Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Resultat av onlineundersökning 2018

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Resultat av onlineundersökning 2018"— Presentationens avskrift:

1 Resultat av onlineundersökning 2018
Öland – en kommun? Resultat av onlineundersökning 2018

2 Om undersökningen Undersökningsmål
I augusti 2018 har 3144 ölänningar givit sin syn på frågan om eventuell sammanslagning av Borgholm och Mörbylånga kommuner. Undersökningen är en del av projektet ”Öland – en kommun?” som ska förse politiken på ön med ett underlag för beslut i frågan. Undersökningsmål Att klargöra hur ölänningarna ställer sig till de tre alternativen sammanslagning, att låta de två kommunerna finnas kvar som idag samt markant ökad samverkan. Att bättre förstå vilka motiv och förklaringar som ligger bakom människors ställningstaganden mellan de tre alternativen. Att se eventuella skillnader i uppfattning mellan åldersgrupper, kön eller beroende på var man bor på Öland. Att genom undersökningen bidra till att fler ölänningar ges chansen att komma till tals i frågan om kommunsammanslagning.

3 Metod Den 16 augusti och 24 augusti 2018 skickades ett vykort till alla hushåll på Öland ( st) med en uppmaning till alla över 16 år att ge syn i frågan om kommunsammanslagning på Öland. Undersökningen fanns tillgänglig på samt i pappersform i receptionen på respektive kommunhus. Undersökningen startade den 16 augusti och stängdes den 31 augusti. Deltagandet i undersökningen är anonymt. Webbplatsen och enkäten har inte varit tillgänglig i sökmotorer eller för turister som besöker webbplatsen Resultatet ska tolkas med försiktighet. I första hand ger undersökningen en kanalisering av vanligt förekommande uppfattningar bland ölänningarna.

4 Frågebatteri 1. Vilka utmaningar ser du som särskilt viktiga för Öland att försöka möta? (Välj tre).  En stark kommunal ekonomi En väl fungerande demokrati En god service till äldre Att klara klimat och miljö Att vårda Ölands unika värden Fler inflyttare till Öland En god tillgång till kompetens En stark röst i omvärlden Annat: (öppen fråga) 2. Vilket av följande tre alternativ föredrar du? Slå ihop ölandskommunerna till en Behåll de två kommunerna så som de ser ut idag Öka samverkan markant mellan kommunerna 3. Hur motiverar du ditt val? (Öppen fråga)

5 Frågebatteri (forts..) Var på Öland bor du?
I Borgholms kommun, utanför Borgholms tätort I Borgholms tätort I Mörbylånga kommun, utanför tätorter I Mörbylånga tätort I Färjestaden Är du... Kvinna Man Vill ej svara Din ålder? Under 18 år år år år 66 år eller äldre

6 3144 svar Vem har svarat? Kvinnor: 49 % Män: 48 % Vill ej uppge: 3 %
Kön Boende på Öland I Borgholms kommun: (44 %) Utanför Borgholms tätort: 32 % I Borgholms tätort: 12 % I Mörbylånga kommun (56 %) I Mörbylånga tätort: 6 % I Färjestaden: 24 % Utanför tätorter: 26 % 66 år eller äldre: 45 % 41-65 år: 42 % 26-40 år: 10 % 18-25 år: 2 % Under 18 år: 1 % Ålder

7 Vad visar resultatet?

8 Resultatet i respektive kommun
Borgholms kommun Mörbylånga kommun Hela ön

9 Skillnader i uppfattning?
Ingen/mycket små skillnader avseende ålder. Ingen / mycket små skillnader avseende kön. Vissa skillnader avseende boendeort: Boende i Borgholms kommun (62 % svarar slå ihop) samt i Färjestaden (60 % svarar slå ihop) är mer positiva till sammanslagning än boende i övriga Mörbylånga kommun (49 % svarar slå ihop).

10 Viktiga utmaningar för Öland?
Diagrammet visar i vilken utsträckning som utmaningen pekats ut som viktig av respondenterna (flervalsfråga). En fullständig lista över svaren som angetts under ”Annat” hittas här:

11 Slå ihop ölands-kommunerna till en.
De som vill slå ihop anger “En stark kommunal ekonomi” som motiv. 1. Slå ihop ölands-kommunerna till en.

