Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

TJ-ljudet (nästan som sch!)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "TJ-ljudet (nästan som sch!)"— Presentationens avskrift:

1 TJ-ljudet (nästan som sch!)
Kapitel 21. TJ-ljudet (nästan som sch!)

2 Vad är TJ-ljudet? TJ-ljudet är en ljud som finns i svenskan som låter ungefär som när man hyschar någon ”sch”. Läpparna åker fram och ljudet kommer från under tungan Tjäna, Käke, Tjöt, Käft.

3 Vad är veckans stavningsregel?
TJ-ljudet har flera olika regler Framför A, O och U stavas TJ-ljudet [oftast] med TJ. Framför E, I, Y, Ä och Ö stavas TJ-ljudet [oftast) med K. Tja din tjuv, var inte så tjurig. (framför A, O och U) Kyl ner dig och var inte så uppkäftig! Jag har köpt den här keramiken själv. (framför E, I, Y, Ä och Ö)

4 Finns det undantag? Ja! Det finns undantag, och denna vecka ska vi stava undantagen. Det är nämligen så att följande ord Tjäder, Tjäle, Tjäna, Tjänst, Tjära och Tjärn. stavas med TJ fast bokstaven efter är Ä. - Varför? - Ingen anledning, bara att det svenska språket (som du nu vet) är full av undantag.

5 Det finns ännu flera undantag…
Det finns fler undantag, men de behöver vi inte tänka på nu.. Men i främmande ord [låneord] kan det till exempel stavas med CH som i Chips eller Chile. Och i något ord använder vi KJ istället, som Kjol (som är ett ord som stavas fel väldigt ofta).

6 Sammanfattning TJ-ljudet stavas med TJ före A, O och U. TJ-ljudet stavas med K före E, I, Y, Ä och Ö Undantagen är tjäder, tjäle, tjäna, tjänst, tjära, tjärn, tjöt.

7 Veckans Ord Illtjöt Tjädertupp Skogstjärn Förtjäna Tjälskada Trätjära
Egenkära Överkäke Käpphäst Bekänna Uppkäftig Okänd

8 Har du koll? Slå upp och arbeta nu med sida 44 – 45.


Ladda ner ppt "TJ-ljudet (nästan som sch!)"

Liknande presentationer


Google-annonser