Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Matspjälkning
2
Vad finns i mat? Hamburgaren Kött
Köttatomer? Vad har dom för beteckning?
3
Mat består av… Proteiner Kolhydrater Fettdroppar
4
Allt detta sitter hårt ihop i en klump
Maten måste alltså spjälkas (delas upp) för att kroppen ska kunna använda den
5
Är maten verkligen i kroppen?
Kroppen är som en toalettrulle In i ena änden… och ut genom den andra Allt åker inte ut för lite vill vi ju behålla
6
Men… jag skiter ju inte äppelskrutt???
7
Finns det ingen mat i kroppen?
När vi har delat upp maten i kolhydrater, proteiner och fettdroppar så fungerar det ändå inte
8
Vad fördelas det till?
9
Kolhydrater Sammansatta sockerarter
Enkla sockerarter, frukt och druvsocker
10
Proteiner Peptider Aminosyror
11
Fetter Delas upp i glycerol och fettsyror Glycerol Fettsyra
12
Matens väg genom kroppen
Maten tuggas och blandas med saliv. (kemisk och mekanisk sönderdelning) Saliven (Innehåller Amylas) sönderdelar kolhydrater till maltsocker
13
Vägen genom strupen När maten blivit till en lagom gröt så sväljer man
Struplocket ska stängas för att maten inte ska hamna i lungorna
14
Magsäcken Fortsatt mekanisk bearbetning
Magsaften – saltsyra och pepsin.
15
I Tolvfingertarmen Fettdroppar – Fetter (Galla)
Kolhydrater – Maltsocker (Amylas) Proteiner – Peptider (Pepsin) Fetter – Glycerol och fettsyror (Lipas)
16
Tunntarmen Maltsocker – Druvsocker Peptider – Aminosyror (Pepsin)
Blodet tar upp näringsämnen
17
Tjocktarmen Kroppen tar tillbaka vatten
I ändtarmen bor nyttiga bakterier
18
Men vi har ju två vägar ut, eller?
Avföring Urin
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.