Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tennisföräldrar Stötta eller stjälpa

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tennisföräldrar Stötta eller stjälpa"— Presentationens avskrift:

1 Tennisföräldrar Stötta eller stjälpa

2 Bakgrundsfakta, forskning
19 % av av alla idrottande barn mellan åtta och tolv år känner en negativ press från sina föräldrar. Problemet är ännu värre när åldern stiger. Tennis & simning är de idrotter där barnen känner störst press. Nästan inga föräldrar anser själva att de sätter press på sina barn. Däremot anser nästan hälften av dem att andra föräldrar gör det.

3 Lite tips (Baserat mycket från forskare Göran Patriksson samt fd
Lite tips (Baserat mycket från forskare Göran Patriksson samt fd. världsettan Stan Smith) Håll distansen till ditt barns idrott. Visa intresse men samtidigt klara balansgången så att du håller distansen. Bry dig inte om speciellt mycket vem ditt barn ska möta och prata inte för mycket om kommande tävling, kommande motståndare mm. Uppmuntra men inte för mycket. Lägg dig aldrig i träningen, stå inte på läktaren och ge tips och råd när barnet spelar. Var en förälder inte en Coach. Låt ditt barn ta ett stort eget ansvar. Se inte mer än 75 % av dina barns matcher samt max mellan % av barnens träningar. Bygg inte upp ett beroende förälder/barn. Låt ditt barn packa sin väska, bära sin väska, fylla vattenflaska mm. Tillåt barnet att göra misstag. Se alltid positiv ut under match. Visa inte med ditt kroppsspråk som förälder. Det stressar ditt barn. Håll en jämn nivå oavsett vinst eller förlust. Bli inte för upprymd av ditt barns vinst eller för nedslagen av ditt barns förlust. Försök hålla samma nivå oavsett resultat. Tillrättavisa ditt barn vid dåligt uppförande. Viktigt att om det sker under en match så gör du det efter matchen. Gör det också ensam med barnet och inte där det är mycket folk. Låt ditt barn drömma och ha visioner, oavsett hur orealistiska de kan vara. Drömmar fungerar som bränsle. Sätt inte onödig press på ditt barn gällande t.ex. ekonomi. Undvik kommentarer som ”vet du hur mycket uppoffringar som vi måste göra för att du skall få spela tennis” mm. Uppmuntra ditt barn att hålla på med andra idrotter, om det går att lösa.

4 Föräldrars relation till utövande barn av Thor-Björn Bergman
Föräldrar bör inte närvara vid träning mer än någon enstaka gång, och hålla sig lite på distans vid tävling och ibland helt avstå från att närvara. Ett relativt säkert tecken på ett felaktigt trygghetsbehov är när det tennisspelande barnet ofta tittar upp mot läktaren för att möta sina föräldrars blickar mellan bollarna i en match.

5 Idealprofil föräldrar
Här har gjorts en jämförelse av tennisspelande barns föräldrar, där man försökt att hitta gemensamma nämnare som kunde ligga till grund för barnets framgång. Självklart grundar sig mycket av framgången på att barnet är talangfullt, men ett stort ansvar ligger på föräldrarna.

6 Föräldrar till barn som stannade i utveckling
Omedveten eller medveten press från föräldrarna. Föräldrar eller syskon som lyckats eller misslyckats i egen elitsatsning. Föräldrarna hade en intensiv vilja och önskan om att barnet skulle nå framgång. Föräldrarna var för engagerade i barnets utövande. Föräldrarna förstod inte skillnaden mellan att stötta och pressa.

7 Detta kan hända om man som förälder agerar på detta sätt
Nervositet. Aggression. Bristande självförtroende. Flyktreaktioner. Prestationsrädsla. Blockeringar & koncentrationssvårigheter.

8 Gemensamma nämnare på idealföräldrar
Föräldrarna hade i de flesta fall inte spelat tennis själva. I en del fall förekom det att föräldrarna spelat endast på motionsnivå. Föräldrarna hade oftast koncentrerat sitt intresse på just idrottsutövningen och brydde sig egentligen inte om vilken sport barnet utövade. Föräldrarna lade sig mycket sällan i träning och prestationsnivå. Föräldrarna hade oftast inga krav och förväntningar på att barnet skulle nå framgång. Föräldrarna fanns ibland med och stöttade vid matcher men höll sig oftast undan. Föräldrarna hade inget större intresse av motståndare, ranking & poäng. Föräldrarna behandlade sitt barn som den verkliga tennisexperten och försökte aldrig att överglänsa barnet rent kunskapsmässigt. Föräldrarna uppmuntrade och stöttade barnet vid misslyckande Föräldrarna var frikostiga med tävlingsdeltagande och resor.

9 Praktiska tips, stötta eller stjälpa
Thor-Björn Bergman jämförde två olika tennisföräldrar till lika duktiga juniorer. Den enda föräldern stöttar, den andra pressar. Barnet som blev pressat slutade efter två år, barnet som blev stöttat nådde proffsnivå vilket innebar cirka 50 i världen som senior.

10 Pressar Stöttar Dagen före match Barnet ska vinna.
Kontrollerar statistik, ranking & poäng. Stark förväntan och nervositet. Stöttar Ifall barnet gör sitt bästa kan han vinna. Bryr sig inte om tidigare resultat. Lugn och avslappnad.

11 Under resan till matchen
Pressar Går igenom taktik. Diskuterar nästa omgång. Stöttar Avslappnad till lugn musik. Pratar om skolan och kompisar.

12 Pressar Stöttar Under matchen Står hela tiden så att barnet ser.
Antecknar bollar och resultat. Lägger sig i domslut och uppträdande. Stöttar Går runt, tittar på andra matcher, fikar. Läser kvällstidningen. Överlåter domslut till spelarna.

13 Pressar Stöttar Efter förlust Dåligt spel, slarv, dålig motståndare.
Ställer in nästa veckas tävlingsdeltagande. Stöttar Bra spel, uppmuntrar, bra motståndare. Komma igen i nästa veckas tävling.

14 Pressar Stöttar Under resan hem Sitter tyst och är sur.
Pratar om annat, berömmer positiva insatser.

15 Sammanfattning Se detta som tips och en hjälp på vägen att agera som en riktigt bra tennisförälder. Kom ihåg att eran roll som föräldrar är mycket viktigt och en stor del i om erat barn ska nå framgång eller inte med sin tennis. Utan erat stöd med skjuts till träning, tävling mm kan inte erat barn bli en duktig tennisspelare. Stödet från er är viktigt för den positiva utvecklingen, men kom ihåg att det är en mycket fin linje mellan att vara ett stöd och att bli alltför involverad. Kom alltid ihåg att det är barnens aktivitet, inte ni föräldrars. Detta innebär också att barnet måste ta det stora egna ansvaret, och eran kanske viktigaste roll är att göra barnen självständiga. Tillåt barnet att göra misstag. Ni som föräldrar har samma mål som mig som tränare, och det är att erat barn ska nå sin fulla potential samt ha kul med sin tennis. För att det ska lyckas krävs ett samarbete. Hoppas att denna föräldrar information är ett steg på vägen. Den som inte kan vara ett gott föredöme kan ju alltid vara ett varnande exempel.


Ladda ner ppt "Tennisföräldrar Stötta eller stjälpa"

Liknande presentationer


Google-annonser