Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avMattias Jakobsson
1
Köksbordsmaterial växtnäringsbalanser Bilder till kokboken om växtnäringsbalanser
2
Flöden in och ut från gården Kvävenedfall kg N/ha Produkter in N: kg/ha P: kg/ha K: kg/ha Kvävefixering kg N/ha Produkter ut N: kg/ha P: kg/ha K: kg/ha Överskott kg/ha N P K Ammoniak- avgång kg N/ha Denitri- fikation kg N/ha Utlakning kg N/ha Till mull kg N/ha Från mull kg N/ha
3
Flöden inom gården
4
Överskott Överskott = Förluster ? Produkter Kvävenedfall Kvävefixering - Produkter som lämnar gården = Överskottet för hela gården Mineralisering - immobilisering Utlakning Ammoniakavgång Denitrifikation = + Överskottet för hela gården
5
Kväveöverskott i förhållande till mjölkproduktion
8
Kaliumbalans i förhållande till djurtäthet på mjölkgården, ca 1900 mjölkgårdar
9
Växtföljd P-AL-värde I II III IV V Spannmål, oljeväxter 20 10 0 -5 -25 S-betor (vart 4:e år) 23 13 2 -3 -20 Potatis (vart 4:e år) 20 12 5 0 -10 Vall (3 år av 6) 22 12 2 -5 -20 Rimlig P-balans medel avkastningsnivå kg per ha
10
Fosforbalans i förhållande till djurtäthet på mjölkgården, ca 1900 mjölkgårdar
11
Växtföljd K-AL-värde I II III IV V Spannmål, oljeväxter 45 25 5 -15 -30 S-betor (vart 4:e år) 35 15 -5 -25 -45 Potatis (vart 4:e år) 60 35 10 -15 -75 Vall (3 år av 6) 50 25 -10 - 35 -90 Rimlig K-balans medel avkastningsnivå kg per ha
12
Kaliumbalans i förhållande till djurtäthet på mjölkgården, ca 1900 mjölkgårdar
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.