Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Fakta att kunna resonera kring Nyckelhålet s. 16-17 Kolhydrater s
Fakta att kunna resonera kring Nyckelhålet s Kolhydrater s Celiaki s. 38 bröd, de 4 sädeslagen s Pasta mm s Mjölbaggen s.147 Metoder baka s.164, 272
2
Vad innebär märket? Varför är det bra att välja nyckelhålsmärkt mat? Kan alla äta nyckelhålsmärkt mat? Vad innebär begreppet ”tomma kalorier”? Hur stor del av hushållens matkostnad går till ”tomma kalorier”?
3
Kolhydrater Kolhydrater i mat kan delas in i tre grupper: Sockerarter
Stärkelse Fibrer Berätta i vilka livsmedel man hittar de olika kolhydraterna och vad som är bra/dåligt med dem. (I livsmedelstabellen på s. 296 kan du se vilka livsmedel som tex innehåller mycket fibrer. ) Hur kan man välja bra kolhydrater?
4
Celiaki= glutenintolerans
Vad innebär det om man får diagnosen celiaki? Vad är gluten? Nämn några glutenfria produkter? Vad betyder märket? Vilka andra livsmedel kan man vara allergisk mot?
5
Bröd, de 4 sädesslagen Vad är skillnaden mellan fullkornsmjöl och siktat mjöl? Vad heter våra fyra sädesslag?
6
Pasta,ris Vilka ingredienser behöver man för att göra pasta? Varför är ris ett dåligt val för miljön? Vad bör man välja istället för ris och varför?
7
Mjölbagge Hur kan man undvika att få in skadedjur i skafferiet eller andra ställen?
8
Bakning Vad är jäst? Vad händer när ett bröd jäser?
Varför är det viktigt med rätt temperatur på degvätskan? Vad behöver man för ingredienser för att kunna baka ett bröd med jäst? Vilka andra jäsmedel finns det?
9
Tips när du bakar med jäst
Ugnsvärme Degsättning Jäsning Jästid Pensling Mjuk eller hård skorpa
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.