12 Slå ihop ölands-kommunerna till en.
Och förklarar med egna ord... 1. Slå ihop ölands-kommunerna till en. Vanliga typsvar Öland är för litet för att ha två kommuner. Bättre ekonomi och möjligheter till effektivisering. Mindre byråkrati. Tydligt i omvärldens ögon. Lättare att attrahera kompetens till den kommunala organisationen. Gammal rivalitet kan försvinna. En fullständig lista över svaren som angetts under ”Hur motiverar du ditt val?” hittas här.

13 Slå ihop ölands-kommunerna till en.
Några citat... 1. Slå ihop ölands-kommunerna till en. ”Öland blir mycket starkare varumärke om det enas under en kommun. Gemensam marknadsföring.” ”Ett större befolkningsunderlag behövs för att klara alla kommunala uppdrag." ”Öland är inte större än att det kan ledas av en organisation.” ”Kan Gotland vara en kommun o ett län borde väl Öland klara detsamma.” ”Kan inte finnas särintressen för två kommuner på Öland.” ”För att klara utmaningarna är det en förutsättning.”

14 2. Behåll de två kommunerna som de ser ut idag.
De som vill behålla kommunerna som idag anger oftast “En god service till äldre”. 2. Behåll de två kommunerna som de ser ut idag.

15 2. Behåll de två kommunerna som de ser ut idag.
Och förklarar med egna ord... Vanliga typsvar 2. Behåll de två kommunerna som de ser ut idag. Försämrade möjligheter till inflytande för gemene man. Öland är en avlång ö. Det kan bli långt till de förtroendevalda. Mindre enheter fungerar bättre än stora enheter. De kulturella skillnaderna mellan kommunerna är stora. Försämrad service på landsbygden. Var ska kommunhuset ligga?

16 2. Behåll de två kommunerna som de ser ut idag.
Några citat... ”Småorterna får nog "stryka på foten" när det gäller olika investeringar.” ”Öland en kommun = Mer byråkrati. Större kommunal administration. Mer kostnader för kommuninvånarna.” ”Öland är alldeles för långt för att fungera som en kommun.” ”Risken med en stor kommun är att insatser av olika slag ännu mer än nu koncentreras till de större samhällena och södra och norra Öland blir eftersatt.” ”Ökad samverkan har prövats flera gånger men det slår inte väl ut. Kulturerna är så olika. Jag är orolig att en sammanslagning kommer kosta för mycket pengar, energi och tjafs till ingen nytta.” 2. Behåll de två kommunerna som de ser ut idag.

17 3. Öka samverkan markant mellan kommunerna
De som vill öka samverkan anger... 3. Öka samverkan markant mellan kommunerna

18 3. Öka samverkan markant mellan kommunerna
Och förklarar med egna ord... 3. Öka samverkan markant mellan kommunerna Vanliga typsvar Hitta områden där vi kan samverka mer och hjälpas åt. Hopslagning leder till försämrade påverksansmöjligheter och service. En gemensam kommun kan bildas på längre sikt.  Liknande motiv som anges för ”Slå ihop kommunerna” och ”Behåll kommunerna som idag”.

19 3. Öka samverkan markant mellan kommunerna
Några citat... ”Samverkan där det är lämpligt med större enheter, men bara där den mindre enheten inte klarar sig själv.” ”Det är först viktigt att kommunerna kommunicerar bättre och samarbetar innan vi gör en kommun.” ”Jobba ihop i viktiga frågor såsom äldrevård, sjukvård, turism, skola mm.” ”Tänka utanför boxen. Hjälpa varandra vid när det uppstår särskilda kriser. Typ vattenbristen.” ”Stora strukturella och demokratiska skillnader mellan kommunerna, men många funktioner är likartade där samverkan markant kan och bör öka.” 3. Öka samverkan markant mellan kommunerna

20 Resultatet i respektive kommun
Borgholms kommun Mörbylånga kommun Hela ön

21 Kontaktuppgifter Stefan Carlsson Borgholms kommun E-post: Undersökningen har genomförts av Tendensor AB på uppdrag av Borgholms kommun och Mörbylånga kommun. Per Ekman Tendensor AB E-post:


Ladda ner ppt "Resultat av onlineundersökning 2018"

Liknande presentationer


Google-annonser