Ladda ner presentationen
1
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Svalget Matstrupen Magsäcken Tolvfingertarmen Levern Bukspottkörteln Tunntarmen Tjocktarmen Ändtarmen
2
Munhålan Sönderdelning av födan Kolhydratspjälkningen
påbörjas med hjälp av amylas
3
Svalg För födan till matstrupen
4
Matstrupen Glatt muskulatur för födan genom matstrupen
Sfinktrar förhindrar att födan förs tillbaka mot munhålan
5
Magsäcken Födan knådas 2-6 timmar Epitelceller bildar slem
saltsyra, pepsin, mm Den sura miljön pH 2 dödar mikroorganismer och denaturerar proteiner Pepsin påbörjar spjälkningen av proteiner Slemmet i magsaften skyddar magsäckens insida
6
Magsäcken
7
Tolvfingertarmen
8
Galla och bukspott
9
Galla och bukspott Galla - finfördelar fetter
Bukspott - alkaliskt, enzymer
10
Tunntarmen Ca 6m lång Näringsupptag Ca 300m² absorbptionsyta
11
Villi
12
Tjocktarmen Ca 1m lång Vattenupptag Rik bakterieflora 1-2kg
Produktion och upptag av K-vitamin Roll i immunförsvaret
13
Ändtarmen Uppsamling Avföringen består av cellulosa (=fibrer)
döda celler och bakterier
14
Sammanfattning
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.