Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Introduktion för kommunanvändare

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Introduktion för kommunanvändare"— Presentationens avskrift:

1 Introduktion för kommunanvändare
Monika Puch

2 Upplägg Vad är Åtgärdswebben? (blad 3-6)
Vad kan man få ut ur Åtgärdswebben? (blad 7-25) Hur lägger man in uppföljning av åtgärderna? (blad 26-29)

3 Vad är åtgärdswebben? Vilka åtgärder? alla län alla kommuner Primärt
Miljömålsåtgärder (regionala och lokala) Även Klimat och energi Klimatanpassning Grön infrastruktur Vattenförvaltningen Ett gemensamt system för hela ”Miljömåls-Sverige”. Men varje programägande organisation (i nuläget Länsstyrelserna) har var sin ingångssida. Möjlighet till jämförelser mellan län

4 Vad är åtgärdswebben? Publik webbtjänst - www.åtgärdswebben.se
vilka åtgärder finns? vem gör vad? effekter? Administrativt IT-system – den stora vinsten! stöd för planering av åtgärder stöd för uppföljning av åtgärdernas genomförande och deras effekter Utveckling: RUS (samverkan med lst, NV, HaV) & Hypergene

5 Vem ska använda Åtgärdswebben?
kommuner region/landsting statliga myndigheter intresseorganisationer företag Varför? Underlätta planering, genomförande och uppföljning av åtgärder i det regionala och lokala miljömålsarbetet Ansvariga och aktörer … och hur?

6 Förhoppningen är… … att kommunerna själva lägger in uppgifter om:
vilka åtgärder man jobbat med hur långt man kommit vilka effekter på miljön det har gett hur åtgärderna har finansierats mm … att kommunerna själva har nytta av de uppgifter som finns i ÅW: för sin verksamhetsplanering uppföljning av miljöarbetet kommunikation av miljöarbetet mm

7 Vilken nytta har du av Åtgärdswebben?
Göra åtaganden Följa upp åtgärder Diagram och tabeller visar: Åtgärder – koppling till miljömål, Agenda 2030, aktörer, sektorer, åtgärdstyper, områden, mm Vem har åtagit sig att göra vad? Vad har gjorts/inte gjorts? Vilka effekter har åtgärderna? Åtgärdsbanken (ska byggas upp under 2019) exempel på goda åtgärder Åtgärderna kan kopieras till nya åtgärdsprogram eller inspirera till åtgärder

8 Om man går in via www. åtgärdswebben
Om man går in via hamnar man på en övergripande/generell startsida.

9 I menyn ovan kan man välja önskad länsstartsida.

10 Detta ser en extern besökare
Åtgärdswebben är behörighetsstyrd. En ”extern besökare” är en besökare som kommit till sidan via

11 Detta ser en miljöstrateg/samordnare i en kommun
Hämta ut uppgifter Mata in uppgifter På kommunanvändarnas behörighetsnivå syns utöver ”Om åtgärdswebben”, ”Diagram och Tabeller” och ”Åtgärdsbanken”, även menyerna ”Administrera” och ”Skapa, redigera och följ upp”.

12 Hur många åtgärder finns i åtgärdsprogrammet?
Information om åtgärderna i programmen finns under rapporterna 01 och 02. Genom diverse urval får man svar på bland annat följande frågor: Hur många åtgärder finns i åtgärdsprogrammet? Vilka områden berörs av åtgärderna? Vad är det för typ av åtgärder? Fortsättning nästa sida Denna och nästa bild visar exempel på fält där man gör olika urval för att få svar på olika frågeställningar om åtgärderna. Bilderna är baserade på rapporten ”01. Åtgärdsprogram och åtgärder”. ´Rapporterna 02, 04, 05, 06 under Diagram och Tabeller har liknande struktur. Urvalsfunktionen i rapporterna 03 och 07 är uppbyggda på annat sätt. Generell anvisning: Gå till DIAGRAM & TABELLER Välj en RAPPORT INSTRUKTION finns alltid i första fliken SÖK-knappen: måste alltid klickas på för att urval ska genomföras RENSA URVAL: rensar allt urval - > tryck på SÖK igen

13 Vilka organisationer har åtgärdsansvar? Vilka sektorer tillhör de?
Fler urval Vilka organisationer har åtgärdsansvar? Vilka sektorer tillhör de? Denna och föregående bild visar exempel på fält där man gör olika urval för att få svar på olika frågeställningar om åtgärderna.

