Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN"— Presentationens avskrift:

1 MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN

2 MATCIRKELN Är indelad i 7 stycken tårtbitar där varje tårtbit innehåller olika livsmedelsgrupper Den övre delen är tilläggsmat medan den under undre består av basmat. Ett hjälpmedel för att planera näringsriktiga måltider Matcirkeln visar våra sju livsmedelsgrupperna . Matcirkeln är ett bra hjälpmedel då man planerar dagens måltider. Man bör se till att äta något från varje grupp under dagen. Maten vi äter ska inte bara vara utan den ska samtidigt ge oss energi, samt de näringsämnen vi behöver. De flesta livsmedel innehåller många olika näringsämnen och i matcirkeln grupperas livsmedel så att de som har liknande näringsinnehåll ingår i samma grupp. Matcirkeln hjälper oss att se till att vi får i oss alla näringsämnen vi behöver. Om man varje dag äter något livsmedel från varje grupp i matcirkeln får man en bra variation av näringsämnen. Man behöver inte äta lika mycket från alla sju grupperna. Välj gärna stora portioner av rotfrukter, grönsaker, frukt och bär samt bröd, mjöl och gryn, men var sparsam med matfett på smörgås och i matlagningen.

3 Hjälper dig att välja rätt mat.
Mat i cirklar Matcirkeln Hjälper dig att välja rätt mat. (Frukt & bär) Vindruvor, banan, äpple, päron Kött, fisk, ägg (Grönsaker) Paprika, sallad, majs, avacado Mjölk, ost, yoghurt, fil (Rotfrukter) Potatis, morötter, lök Smör, margarin, olja Bröd, mjöl, gryn, pasta, ris, nudlar

4 TALLRIKSMODELLEN Är indelad i 3 delar
Talar om hur stora proportionerna mellan olika livsmedel bör vara Olika personer behöver olika mycket energi och då är det storleken på portionen som är avgörande för hur mycket man bör äta. Tallriksmodellen är ett redskap som visar hur man komponerar en bra måltid – när det gäller lunch eller middag. Tallriksmodellen visar hur visar hur stora proportionerna mellan olika ingredienser i måltiden ska vara. Tallriksmodellen har tre delar: Den första representeras av potatis, ris eller pasta samt bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi eftersom man sportar mycket kan denna del göras ännu större. Bröd bör finnas med till alla måltider. Den andra delen representeras av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den första delen. Den som är överviktig och behöver gå ned i vikt kan kan låta denna del bli upp till hälften av tallrikens storlek. Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor, som är våra proteinrika livsmedel. Det som är vitsen med tallriksmodellen är att den visar proportioner mellan de tre delarna. Oavsett om man äter mycket eller litet är proportionerna desamma. Modellen säger ingenting om hur mycket man ska äta - det avgör energibehovet. Se mer fakta på: (Hämtat )‏

5 Hjälp dig välja mat i rätt proportioner.
Mat i cirklar Tallriksmodellen Hjälp dig välja mat i rätt proportioner. Vitaminer, mineraler, Grönsaker, frukt, rotfrukter Kolhydrater, vitaminer Potatis, pasta, bröd Kött, fisk, ägg, baljväxter Proteiner, Vitaminer, Fett


Ladda ner ppt "MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN"

Liknande presentationer


Google-annonser