Ladda ner presentationen
1
Vegetariskt
2
Vegetarisk mat Att vara vegetarian innebär att man inte äter kött.
Det finns olika sorters vegetarianer: Vegan Laktovegetarian Lakto-ovo-vegetarian Demivegetarian Kräver god kunskap och väl sammansatt kost.
3
Vegetarisk kost Det finns många anledningar till att välja att äta vegetariskt. Miljö Etik Ekonomi Religion Hälsa
4
Vegan Äter bara mat från växtriket.
Kräver god kunskap om mat och näringsämnen Kan vara svårt att få i sig vitamin B12 och vitamin D. Det är vitaminer som bara finns i mat från djur. Tillsatt vitamin B12 och vitamin D Risk att få för lite av kalcium, järn, zink och selen
5
Laktovegetarian Äter mat från växtriket plus mjölkprodukter De flesta vegetarianer är laktovegetarianer
6
Lakto-ovo-vegetarian
Äter mat från växtriket, mjölkprodukter och ägg
7
Demivegetarian Äter mat från växtriket, mjölkprodukter, ägg och fisk
8
Råd Som vegan bör du äta ur dessa grupper varje dag:
Vete, ris, havre, hirs, råg, pasta Baljväxter, nötter, frön, bönor, linser, mandlar Torkad frukt t.ex. aprikos, persika Färska frukter och bär Sallad och grönsaker – speciellt mörkgröna bladgrönsaker och orangeröda grönsaker som morötter, tomater och rödbetor Sojaprotein t.ex. tofu, sojamjölk, sojamjöl Vegetabiliska oljor och fetter som linfröolja, rapsolja och solrosolja Potatis och rotfrukter Näringsjäst (sockerrör/sockerbetor. Innehållet protein och vitamin B12 – från bakterie.
9
SMART-MAT Koppling hälsa – miljö S.M.A.R.T står för
S = Större andel vegetabilier M = Mindre andel "tomma kalorier" A = Andelen ekologiskt ökar R = Rätt kött och grönsaker T = Transportsnålt
10
Fördelar S.M.A.R.T. Billigare mat Större djurhänsyn
Ökad global rättvisa Kombination av de svenska näringsrekommendationerna och de svenska miljömålen.
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.