Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Löften till cancerpatienter

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Löften till cancerpatienter"— Presentationens avskrift:

1 Löften till cancerpatienter
samlad resultatredovisning November 2017 Använd gärna bilder och/eller text från dessa rapporter men ange referens vid varje tillfälle. Var även noga med information om vilka diagnosperioder som redovisas samt när datauttaget utfördes.

2 Inledning Regionalt cancercentrum sydöst sammanställer regelbundet rapporter som belyser cancervårdens aktuella måluppfyllelse och utveckling över olika tidsperioder. Målnivåer för sydöstra sjukvårdsregionen formulerades 2011 av regionledningen som sex löften till patienter och medborgare. Alla cancerpatienter i vår region ska: Få behandling inom fyra veckor (om inte annat anges i standardiserade vårdförlopp) Erbjudas diagnostik och behandling enligt Best practice Vara välinformerade och delaktiga genom hela vårdkedjan Få lika god palliativ vård oavsett bostadsort Erbjudas bästa möjliga hälsofrämjande insatser och välfungerande screeningprogram Regionalt cancercentrum sydöst ska prioritera patientnära forskning inom cancerområdet

3 Standardiserade vårdförlopp
Standardiserade vårdförlopp (SVF): Ett verktyg för att se väntetiderna för alla vårdförlopp i hela riket finns här: Här finns även resultat av patienternas upplevelser av SVF (PREM): RCC Sydöst har dessutom tagit fram en regional rapport som visar resultat av SVF i form av väntetider och PREM i sydöstra sjukvårdsregionen. Läs rapporten här: Namn | Sammanhang

4 LÖFTE 1 Alla cancerpatienter i regionen ska få behandling inom fyra veckor (om inte annat anges i standardiserade vårdförlopp) Det är glädjande att notera att andelen patienter som får behandling inom 4 veckor de senaste två kvartalen är större än tidigare. Det är fortsatt i Östergötlands län som lägst andel patienter får behandling inom 4 veckor. Samtidigt är det i Östergötland som störst förbättringar skett den senaste perioden. I Kalmar län har andelen som får behandling inom 4 veckor ökat och ligger nu på närmare 40 % och i nivå med andelen i Jönköpings län. De olika cancerdiagnoserna har olika långt kvar för att uppfylla löfte 1. Kolorektal- och bröstcancer är de diagnosgrupper som har en positiv utveckling och störst andel patienter med behandlingsstart inom 4 veckor. I båda diagnosgrupperna har andelen som fått behandling inom 8 veckor ökat och ligger nu på över 90 %. För övriga diagnosgrupper syns inga tydliga förbättringar. Stora utmaningar kvarstår för hela sydöstra sjukvårdsregionen när det gäller löfte 1, men samantaget är det en ökande andel som får behandling inom 4 veckor.

5 LÖFTE 1

6 LÖFTE 1

7 LÖFTE 1

8 LÖFTE 1

9 LÖFTE 1

10 LÖFTE 1

11 LÖFTE 1

12 LÖFTE 2

13 LÖFTE 2 Alla cancerpatienter ska erbjudas diagnostik och behandling enligt Best practice
Sydöstra sjukvårdsregionen har hög andel patienter som diskuteras på multidisciplinär konferens (MDK). Vi ser en stadig förbättring för denna indikator i alla tre län om man följer utvecklingen sedan vi började mäta 2012 fram till Det senaste kvartalet är andelen något lägre, men siffrorna ska tolkas med försiktigt på grund av svagare inrapportering. Rutinen är väletablerad för bröstcancer och kolorektalcancer. För huvud-och halscancer syns en minskning det senaste året. Utrymme för förbättringar finns, särskilt för lungcancer och prostatacancer.

14 LÖFTE 2

15 LÖFTE 2

16 LÖFTE 2

17 LÖFTE 2

18 LÖFTE 2

19 LÖFTE 3 Alla cancerpatienter ska vara välinformerade och delaktiga genom hela vårdkedjan
Pilotprojektet att digitalisera Min vårdplan har pågått i två av sydöstra regionens län, Östergötland och Jönköping. Testpiloten har utvärderats och presenteras nu på På temadagen om cancerrehabilitering i Nässjö 12 oktober närvarade 75 deltagare. Temadagen fokuserade bland annat på det reviderade vårdprogrammet och på bäckenrehabilitering. Två föreläsningar filmades och ligger på och-palliativ-vard/rehabilitering/cancerrhabilitering-i-sydost/ Ett nationellt kunskapsdokument om bäckenrehabilitering är under framtagande och beräknas bli klart under våren 2018. Representanter från Patient- och närståenderådet i sydöst har startat Hjärtats rum, som en fortsättning på den tidigare mötesplatsen Andrum. I Jönköping finns projektet Hjärtats hus sedan januari 2016.