14 Vilka mål kopplar åtgärderna till?
Diagram: Andel åtgärder kopplade till ett visst miljökvalitetsmål. Tabell: Antal åtgärder kopplade till ett visst miljökvalitetsmål.

15 Detaljer om åtgärderna
Längst till höger under rapporterna under ”Diagram och tabeller” finns två flikar. I den första får man fram en tabell baserat på de åtgärder/urval man gjort. Informationen går också att ladda ner i excel- och pdf-format. Med hjälp av kugghjulet kan man välja vilka fält/parametrar som ska visas i tabellen. För att bara se information om en enskild åtgärd, markerar man den i tabellen och klickar på fliken längst till höger. Se nästa bild.

16 Detaljer om en enskild åtgärd
Exempel från rapport ”01. Åtgärdsprogram och åtgärder”: Detaljerad information om vald åtgärd. Tabellen visar enbart de uppgifter som är obligatoriska i Åtgärdswebben. Om man vill se mera information om en åtgärd ska du välja rapport nr ”02. Åtgärdsprogram och åtgärder (avancerad)”

17 Diagram och tabeller Skånes kommuners uppföljning av åtgärderna (2018)
Överst visas ett diagram av varje kommuns genomförandegrad av åtgärderna Nederst en tabell med samma uppgifter Både diagram och tabell kan laddas ner som pdf Under Diagram och tabeller > 04. Uppföljning av genomförande och 05. Uppföljning av genomförande (avancerad) kan man se resultatet av uppföljningen. Bilderna är baserade på rapporten 05. Uppföljning av genomförande (avancerad)

18 Fortsättning 05. Uppföljning av genomförande (avancerad)
Detalj av fliken ”Per ansvarig/medansvarig organisation”; diagrammet överst

19 Fortsättning 05. Uppföljning av genomförande (avancerad)
Detalj av fliken ”Per ansvarig/medansvarig organisation”; tabellen nederst

20 Pdf-filer av diagram och tabell
Fortsättning 05. Uppföljning av genomförande (avancerad) Pdf-filer av digram och tabell

21 Genomförandegrad per åtgärd – Skånes 33 kommuner
Fortsättning 05. Uppföljning av genomförande (avancerad) Detalj av fliken ”Per åtgärd”; diagrammet överst

22 Genomförandegrad per åtgärd – Skånes 33 kommuner
Fortsättning 05. Uppföljning av genomförande (avancerad) Detalj av fliken ”Per åtgärd”; tabellen nederst

23 Hur kommer du in i Åtgärdswebben?
Inloggning för ”användare” i kommuner Användarnamn: Lösenord: ********* OBS! Lösenordet är preliminärt och samma för alla. Ändra till ett personligt lösenord så snart som möjligt. Se anvisningar på nästa bild.

24 Här ändrar du ditt lösenord

25 Hur följer du upp i Åtgärdswebben? (1)
Börja med att läsa den övergripande instruktionen för uppföljningen i fliken längst till vänster. Det finns även instruktionstexter i vissa av flikarna. Tänk på att instruktionen är skriven för såväl samordnare på länsstyrelserna som på kommunerna. Allt är inte relevant för kommunanvändarna. Ovanför flikarna ser du namnet på den kommun du tillhör. I listan till vänster ser du alla åtgärder som din kommun är ansvarig aktör inom. För att snabbt hitta rätt åtgärd kan du skriva en del av åtgärdens namn i sökrutan ovanför listan.

26 Hur följer du upp i Åtgärdswebben? (2)
7. Klicka här när du är helt färdig med uppföljningen av denna åtgärd. 2. Välj det år du ska följ upp för 1. Välj fliken ”Grunddata och genomförandegrad” 3. Välj den åtgärd du ska följa upp I instruktionen på denna sida förklaras de olika textrutorna och hur bedömningen ska göras 4. Beskriv vad som har gjorts i din kommun (obligatoriskt) Gå till fliken ”Grunddata och genomförandegrad” och följ anvisningen enligt ovan. 5. Ange genomförandegrad (obligatoriskt) 6. Spara (även om du inte är färdig och vill fortsätta en annan gång)

27


Ladda ner ppt "Introduktion för kommunanvändare"

Liknande presentationer


Google-annonser