Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Energigivande näringsämnen
Kolhydrater Protein Fett
2
Kolhydrater Finns främst i livsmedel från växtriket. Socker Stärkelse
Kostfiber
3
Sockerarter Enkla – glukos, fruktos, druvsocker i frukt, bär och honung 1 molekyl Tas upp direkt i blodet och ger snabb energi. Idrottsmän – blåbärssoppa. Sammansatta – sackaros (vanligt socker), laktos (mjölksocker) 2 molekyler Måste först brytas ned i kroppen innan de kan tas upp.
4
Stärkelse En sammansatt sockerart som måste brytas ned till druvsocker innan den kan tas upp i kroppen och ge energi. (Kan bestå av 1000 molekyler.) Långsam kolhydrat. Bröd, ris, pasta, potatis, rotfrukter.
5
Kostfiber Ger ingen energi.
Ger volym så att vi blir mätta. Binder vatten i magsäcken. Motverkar förstoppning. Minskar risk för karies. Finns i frukt, grönt, rotfrukter, grovt mjöl. Tips! Drick mycket vatten när du äter fiberrikt, för fiber binder vatten.
6
Protein Protein behöver vi äta därför att det: Ger energi
Bygger upp kroppens vävnader, främst när man växer men även för att byta ut gamla slitna vävnader. Bildar hormoner och enzymer till matspjälkningen. Proteiner består av aminosyror. 8 stycken är livsnödvändiga. Fullvärdigt protein!
7
Fett Fett behöver vi äta därför att det:
Används som energi i kroppen % av vårt energiintag bör komma från fett! Ger oss de fettlösliga vitaminerna A, D,E,K Ger de livsnödvändiga fettsyrorna linolsyra och linolensyra
8
Mättat och omättat fett
Fett är uppbyggt av fettsyror Mättade Omättade och fleromättade
9
Fettets konsistens Livsmedlen vi äter innehåller en blandning av olika fettsyror. Detta påverkar konsistensen hos fettet. Hög halt mättade ger ett hårt fett. T ex smör, hårt margarin, kokosfett, nötkött. Omättade och fleromättade fettsyror ger mjukare och flytande fetter. T ex matoljor, flytande margariner. Finns också i fisk, fågel, nötter och frön.
10
Välj rätt Omättade och fleromättade är bra ur hälsosynpunkt. Bl a positiv inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. Välj mjukt och flytande till matlagning och bakning. Bordsmargarin på smörgås. Fisk flera gånger i veckan. Nyckelhålsmärkta varor.
11
Undvik Transfett Bildas när vegetabiliska fetter härdas industriellt för att de ska få fastare konsistens. Finns ofta i kex, bakverk, snacks, choklad, chips, pommes frites, färdigmat.
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.