20 LÖFTE 3 Alla cancerpatienter ska vara välinformerade och delaktiga genom hela vårdkedjan
Ny data (januari-mars 2017) för den nationella PREM-enkät som används inom SVF släpptes publikt i september och finns att se på länken: I sydöstra regionen har vi hittills sett resultat i nivå med övriga riket, där goda resultat ses för dimensionen ”respekt och bemötande” medan det inom dimensionen ”emotionellt stöd” behöver förbättras.

21 LÖFTE 4 Alla cancerpatienter i livets slutskede ska få lika god palliativ vård oavsett bostadsort.
Täckningsgraden i Svenska palliativregistret ligger nu runt 70 % i Region Östergötland och Region Jönköpings län och den är relativt stabil.

22 LÖFTE 4 Alla cancerpatienter i livets slutskede ska få lika god palliativ vård oavsett bostadsort.

23 LÖFTE 4 Alla cancerpatienter i livets slutskede ska få lika god palliativ vård oavsett bostadsort.
2011 var det 13 kommuner som hade en måluppfyllelse på >70 %. Den siffran är vid senaste mätningen september 2017, 22 kommuner. Mellan mätningen i december 2016 och september 2017 är det hela 31 kommuner i regionen som ökar sin totala måluppfyllelse.

24 LÖFTE 4 Alla cancerpatienter i livets slutskede ska få lika god palliativ vård oavsett bostadsort.
Den årliga konferensen ”Palliation sydöst” samlade 350 deltagare från hela regionen för att utbyta kunskap och erfarenheter i palliativ vård. Det pågår utbildningar för undersköterskor i samtliga tre län/regioner.

25 LÖFTE 5 Alla ska erbjudas bästa möjliga hälsofrämjande insatser och välfungerande screeningprogram
Cervixcancerprevention På Utvecklingskraft cancer 18/5 hölls en workshop i cancerprevention. Där lyftes betydelsen av att arbeta med tobaksstopp, ökat deltagande i screening och att fortsätta påverka sunda solvanor som särskilt viktig del för att förbygga cancer. En audit på samtliga cervixcancerfall från 2016 i sydöstra regionen har genomförts för att undersöka varför en del kvinnor drabbas av cervixcancer trots screeningprogram och vårdprogram. Orsaker som diskuteras är ökat HPV-tryck i samhället till följd av ändrade sexualvanor, att ökad täckningsgrad gör att vi hittar fler cervixcancrar och övergången till vätskebaserad provtagningsteknik. 

26 LÖFTE 5 Alla ska erbjudas bästa möjliga hälsofrämjande insatser och välfungerande screeningprogram
Cervixcancerprevention Styrgrupperna håller på med förberedelserna inför införandet av det nya nationella vårdprogrammet för cervixcancerprevention. Ett nationellt utbildningspaket är framtaget inför övergången. I sydöst kommer Region Jönköping vara först ut med start planerad till 1 februari 2018, sedan följer Kalmar med start våren Region Östergötland har skjutit på sitt införande till 2019 då finansieringen finns.

27 LÖFTE 5 Alla ska erbjudas bästa möjliga hälsofrämjande insatser och välfungerande screeningprogram
Cervixcancerprevention Årsrapporten från Nationella kvalitetsregistret med 2016 års data är nu publicerad och ligger på Täckningsgraden är 84 % i hela sydöstra sjukvårdsregionen vilket är över rikets täckningsgrad men ännu under det nationella målet på 85 %.

28 LÖFTE 6 Regionalt cancercentrum sydöst ska prioritera patientnära forskning inom cancerområdet
Arbetet med databasen ”Cancerstudier i Sverige”, som gick i drift den 7 september 2016, går nu in i förvaltningsfas. Nu ligger fokus på att lägga in alla resterande tillgängliga studier, och utvärdera användarvänligheten. Samarbete fortsätter med andra nätverk av forskningssjuksköterskor både nationellt och regionalt. Bland annat har vi genomfört en nätverksträff för alla forskningssjuksköterskor i regionen den 11 oktober. Anslag från Sjöbergsstiftelsen har nu beviljats. Ett första möte med stiftelsen och de som har beviljats pengar kommer att hållas den 21 november 2017.

29


Ladda ner ppt "Löften till cancerpatienter"

Liknande presentationer


Google-annonser