Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Trygghetsundersökning Östra Göteborg 2015

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Trygghetsundersökning Östra Göteborg 2015"— Presentationens avskrift:

1 Trygghetsundersökning Östra Göteborg 2015
Genomförande & respondenter Totalt har 1000 intervjuer genomförts med personer,16 år och äldre, boende i Östra Göteborg. 525 kvinnor och 471 män samt 4 annat. 540 personer av de intervjuade har svenska som modersmål. 431 personer har annat modersmål, dessa talar tillsammans 56 olika språk. Intervjuarbetet är genomfört under perioden 6 maj till 5 juni 2015.

2 Trygghet i området – Alla intervjuade Hur trygg känner du dig i det område där du bor?
De flesta känner sig trygga i området där de bor. 76% känner sig mycket eller ganska trygga. 13% känner sig mycket eller ganska otrygga och 11% varken trygg eller otrygg.

3 Trygghet i området – Kön och Ålder Hur trygg känner du dig i det område där du bor?
Överlag känner sig männen något mer trygga än vad kvinnorna gör. Störst skillnad mellan könen ser vi när det gäller att gå ut ensam där man bor på kvällstid. Ålder De yngsta, d.v.s de i åldern är känner sig mest trygga i sittområde. 90% i denna åldersgrupp känner sig mycket eller ganska trygga i sitt område. Minst trygga känner sig de som är mellan år ca 72% i denna åldersgrupp känner sig mycket eller ganska trygga. I övriga åldersgrupper ligger andelen som känner sig trygga på ca 77%.

4 Trygghet i området - Område Hur trygg känner du dig i det område där du bor?
Mest trygga känner sig de boende i Utby där hela 96% svarar att de känner sig mycket eller ganska trygga i området där de bor. Därefter kommer Gamlestaden där 87% känner sig trygga. Minst trygga känner sig de boende i Bergsjön, där motsvarande andel är 67%. Mest trygga känner sig de boende när de är hemma, när de vistas i offentliga lokaler dagtid och när de går ut i området där de bor (dagtid). Minst trygga känner de sig när de går ut ensamma i området, kvällstid.

5 Trygghet i området – Antal år i området / Född i Sverige eller ej Hur trygg känner du dig i det område där du bor? Födelseland Man känner sig mer trygg om man är född i Sverige än om man är född i ett annat land. Skillnaderna är relativt stora, 81% av de som är födda i Sverige känner sig mycket eller ganska trygga. Bland de som är födda i ett annat land är motsvarande värde 69%.

6 Trygghet i området – Utsatt för stöld/hot eller fysiskt våld Hur trygg känner du dig i det område där du bor? Varit utsatt för stöld, hot, fysiskt våld De som har varit utsatta för stöld, hot eller fysiskt våld känner sig mindre trygga än de som inte har varit utsatta. 57% respektive 80% svarar att de känner sig mycket eller ganska trygga.

7 Trygghet i området – Boendeform Hur trygg känner du dig i det område där du bor?
De som känner sig tryggast är de som bor i villa/radhus.

8 Förklaringar till följande sidor

9 Nedskräpning – Område Nedskräpning
Problemet med nedskräpning är mest utbrett i Bergsjön där 69% upplever att det är ett problem och minst i Utby där motsvarande andel är 43%. I Kortedala är motsvarande andel 55% och i Gamlestaden 56%.

10 Skadegörelse och klotter – Område
Även problemet med skadegörelse och klotter är störst i Bergsjön (55%) och minst i Utby (34%). I Kortedala är motsvarande andel 45% och i Gamlestaden 43%. Generellt ser vi att upplevelsen av problemet med skadegörelse och klotter ökar med stigande ålder.

11 Alkohol- och drogpåverkade personer utomhus – Område

12 Bostäder där missbrukare håller till – Område

13 Personer som stör ordningen – Område

14 Kvinnor som antastas – Område
I bergsjön upplevs problemet med att kvinnor antastas som ett större problem än i övriga delar av stadsdelen. Antastning av kvinnor anses som ett stort problem 8 % i Bergsjön 4 % i Kortedala 3 % i Gamlestaden 0 % i Utby

15 Män som antastas – Område
I Bergsjön upplevs problemet med att män antastas som ett större problem än i övriga delar av stadsdelen. Antastning av män anses som ett stort problem 5 % i Bergsjön 2 % i Kortedala 1 % i Gamlestaden 0 % i Utby

16 Trafikproblem – Område
Trafikproblem upplever man i högst utsträckning i Utby och Gamlestaden där 53% respektive 48% upplever trafiken som ett problem. I Kortedala där problemet är minst är motsvarande andel 24%. Det största problemet är bilar som kör för fort. Därefter kommer buskörning med mopeder och trafikregler som inte respekteras. Trafikproblemen i Bergsjön skiljer sig jämfört med övriga områden. I Bergsjön har man mer problem med buskörning med mopeder än i övriga områden.

17 Polisanmälan Gjorde du en polisanmälan?
51% av de 144 personer som varit utsatta för något brott gjorde en polisanmälan. Polisanmälan Hälften av de som har drabbats av något brott (stöld, hot eller fysiskt våld) har gjort en polisanmälan. Anledningar till att man inte polisanmält det brott man varit utsatt för är främst att man upplever att polisen inte kan göra något följt av att man tycker att det var ett litet brott.

