Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Del I Inlämning för entreprenadteknik

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Del I Inlämning för entreprenadteknik"— Presentationens avskrift:

1 Del I Inlämning för entreprenadteknik
Projekt Villa Del I Inlämning för entreprenadteknik

2 Du skall rita in följande: Spillvatten Tappvatten Värme
De 3 olika systemen skall ritas in på separata ritningar. Dessa får du i dag. Allt materiel skall mängdas, från katalog eller via nätet. I materialspecifikationen skall det framgå artikelnummer (RSK), beskrivning och totalsumma. O.B.S mängda ner det materiel du behöver på ett kladdpapper för att sedan göra kostnadskalkylen/specen på lunda, det är mycket enklare. Gör detta också för att undvika problem vid datorhaveri. Detta arbete kommer vi att jobba med under hela hösten i kursen entreprenadteknik (på måndagar och onsdagar). Deadline för projektet är den 23 oktober då skall alla handlingar vara inlämnade till läraren. När du anser dig klar med ett system skall handlingarna godkännas av läraren. När ALLA system är inritade och ALLTmateriel uttaget kommer du få en tid för att redovisa ditt arbete. Du kommer då få frågor på din installation, val av materiel, funktion osv.

3 Följande är viktigt att ha i tanken när du ritar in dina system:
Ritningen skall vara så konstruerad att en rörmontör skall kunna få den och sedan kunna utföra jobbet, VAR NOGA. Rita med blyertspenna och använd linjal. All dragning skall förläggas i bjälklag, undantag för tappvatten i badrumet som dras på vägg och i teknikrummet där rören förläggs på vägg. skala 1:100 =1cm är 1meter Takhöjd 2.40 Fönsterbröstning 80cm (måttet från golv till underkant fönster) Kallvind oisolerad höjd 2 meter Det framgår klart och tydligt hur länge du har på dig att arbeta med varje system på instruktionerna för varje system i medföljande handlingar. FRÅGA OM DU INTE FÖRSTÅR

4 Värmesystem Förutsättningar:
I badrummet skall det monteras en handukstork som kopplas in på värmesystemet Du ska ta ut en el-panna på minst 13kw Under varje fönster skall det monteras en radiator, INTE i badrummet, där skall det monteras en handdukstork som kopplas in på värmesystemet. Fördelningsrör i teknikrummet All rördragning till radiatorerna förläggs i golv O.B.S Gör en teknisk beskrivning hur teknikrummet ser ut du får rita och berätta, ta hänsyn till tappvatten installationen. VAR NOGA!

5 Radiatorer: Mät upp rummets kvm, längd gånger bredd, den summan gånger 50 är den watt som krävs för att värma upp rummet. Ta hänsyn till hur breda fönstren är. Om det är flera fönster så delas watt upp på radiatorerna. Exempel: ett rum kräver 1000watt, du har 2st fönster. Då behöver du 2st radiatorer på 500watt Leta i katalog eller nätet och hitta passande radiatorer Rita in värmesystemet: På ritningen skall det framgå vilken typ av radiator som sitter var dimensioner på rör Var rören skall förläggas På materielspecen skall följande vara med: Radiatorer Panna termostater Fördelningsrör ventiler rör/dimensioner/materielval luftningar kopplingar Fästdetaljer Värmesystemet jobbar vi med under teorilektionerna i onsdagen 2 oktober.

6 Tappvatten Förutsättningarna är: inkommande kommunal vattenservice är 25 pem slang Du får INTE ha några kopplingar/skarvar i vägg eller golv Eftersom det är kommunaltvatten krävs envattenmätare I teknikrummet skall vvb placeras Ett fördelningsrör för tappvatten med ventiler i teknikrummet skall monteras. 1sttappkran inkopplad på kv i teknikrummet O.B.SDu ska göra en teknisk beskrivning hur teknikrummet ser ut på ett separat papper, du får rita och berätta. Tänk på att vara tydlig. På den tekniska beskrivningen skall det framgå var vvb, vattenmätare, fördelningsrör är placerade och hur dessa är kopplade med dimensioner, ventiler osv. Rita nu in tappvattnet på ritningen. Detta skall framgå på ritningen: Var tappvattnet skall monteras/förläggas Dimensioner uppgångar/nergångar

7 Detta skall finnas med på materialspecen:
Vattenmätarkoppel + backventil, a och b kran Varmvattenberedare för en familj med 2vuxna 2 barn (ca 300 liter) Fördelningsrör Avsättning för tvättmaskin badkar eller duschkabin 1stts med blandare 1stbad/duschblandare 1stwc 1stköksblandare ventiler kopplingar (raka, vinklar och t-rör) rör/materialval/dimensioner klammer/fästdetaljer Tappvatten jobbar vi med under teorilektionerna den 9 Oktober.

8 Spillvatten: Börja med att rita in följande i badrummet: 1stwc
1sttvättställ 1stdusch eller badkar 1sttvättmaskin Se till att allt får plats och ta hänsyn till standardmått och övriga lagar och bestämmelser Nu är det dax att rita in spillvattenledningen på ritningen. All avloppsdragning dras i golv/bjälklag. Om du är osäker på vilken dimension som krävs för de olika avsättningarna titta i teknikhandboken. På ritningen skall det framgå: Var spillvattnet skall monteras/förläggas Dimensioner uppgångar Detta ska vara med: Ett st rensrör Kök: 1 avsättning Bad: 4 avsättningar: wc, tvättställ, golvbrunn för bad eller dusch och en avsättning för tvättmaskin Golvbrunn i teknikrum Luftning som dras ut genom yttertak.

9 Detta skall vara med på materialspecen:
antal meter rör och dimension antal språng antal grenrör antal muffar klammer golvbrunnar spillvatten jobbar vi med under lektioneni 16 september


Ladda ner ppt "Del I Inlämning för entreprenadteknik"

Liknande presentationer


Google-annonser