas in i inre och yttre delar. De yttre delarna är de man ser eller kan ta på, penisens rot, skaft, ollon och pungen. De inre delarna består bland annat av pungkulor, bitestiklar och sädesledare.

8 Stånd Stånd kan man få på lite olika sätt. Ibland får en kille stånd för att han blir upphetsad han kanske tänker på något som hetsar upp honom, ser något upphetsande eller reagerar på smekningar. En kille kan också få stånd i sömnen. Ett tredje sätt är mer mekaniskt, när något trycker mot snoppen. Utan att tänka på något särskilt eller vara upphetsad kan en kille få stånd när byxorna skaver, bussen skakar eller andra liknande saker. De olika stånden kan kallas för kåtstånd, morgonstånd och moppestånd.

9 Menscykeln Mencykeln börjar i och med mensens första dag. Det är vanligt att mensblödningen varar i tre till sex dagar. När mensen är över börjar omedelbart ett nytt ägg mogna i äggstockarna samtidigt som slemhinnan i livmodern byggs upp för att ta emot ett befruktat ägg. Mitt i mencykeln sker ägglossningen. Ett moget ägg lämnar äggstocken och vandrar ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Samtidigt växer slemhinnan i livmodern ytterligare för att kunna ta emot och ge näring till ett befruktat ägg. Om ägget inte blir befruktat stöts slemhinnan ut som en blödning ungefär två veckor efter ägglossningen och menscykeln börjar på nytt.

10 Befruktning Befruktning är detsamma som att bli gravid. För att en kvinna ska bli gravid måste hennes ägg bli befruktat av mannens spermie. Kvinnan kan bli gravid när hon har ägglossning. Befruktning av ägget sker ungefär mitt i äggledaren. Det befruktade ägget delar sig i flera celler. Detta är början till ett foster. För att bli gravid måste en kvinna ha samlag med en man eller bli befruktad på konstgjord väg. Befruktningsögonblicket inträffar när spermien borrar sig in i ägget.

11 Preventivmedel Preventivmedel skyddar mot oönskade graviditeter. Vissa preventivmedel skyddar också mot könssjukdomar. Det finns många olika metoder och medel som t.ex. kondom, pessar, spiral, p-piller, minipiller och p-stav. Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar.

12 STD, HIV och Aids När vi har sex överförs ibland bakterier och virus som ger sjukdomar. Sådana sjukdomar kallas könssjukdom eller sexuellt överförbara sjukdomar (sexually transmitted disease = STD). Det enda sättet att skydda sig är att använda kondom och att hålla sig till en enda partner. Många könssjukdomar, som klamydia, gonorré, herpes, syfilis och aids finns med i den så kallade smittskyddslagen. Det betyder att man enligt lag måste uppsöka läkare om man misstänker att man blivit smittad och även uppge vem man haft sex med.

13 Bra länkar för dig som vill veta mer: www.fragachans.nu http://www.ur.se/runtinaturen/kroppenpag / www.umo.se www.beinggirl.nu


Ladda ner ppt "Kärlek, sex och samlevnad. Puberteten Puberteten är något som alla går igenom. Det är en period då människan utvecklas från barn till vuxen. Puberteten."

Liknande presentationer


Google-annonser