18 Otrygg – Varför? Varför känner du dig otrygg?
Ju större ord i bilden ovan, desto fler är det som har nämnt ordet.

19 Rädd för personer Ju större ord i bilden ovan, desto fler är det som har nämnt ordet.

20 Polisen bryr sig om de problem som finns – Område Polisen bryr sig om de problem som finns i området där jag bor. 50% av de intervjuade håller med (helt eller delvis) om att polisen bryr sig om de problem som finns i området. Polisen bryr sig om de problem som finns Kvinnor och män håller med om detta i ungefär lika stor utsträckning. Tittar vi på område håller man i störst utsträckning med om att polisen bryr sig om de problem som finns i Utby följt av Gamlestaden. I Kortedala är andelen som håller med om att polisen bryr sig om de problem som finns endast 39% och i Bergsjön 50%. Andelen som inte håller med om påståendet är högst i Bergsjön, 29%.

21 Polisen tar anmälningar om brott på allvar - Område Polisen tar anmälningar om brott på allvar
När det gäller om polisen tar anmälningar om brott på allvar ser vi inga skillnader mellan kvinnor och män. Tittar vi på område så är det i Utby vi hittar störst andel som håller med om att polisen tar anmälningar om brott på allvar. I Bergsjön och Kortedala håller man med i lägst utsträckning. De som har varit utsatta för brott under de senaste 12 månaderna håller med i lägre utsträckning än de som ej har varit utsatta.

22 Stadsdelsförvaltningen bryr sig om problem - Område Stadsdelsförvaltningen i Östra Göteborg bryr sig om de problem som finns i området där jag bor. Stadsdelsförvaltningen bryr sig om de problem som finns När det gäller om Stadsdelsförvaltningen bryr sig om de problem som finns i området ser vi vissa skillnader mellan kvinnor och män. Kvinnorna håller med i något större utsträckning än männen. Andelen som håller med om att Stadsdelsförvaltningen bryr sig om de problem som finns är störst i Utby och lägst i Bergsjön.

23 Kännedom om Östra Göteborgs trygghetsarbete - Område Har du hört talas om Östra Göteborgs trygghetsarbete? Andelen som känner till Östra Göteborgs trygghetsarbete skiljer inte så mycket åt mellan de olika områdena. Högst är kännedomen i Bergsjön. De som är födda i Sverige känner till Östra Göteborgs trygghetsarbete i högre grad än de som är födda utanför Sverige.

24 Process för arbetet - Tryggare i Östra Göteborg
Lägesbild Problembild Syfte och mål Metod, resurs, organisation Insats, åtgärd Utvärdering 22 september 2018

25 Problemområden Drogproblem Nedskräpning Trafikproblem Bosättningar
Radikalisering och våldsbejakande extremism Våld Parallella strukturer Gemensamma identifierade problemområden mellan SDF och Polis (ej rangordnade) Drogproblem: Missbruk– Gamlestan – SKF Påverkad person i offentlig miljö Missbrukande grannar Öppen narkotika försäljning Föräldrars oro för barnen indragna i drogförsäljning Illegal ekonomisk struktur Alkohol Drogpåverkan Nedskräpning: Dumpning av byggavfall Dumpning av privatsopor Dumpning från privatbilar Problem omkring ÅV-centraler Skadegörelse Klotter Trafikproblem: Personbilar Hastighet på allmänna vägar Moped/Crossåkning Trafikregler Bosättningar: Störningsproblem för boende m.fl. Nedskräpning Hygienproblem Medborgargarden Radikalisering och våldsbejakande extremism: Förebyggande Anhöriga Områdespåverkan Åtgärdande Våld: Våld i nära relationer Våld i offentlig miljö Våld i skolan Strukturellt våld Parallella strukturer: Norm och värdesystem Klansamhälle Kriminella Provocering Hedersproblematik

26 Problemområden Psykosociala ohälsan
Bristande legitimitet i de samhälliga systemen Fysiska miljön Social oro Ungdomskriminalitet Systemhotande brottslighet Spårvagn/Hållplatser Gemensamma identifierade problemområden mellan SDF och Polis (ej rangordnade) Psykosociala ohälsan: Trauma Stressyndrom Bristande legitimitet i de samhälliga systemen: Lågt förtroende för myndigheter Demokratiseringsprocesser Kunskapsbrist Strukturella påverkansfaktorer t.ex. segregation, bostadsbrist Hot, våld och otillåten påverkan mot tjänstemän Anmälningsbenägenhet Svårighet att få personer att medverka i rättsprocessen och/eller sociala utredningar Fysiska miljön: Belysning Personströmmar Övergivna/ödsliga platser och byggnationer Social oro: Förebyggande Åtgärdande Ungdomskriminalitet: Systemhotande brottslighet: Olaga andrahandsuthyrning Bidragsbrott Spårvagn/Hållplatser: Avvakta Västrafiks undersökning

27


Ladda ner ppt "Trygghetsundersökning Östra Göteborg 2015"

Liknande presentationer


Google-annonser