Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Reviderad förskoleutredning och skolutredning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Reviderad förskoleutredning och skolutredning"— Presentationens avskrift:

1

2 Reviderad förskoleutredning och skolutredning
”att ge förvaltningen i uppdrag att revidera skolutredning (dnr 2015/49) samt förskoleutredning (dnr 2015/54) utifrån de behov som framkommer av nu aktuellt underlag och utifrån förvaltningens utredningar arbeta fram ett strategiskt dokument utifrån hur kommunen ska hantera långsiktigt lokalbehov och utmaningar inom skolverksamheten.” Ett sådant dokument skulle kunna beakta en mängd olika aspekter. I befintligt uppdrag avgränsas uppdraget till att hantera befolkningsökningar och bygga bort tillfälliga lokaler. Utredningen presenterades för nämnden 22 maj. Beslut blev att notera informationen med redaktionell ändring samt att remittera utredningen till samhällsbyggnadsnämnden.

3 Synpunkter från Samhällsbyggnadsnämnden
Samhällsbyggnadsförvaltningen står bakom den reviderade förskole- och skolutredningen. Kökens och matsalarnas kapacitet behöver beaktas vid utbyggnad. Avveckling av småförskolor bör göras i försiktig takt med hänsyn till platsbristen. Att bygga ut Öxnered skola är enormt komplext.

4 Kan Dalboskolan nyttjas under tiden som Idrottsgatan 7 byggs ut?
Skall kommunen införskaffa skolmoduler som är strategiskt placerade och kan fungera som evakuering under tillbyggnad av skolor. Ett strategiskt tag bör göras kring hur idrottshallar ska ligga. Svårt att följa med och få en bra överblick. Vi tar med oss synpunkterna i det fortsatta arbetet men då frågorna inte behandlas i denna utredning görs inga ändringar med anledning av yttrandet förutom att redaktionella ändringar har gjorts för att det ska bli lättare att följa med. 1 ledamot reserverade sig mot nämndens beslut.

5 Förslag till beslut 1. Barn- och utbildningsnämnden beslutar att godkänna utredningen ”Revidering av förskoleutredningen och skolutredningen 2017” samt notera yttrande från samhällsbyggnadsnämnden angående densamma.

6 2. Barn- och utbildningsnämnden föreslår Kommunstyrelsen att föreslå Kommunfullmäktige att godkänna ”Skolutredningen av de centrala grundskolorna” samt ”Utredning av den kommunala barnomsorgen 1-5 år i Vänersborgs kommun” jämte ”Revidering av förskoleutredningen och skolutredningen 2017”, samt att dessa ska utgöra underlag för kommunens planering av förskolor och grundskolor.

7 Nuläge 2016 Nuläget i skolutredning och förskoleutredning (2016): Lokalbrist, arbetsmiljöbrister, brist på ämnessalar (grundskolan) och brist på likvärdighet. Slutsatsen var därför att verksamhetsanpassningar, utbyggnation och nybyggnation var nödvändigt för att kunna leva upp till skol- och arbetsmiljölagen. Kort sammanfattning av slutsatser i förskole- och skolutredning VT Utbyggnadsförslag presenteras under punkten lokalinformation.

8 Prognoserna visar nu ytterligare 100 barn år 2025 (jämfört med förra prognosen). Totalt ser vi en ökning med 316 barn från 2016 till Nyttjandegrad på 96% ger att cirka 300 platser behöver tillskapas i Vänersborgs kommun fram till Med 20 barn på varje avdelning motsvarar detta 15 avdelningar. Barnantal 15 september i de kommunala förskolorna. De lägre siffrorna kan förklaras av 2 avdelningar färre (vallgatan och fridhem) samt att det är färre som nyttjar barnomsorg på hösten.

9 Från 2014 till 2016 har antalet barn i åldern 6-12 år ökat med ca 280
Från 2014 till 2016 har antalet barn i åldern 6-12 år ökat med ca 280. antalet barn i de kommunala skolorna har ökat med 370. Antalet barn i åldern 6-12 år i Vänersborgs kommun beräknas nu bli 93 fler år 2025 än vad de gjorde i skolutredningen. Totalt beräknas elevunderlaget öka med ca 400 barn i åldern 6-12 år. Elevantalet 15 september

10 Jämfört med prognosen i skolutredningen förväntas nu elevunderlaget öka med ytterligare 70 elever Den totala ökningen förväntas bli ca 320 elever. Elevökningen från 2014 till 2016 har varit ca130 elever. Elevantal 15 september

11 Totalt behov i avdelningar och klasser
Verksamhet Ytterligare lokalyta för befolkningsökning fram till 2020 Ytterligare lokalyta för att bygga bort tillfälliga lokaler Ytterligare lokalyta, totalt fram till 2020 Ytterligare lokalyta för befolkningsökning från 2020 fram till 2025 Förskola 18 avdelningar 11 avdelningar 29 avdelningar 7 avdelningar Grundskola F-6 9 klasser 18 klasser 27 klasser 7 klasser Grundskola 7-9 14 klasser 6 klasser Slutsatsen av ovanstående är- barn och unga har ökat i Vänersborgs kommun. Skolorna har ökat mer än vad befolkningsstatistiken visar. Vi kommer att fortsätta öka. Ökningen kommer att bli kraftigare än vad vi trodde när skol – och förskoleutredningen genomfördes. För förskolan fram till 2020 är även kön medräknad. [1] Verkställs byggnationen av Öxnered skola behövs lokalyta för 12 klasser då moduler vid Öxnered och Blåsut skola är medräknade i summan.

12 Förskolan och grundskolans lokaler
Behovet är nu akut!

13 Behovet är inte jämnt fördelat
Centrum och Torpa. Investeringsmedel för en ny skola behövs. Tills dess behövs en tillfällig skola. Dalsland. Hur ska vi hantera ökningen av barn och elever i Dalsland? Blåsut och Öxnered. Ny(a) förskolor behöver planeras och investeringsmedel beviljas. Onsjö. Nytt bostadsområde på gång. Åk 7-9 i centrum. ID7 klarar behoven men hur löser vi det fram tills att den är klar? Störst är behovet i Centrum och Torpa. 12 nya förskoleavdelningar behöver tillskapas samt plats för ytterligare 7 klasser (11 om moduler ska ersättas) fram till Ny skola på Holmängen täcker behovet men… vi saknar investeringsmedel. Tillräckligt med avdelningar kan tillskapas om bygglov beviljas för BUP och Poppelvägens samt Nattugglans lokaler behålls. Annars måste ytterligare investeringsmedel äskas. Dalsland. Idag platsbrist på Frändefors fsk, Brålanda fsk och Brålanda skola. Ny modul på Brålanda skola från och med HT17, kommer att öka med ytterligare 2 klasser. I förskolan är det en befolkningsökning motsvarande 4 avdelningar. Investeringsmedel saknas. Blåsut och Öxnered. När grundskolan är byggd är lokalbehovet löst i Öxnered. Ersättning för Dalaborgsparken måste dock ordnas och när bostadsområdet är färdigbyggt kommer fler fskplatser att behövas. Onsjö. Plan behöver utarbetas för hur vi ska hantera ökningen av barn som ett nytt bostadsområde medför.


Ladda ner ppt "Reviderad förskoleutredning och skolutredning"

Liknande presentationer


Google-annonser