Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Matspjälkning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Matspjälkning."— Presentationens avskrift:

1 Matspjälkning

2 Vad finns i mat? Hamburgaren Kött
Köttatomer? Vad har dom för beteckning?

3 Mat består av… Proteiner Kolhydrater Fettdroppar

4 Allt detta sitter hårt ihop i en klump
Maten måste alltså spjälkas (delas upp) för att kroppen ska kunna använda den

5 Är maten verkligen i kroppen?
Kroppen är som en toalettrulle In i ena änden… och ut genom den andra Allt åker inte ut för lite vill vi ju behålla

6 Men… jag skiter ju inte äppelskrutt???

7 Finns det ingen mat i kroppen?
När vi har delat upp maten i kolhydrater, proteiner och fettdroppar så fungerar det ändå inte

8 Vad fördelas det till?

9 Kolhydrater Sammansatta sockerarter
Enkla sockerarter, frukt och druvsocker

10 Proteiner Peptider Aminosyror

11 Fetter Delas upp i glycerol och fettsyror Glycerol Fettsyra

12 Matens väg genom kroppen
Maten tuggas och blandas med saliv. (kemisk och mekanisk sönderdelning) Saliven (Innehåller Amylas) sönderdelar kolhydrater till maltsocker

13 Vägen genom strupen När maten blivit till en lagom gröt så sväljer man
Struplocket ska stängas för att maten inte ska hamna i lungorna

14 Magsäcken Fortsatt mekanisk bearbetning
Magsaften – saltsyra och pepsin.

15 I Tolvfingertarmen Fettdroppar – Fetter (Galla)
Kolhydrater – Maltsocker (Amylas) Proteiner – Peptider (Pepsin) Fetter – Glycerol och fettsyror (Lipas)

16 Tunntarmen Maltsocker – Druvsocker Peptider – Aminosyror (Pepsin)
Blodet tar upp näringsämnen

17 Tjocktarmen Kroppen tar tillbaka vatten
I ändtarmen bor nyttiga bakterier

18 Men vi har ju två vägar ut, eller?
Avföring Urin


Ladda ner ppt "Matspjälkning."

Liknande presentationer


Google-annonser