Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
2
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
O2+druvsocker energi + CO2+ H2O Byggmaterial
3
Vad innehåller maten? Näringsämnen Fett Protein Kolhydrater Vatten
Vitaminer och mineraler
4
Näringsämnen i kroppen
5
Kolhydrater Bröd, pasta, potatis Grönsaker & frukt
6
Proteiner Kött, fisk, ägg, mjölk & ost Vissa växter: sojabönor & ärtor
7
Fett Från djur: smör, grädde, ost, korv, fläsk & fet fisk
Från växter: margarin & matoljor
8
Maten ska till cellerna
Näringsämnen Passera tarmväggen blodet celler För stora!
9
Matspjälkning Mun ändtarm Ca 7 meter lång
10
Kemisk sönderdelning Enzymer Kolhydrater, proteiner, fett ”saxar”
Större molekyler mindre molekyler Kolhydrater, proteiner, fett
11
Munnen Tuggar maten Saliv Enzymer Kolhydrater bryts ned
Matstrupen magsäck
12
Magsäcken Muskler knådar maten Magsaft: Dödar bakterier Ensymer
Sönderdelar protein
13
Tolvfingertarmen Sitter ihop med: Bukspottkörteln Levern
Bukspott med enzymer Gör magsaften ofarlig Levern Tillverkar galla Bryter ned fett
14
Tunntarmen Här tas de nedbrutna näringsämnena upp av blodet och transporteras till cellerna Fettsyra Glycerol
15
Tjocktarmen Vatten & salter tas upp Många nyttiga bakterier
Innehållet blir fastare Många nyttiga bakterier
16
Hur lång tid tror ni att det tar för maten att passera matspjälkningskanalen?
17
Olika metoder att sönderdela mat
18
Animering
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.