Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Överbelastningsprincipen För att få en prestationshöjning av ett träningspass och att kroppen ska återuppbygga till en högre nivå än innan träningspasset.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Överbelastningsprincipen För att få en prestationshöjning av ett träningspass och att kroppen ska återuppbygga till en högre nivå än innan träningspasset."— Presentationens avskrift:

1 Överbelastningsprincipen För att få en prestationshöjning av ett träningspass och att kroppen ska återuppbygga till en högre nivå än innan träningspasset behöver belastningen vara tillräckligt stor. Kroppen behöver belastas över en viss grad, stressas med överbelastning. Hur mycket då undrar du? Ja, det kan vara lite olika förstås, men idrottsforskningen har hittat en siffra som säger att du bör belasta med inte mindre än 60% av din förmåga – vilket betyder att vad som är överbelastning är helt individuellt. Det är också helt olika i varje specifik övning och i varje specifik situation. Överbelastningsprincipen gäller både styrketräning och konditionsträning. Nu har du kanske fått en ny förståelse för ordet underhållsträning  – du tränar helt enkelt dig inte bättre, utan ser vara till att vara kvar på samma nivå. Överbelastningsprincipen förstår man också lätt om man tittar på en otränad person och på en elitidrottare. Få tror att en elitidrottande person får ut någon prestationshöjning av träning med en nybörjares viktplatta. Nybörjaren med viktplattan med lägre vikt blir precis som elitidrottaren starkare och starkare av träning – gränsen som vi hittar på 60% är kvar på 60% men 60% av den nya vikten som nybörjaren tränat sig till genom prestationshöjning. Tröskeln för vad som är överbelastning förändras således hela tiden – och eftersom det är så blir principen om progression väldigt viktig! *Källa Kondition och uthållighet, Filip Larsen, Mikael Mattsson, sisu idrottsböcker, 2013


Ladda ner ppt "Överbelastningsprincipen För att få en prestationshöjning av ett träningspass och att kroppen ska återuppbygga till en högre nivå än innan träningspasset."

Liknande presentationer


Google-annonser