Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Bra matvanor för den nyblivna mamman
Barnveckan i Örebro Lena Björck Livsmedelsverket
2
Varför nya råd? Viktigt att äta bra och det finns stort intresse Nya kunskaper om vissa näringsämnen För lite information om bra mat för ammande
3
Hur har vi arbetat? Översikt kunskapsläget, diskussion med expertgrupperna Möten med personalgrupper och blivande föräldrar Nya vetenskapliga underlag för vissa näringsämnen Diskussion angående slutsatserna från de vetenskapliga underlagen i referensgrupp, forskargrupper, expertgrupperna, olika personalgrupper: dietister, barnmorskor, barnläkare
4
forts. Fokusgrupper med gravida
Innehåll i förslag till råd diskuterat med personalgrupper: primärvårdsdietister, barnhälsovårdsläkare-sköterskor, mödrahälsovårdsläkare och barnmorskor Nytt styrdokument för mödrahälsovården från mödrahälsovårdsöverläkarna/SFOG Pressmeddelande Remiss fram till 2 maj
5
Näringsrekommendationer
Nordiska rekommendationer 2004 Svenska rekommendationer 2005 Ny nordisk översyn påbörjas 2008
6
Näringsämnen blir till mat
SNÖ Svenska Näringsrekommendationer Översatta till livsmedel innehåller 4-veckors menyer som uppfyller näringsbehovet för en kvinna i barnafödande ålder
7
Gravida och ammande kvinnor
Med graviditet och amning följer ökat energibehov, fler kalorier behövs Men energibehovet ökar inte så mycket, man behöver långt ifrån ”äta för två” Om energibehovet täcks med bra mat så ökar intaget av näringsämnen
8
Vad är bra mat för den ammande kvinnan ?
Högre rekommendation för de flesta näringsämnen medför att det är extra viktigt att äta bra Svårt att få tillräckligt av vissa näringsämnen Samma kostråd som för alla andra, men med betoning på vissa näringsämnen
9
Näringsämnen av särskilt intresse under graviditet och amning
Vitamin D Selen Folsyra Jod Järn Långa omega-3 fettsyror, DHA
10
Kvinnor som nyss fött barn men inte ammar
Har gått upp lika mycket i vikt som de som ammar Men får inte den ökade energikostnaden som amningen medför Ställer krav på att maten ger tillräckligt med näring men att den inte ger för mycket kalorier
11
Energi, vikt och kalorier
BMI vid graviditetens början viktuppgång under graviditeten viktnedgång efter förlossningen
12
Viktnedgång efter förlossning
43 % av kvinnorna går inte ner till sin pre-gravida vikt Stor viktuppgång medför ökad risk att inte gå ner till pre-gravid vikt Ökad medicinsk risk vid nästa graviditet och förlossning
13
Risker vid övervikt och fetma
Riskökning Sebire et al. Int J Obes Relat Metab Disord 2001;25:
14
Övervikt och fetma vid graviditetens början
23% hade ett BMI över 26 6,3% feta 1992 11,4% feta 2001 14,
15
Den nyblivna mamman Stort näringsbehov men ett kaloribehov som inte ökat i samma utsträckning för den som ammar Normalt näringsbehov men lågt kaloribehov för den som inte ammar och vill gå ner i vikt Näringsrik mat och litet utrymme för läsk, snacks, godis, glass och liknande
16
Vem ger kostråd och råd om viktnedgång till kvinnorna ?
Barnmorskor vid efterkontrollen? Vid besöken på barnhälsovården? Av husläkaren och distriktssköterskan? eller ?
17
Många näringsämnen men få kalorier
Mycket frukt och grönsaker Gärna nyckelhål Gärna fullkorn Lagom mängd och jämn spridning över dagen
18
Livsmedel att informera om
Fisk Mjölk Fetter Salt Alkohol Läsk, snacks, godis, glass, bakverk….
19
Fisk - nyttigt eller full av miljögifter?
Mer nytta än risk med att äta fisk ! Innehåller de näringsämnen som det är svårt att få tillräckligt av: vitamin D, jod, selen Exklusiv källa för DHA, lång omega 3 fettsyra Fiskmåltider bidrar till bra en balans mellan mättat och omättat fett i kosten
20
Kvinnor i barnafödande ålder
Ät fisk 2-3 ggr per vecka och variera sorterna. Lång lista över fiskar som är bra val! Stora rovfiskar och vissa svenska insjöfiskar kan innehålla förhöjda halter av metylkvicksilver. Ät högst 2-3 ggr per år Den känsligaste tiden för exponering för organiska miljöföroreningar är under fosterstadiet. Finns i fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern. Ät högst 2-3 ggr per år
21
Vitamin D Väl etablerat att det är nödvändigt under graviditet och amning och att behovet är högre Intaget av vit D är lågt i Sverige 90% av barnen i årskurs 5 under rekommendationen Vet för lite om status hos kvinnor som dricker oberikad mjölk och som bär täckande kläder på sommaren
22
Vitamin D och mjölk Mini- lätt- och mellanmjölk, obligatorisk berikning Naturell lättfil och lättyoghurt, de flesta berikas Smaksatt fil och yoghurt, vissa berikas 3% mjölk, fil och yoghurt, berikas ej
23
Fetter valet är viktigt för både fettsyrorna och för vitamin D Allt margarin och de flesta flytande matfetter berikas med vitamin D och innehåller bra fettsyror Lättmargarinerna ger bra fettsyror och vitamin D och mindre mängd kalorier Oljor berikas inte med vitamin D men innehåller bra fettsyror
24
Vitamin D under graviditeten
Kosttillskott till gravida som inte äter berikade livsmedel Kosttillskott till gravida kvinnor som bär täckande kläder utomhus även sommartid Kolla status hos gravida i riskgrupperna och kosttillskott utifrån detta
25
DHA under graviditet Rekommendera de som aldrig äter fisk och inte kan tänka sig att äta fisk att ta fiskolje-kapslar motsvarande 200 mg DHA per dag Avråda från kapslar som inte anger mängden DHA
26
Järn, folsyra, B12 under graviditet
Ingen generell rekommendation angående kosttillskott Individuell bedömning
27
Jod Behovet är högre vid graviditet och amning Vi klarar oss pga joderat salt och stor konsumtion av mjölk Vilket salt väljer unga kvinnor? Försent med kosttillskott sedan graviditeten startat
28
Salt Budskapet är att minska på saltet - men att använda joderat salt Det mesta av saltet kommer från färdiga livsmedel med frivillig berikning med jod
29
Alkohol Ingen alkohol för kvinnan under graviditeten
Ej avstå helt, men ej heller uppmuntras till alkohol under amningen, samma råd till alla nyblivna föräldrar vare sig de ammar eller inte !
30
Bra mat för den nyblivna mamman
Extra viktigt att äta bra eftersom behovet av de flesta näringsämnen är högre. - mycket av frukt och grönsaker - gärna nyckelhålsmärkt - lite av läsk, snacks, godis, glass, bakverk… Fisk 2-3 gånger varje vecka för att få vitamin D, jod, selen och långa omättade fettsyror Lättmjölk och berikade matfetter för att få vitamin D
31
Hur skiljer sig kostråden?
Första året Den nyblivna mamman som ammar Den nyblivna mamman som inte ammar Spädbarn Småbarnsåren Barn från ca 2 år, mamman, pappan Mamman inför nästa graviditet….
32
Bra matvanor för den nyblivna mamman Vem ger information ?
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.