Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Energigivande näringsämnen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Energigivande näringsämnen"— Presentationens avskrift:

1 Energigivande näringsämnen
Kolhydrater Protein Fett

2 Kolhydrater Finns främst i livsmedel från växtriket. Socker Stärkelse
Kostfiber

3 Sockerarter Enkla – glukos, fruktos, druvsocker i frukt, bär och honung 1 molekyl Tas upp direkt i blodet och ger snabb energi. Idrottsmän – blåbärssoppa. Sammansatta – sackaros (vanligt socker), laktos (mjölksocker) 2 molekyler Måste först brytas ned i kroppen innan de kan tas upp.

4 Stärkelse En sammansatt sockerart som måste brytas ned till druvsocker innan den kan tas upp i kroppen och ge energi. (Kan bestå av 1000 molekyler.) Långsam kolhydrat. Bröd, ris, pasta, potatis, rotfrukter.

5 Kostfiber Ger lite energi.
Ger volym så att vi blir mätta. Binder vatten i magsäcken. Motverkar förstoppning. Minskar risk för karies. Finns i frukt, grönt, rotfrukter, grovt mjöl. Finns främst i skalet och precis under. Tips! Drick mycket vatten när du äter fiberrikt, för fiber binder vatten.

6 Protein Protein behöver vi äta därför att det: Ger energi
Bygger upp kroppens vävnader, främst när man växer men även för att byta ut gamla slitna vävnader. Bildar hormoner och enzymer till matspjälkningen. Proteiner består av aminosyror. 9 stycken är livsnödvändiga. Fullvärdigt protein!

7 Fett Fett behöver vi äta därför att det:
Används som energi i kroppen % av vårt energiintag bör komma från fett! Ger oss de fettlösliga vitaminerna A, D,E,K Ger de livsnödvändiga fettsyrorna linolsyra och linolensyra

8 Mättat och omättat fett
Fett är uppbyggt av fettsyror Mättade Omättade och fleromättade

9 Fettets konsistens Livsmedlen vi äter innehåller en blandning av olika fettsyror. Detta påverkar konsistensen hos fettet. Hög halt mättade ger ett hårt fett. T ex smör, hårt margarin, kokosfett, nötkött. Omättade och fleromättade fettsyror ger mjukare och flytande fetter. T ex matoljor, flytande margariner. Finns också i fisk, fågel, nötter och frön.

10 Välj rätt Omättade och fleromättade är bra ur hälsosynpunkt.
Bl a positiv inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. Välj mjukt och flytande till matlagning och bakning. Bordsmargarin på smörgås. Fisk flera gånger i veckan. Nyckelhålsmärkta varor.

11 Undvik Transfett Bildas när vegetabiliska fetter härdas industriellt för att de ska få fastare konsistens. Finns ofta i kex, bakverk, snacks, choklad, chips, pommes frites, färdigmat.


Ladda ner ppt "Energigivande näringsämnen"

Liknande presentationer


Google-annonser