Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Privata alternativs betydelse för lärare

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Privata alternativs betydelse för lärare"— Presentationens avskrift:

1 Privata alternativs betydelse för lärare

2 I korthet Bara hälften av lärarna i vinstdrivande friskolor anger att de skulle söka jobb i en kommunal skola om deras privata arbetsgivare försvann. Mer än var tredje av de tillfrågade lärarna uppger att de aktivt sökt sig till en privat arbetsgivare. För lika många hade huvudmannaskapet ingen betydelse. Nästan 6 av 10 av menar att det är viktigt att det finns en mångfald av arbetsgivare i skolan. I en analys av Skolinspektionens Skolenkät som gått ut till lärare i skolor ger lärarna i friskolor bättre betyg till sina skolor på 19 av 19 frågeområden ( t ex pedagogiskt ledarskap, utveckling, kollegial samverkan) Analysen visar även att med fler friskolor får även de kommunala skolorna högre betyg av sina lärare. Det verkar som om det finns positiva effekter av konkurrens mellan arbetsgivarna. Analysen visar även att det finns ett positivt samband mellan lärarnas omdömen om skolan och elevernas studieresultat. I analysen har man tagit hänsyn till skillnader i elevunderlag, skillnader i strukturella faktorer på kommunnivå etc.

3 Om undersökningen Enheten för Statistik om utbildning och arbete vid Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde under perioden oktober – december 2017 en enkätunder- sökning på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Populationen av lärare utgjordes av lärare vid skolenheter med en- skild/fristående huvudman och lärare hos privat utbildningsanordnare inom Komvux och SFI. Urvalet bestod av 2000 lärare Det var totalt 950 lärare som besvarade frågeblanketten vilket var 47,5 pro- cent av urvalet. För varje svarande person har en vikt beräknats och använts. Syftet med detta är att kunna redovisa resultat för hela populationen och inte bara för de svarande.

4 Bara hälften av lärarna i friskolor vill söka jobb hos kommunen
Källa: SCB. N = 679 Fråga: Det finns de som hävdar att många privata företag kan komma att avvecklas om en lagstiftning om vinstbegränsning i välfärden skulle komma att införas. Om den utbildningsanordnare där du arbetar skulle komma att avvecklas, var skulle du söka nytt arbete i första hand?

5 Många möjligheter i det privata
Källa: SCB. N = 679 Fråga: Ange den främsta anledningen till att du har valt att arbeta hos en privat arbetsgivare inom kommunalt finansierad utbildning?

6 Majoritet tycker mångfald bland arbetsgivare är viktigt
Källa: SCB. N = 679 Fråga: Hur viktigt är det för dig att det finns olika typer av arbetsgivare (offentliga, privata, ideella etc.) att välja mellan i ditt yrke?


Ladda ner ppt "Privata alternativs betydelse för lärare"

Liknande presentationer


Google-annonser