Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Samhällets ekonomi.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Samhällets ekonomi."— Presentationens avskrift:

1 Samhällets ekonomi

2 Hushållens ekonomi

3 Pension Föräldrapenning Sjukpenning A-kassa

4 Norrtälje kommun (kommunalskatt) 19.72
Stockholms län (landstingsskatt) Begravningsavgift Summa ,04 Skatter

5 SAMHÄLLETS PENGAR

6 Hur ska produktionen gå till?
Vad ska produceras? Hur ska produktionen gå till? Hur ska resultatet av det som tillverkas fördelas?

7 Ekonomiska system Blandekonomi

8 BANKERNA Affärsbanker Handelsbanken Spar och föreningsbanker
Roslagens sparbank Internetbanker Ikano Räntor Riksbanken

9 FÖRETAGET Privata företag Kooperativa företag Offentliga företag
Statliga Kommunala

10 Fri konkurrens - Monopol - Oligopol Karteller
Marknadsformer Fri konkurrens Monopol Oligopol Karteller

11 Samhällets mål i den ekonomiska politiken
OFFENTLIGA SEKTORN Samhällets mål i den ekonomiska politiken Balanserad budget Ekonomisk tillväxt Låg inflation

12 Balanserad budget

13

14

15 Budget 2017 Statsskuld Obligationer/Stadsobligationer. Staterna ger ut dessa som säkerhet för lån till privatpersoner och företag och andra länder.

16 Argument FÖR högre/höga skatter
Argument MOT högre/höga skatter

17 Human Development Index
Ekonomisk utveckling BNP BNP/capita Human Development Index

18

19 Varu- och tjänstemarknaden
Konjunkturer Statistik

20 Låg inflation Beräkning Ekonomisk tillväxt

21

22

23

24 Arbetsmarknadens parter
Arbetstagare och arbetsgivare är arbetsmarknadens två parter. Dessa samlas i arbetstagarorganisationer (fackförbund) respektive arbetsgivarorganisationer. För båda dessa parter finns centralorganisationer som förhandlar och driver gemensamma frågor som opinionsbildning och kunskapsspridning. Arbetsmarknadens parter är i förhandlingsfrågor oftast en eller flera arbetstagarorganisationer och arbetsgivarorganisation. Arbetstagarna har tre centralorganisationer: LO - Landsorganisationen i Sverige TCO - Tjänstemännens centralorganisation SACO - Sveriges Akademikers centralorganisation Arbetsgivarna har i huvudsak sex centralorganisationer: Svenskt Näringsliv Sveriges Kommuner och Landsting Statens Arbetsgivarverk Almega KFS - Kommunala Företagens Samorganisation KFO - Kooperationens Förhandlingsorganisation

25 Karl Petter Thorwaldssson
Eva Nordmark Göran Arrius LO:s uppgift är att försvara medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhället i stort. Det gäller alltifrån löner och anställningsvillkor till att försöka påverka politiska beslut som gynnar medlemmarna. LO samlar fjorton medlemsförbund som i sin tur organiserar cirka 1,5 miljoner arbetare. Landsorganisationen förhandlade tidigare i stor utsträckning med arbetsgivareföreningen Svenskt näringsliv om olika avtal. LO samordnar numera sina medlemsförbunds krav inför varje stor avtalsrörelse. Målet är att nå reallöneökningar för alla, ökad jämlikhet, minskade löneskillnader mellan kvinnor och män samt ökad sysselsättning. Den solidariska lönepolitiken är en central del av LO:s avtalsförhandlingar. TCO har ingen förhandlande roll på samma sätt som LO utan har som huvuduppgift att företräda medlemsförbunden gentemot politiken och andra organisationer, samt vara en påtryckande och opinionsbildande organisation i frågor som TCO-förbunden prioriterar. Traditionellt har TCO sagt sig organisera det samlade tjänstemannaintresset, men det faktum att drygt en halv miljon medlemmar i TCO-förbunden har högskoleutbildning och allt fler av de nya medlemmarna är högskoleutbildade gör att TCO numera säger sig företräda akademiker, högskoleutbildade och andra professionella på arbetsmarknaden. TCO:s 14 medlemsförbund har tillsammans omkring 1,2 miljoner medlemmar. Saco har 23 medlemsförbund, som organiserar olika akademikergrupper såsom arkitekter, bibliotekarier, ekonomer, ingenjörer, jurister, läkare, lärare och naturvetare. Förbunden driver frågor som är specifika för den egna yrkeskåren. Bland frågor som drivs av Saco och dess fackförbund kan nämnas medlemmarnas löner och anställningsvillkor, speciella anställningsformer, övertidsersättningar mm. Totalt företräder Saco-S närmare akademiker i förhandlingar med motparten Arbetsgivarverket.

26 Jens Spendrup (Leif Östling ) Lena Micko Dan Eliasson
Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vårt långsiktiga mål är att Sverige skall återta en tätposition i den internationella välståndsligan. För att uppnå detta behövs en bred intressegemenskap kring värdet av företagande och företagsamhet. Vårt uppdrag är att öka förståelsen för företagens verklighet och att verka för att alla företag i Sverige skall ha bästa möjliga villkor för att verka och växa. Svenskt Näringsliv företräder närmare små, medelstora och stora företag. Dessa är organiserade i 49 bransch- och arbetsgivarförbund. Arbetsgivarverket är en medlemsstyrd statlig arbetsgivarorganisation. Medlemmar är 250 myndigheter, affärsverk och andra arbetsgivare med anknytning till det statliga området. Tillsammans utvecklar vi och samordnar den statliga arbetsgivarpolitiken och tecknar kollektivavtal för anställda Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är en arbetsgivar- och intresseorganisation för kommuner, landsting och regioner i Sverige. Vi driver våra medlemmars intressen och erbjuder dem stöd och service. Medlemmar i SKL är Sveriges 290 kommuner och 20 landsting inklusive regionerna Gotland, Halland, Skåne och Västra Götaland. SKL är en politiskt ledd organisation. Högsta beslutande organ är kongressen..

27 Eva Nordmark Karl-Petter Thorwaldsson Göran Arrius

28

29 Avtalsrörelsen X - Företrädare Arbetsgivare: Svensk byggindustri– medlem i Svenskt näringsliv. Y – Företrädare Arbetstagare: Byggarbetarförbundet – medlem i LO Z – Medlare S – Strejkande (arbetare) – Arbetstagarens vapen L – Lockoutade (arbetare) – Arbetsgivarens vapen

30 1 USD = 8,14 SEK  SEK = USD 1 USD 4 SEK  SEK = USD 1 USD 10 SEK  SEK =

31 Ekonomiska kretsloppet


Ladda ner ppt "Samhällets ekonomi."

Liknande presentationer


Google-annonser