Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avAnton Sandström
1
mineraler Syftet Näringsämnen, deras uppbyggnad och funktioner i kroppen samt deras betydelse för människors hälsa. Hur olika tillagningsmetoder påverkar råvarors och livsmedels kvalitet och näringsinnehåll. Kemiska processer som pågår i råvaror och livsmedel vid förädling och förvaring. Målet Elever ska ha kännedom om ”MINERALERNAS” betydelse för människan, vart de finns och vad som sker med dem vid tillagning
2
Vad är mineraler? Frigörs under matspjälkningen
Oorganiskt naturligt ämne, 4% av din kroppsvikt är mineraler MINERALER Oorganiska naturliga ämnen Endast ett 20-tal har kända funktioner 4% av din kroppsvikt utgörs av mineraler (96% är kol, väte, syre, kväve) Upptaget sker i ett kretslopp (vatten – växter – djur – människa) FRIGÖRS I mag och tarmkanalen frigör mineralerna från kosten och tas upp av tarmen och skickas vidare i kroppen ÄLDRE Ju äldre man blir desto svårare har man att behålla mineralbalansen i kroppen - grått hår - skörare skelett - stela leder och muskler Ju äldre man blir desto svårare är det att behålla dem
3
Hormon- och cellproduktion Bygga starka ben Hud, hår och naglar
FUNKTIONER I KROPPEN Ämnesomsättningen Hormon- och cellproduktion Bygga starka ben Hud, hår och naglar Styra vätskebalansen Blodets syreupptagningsförmåga Blodets koaguleringsförmåga Funktion i kroppen Styra vätskebalansen Bygga starka ben Ämnesomsättningen Hud, hår och naglar Hormon och cell produktion Blodets syreupptagningsförmåga Blodets koaguleringsförmåga
4
MAKROELEMENT 100mg - 2g/dag
Mineraler som behövs i större mängd 100mg – 1-2g Kalcium, kalium, natrium, fosfor, svavel, klor, magnesium
5
MIKROELEMENT 100mg el mindre/dag
Mineralämnen som behövs i mindre mängd 100mg el mindre Järn, fluor, jod, selen, mangan, koppar, zink, krom
6
MINERALER & MATLAGNING
MINERALER LAKAS UR LIVSMEDLET VID TILLAGNING FYTINSYRA OXALSYRA LAKAS UR Mineraler urlakas vid kokning, ta vara på kokvattnet vid matlagning Sker även vid stekning FYTINSYRA En antioxidant, men till skillnad från de flesta andra så är den negativ för oss. Finns i fullkornsprodukter/spannmål motverkar upptag av ex järn, kalcium, zink, koppar och magnesium Vegetarianer får lätt mineralbrist på grund av att fytinsyra hämmar deras mineral upptag. Motverkas av enzymet FYTAS (finns i surdeg) - FYTAS bildas vid värmebehandling/blötläggning av spannmål ex havregrynsgröt ger högre näringsupptag än havremüsli OXALSYRA Binder kalcium och kan ge njursten hos män (rabarber/spenat) Ät gärna med mejeriprodukt JÄRN Upptaget ökas om du tillsätter c-vitamin Apelsinjuice till din blodpudding JÄRN
8
Salta aldrig maten till barn under 1år
1g natrium => 2,5g salt Osmotiskt tryck RDI 5-6g/dag Salta aldrig maten till barn under 1år Vi äter 10-12g/daG UNDVIK! Ökar risken för vadå? Salt 1g natrium => 2,5g salt (läs innehållsdeklarationen) RDI är 5-6g (ca 1 tsk) idag äter vi 10-12g/dag ””Ökar risken för stroke, högt blodtryck, hjärtinfarkt och njurskador”” Salt påverkar det osmotiska trycket (jämn salthalt i och utanför cellen) styrs genom att trycka ut vätska eller dra åt sig vätska Man ska aldrig salta maten för barn under 1år, de kan inte reglera saltbalansen i kroppen Undvik - färdigmat, chark, matfett, kryddblandningar, buljonger Använd - färska kryddor, egna buljonger, örtsalt och mineralsalt Nyckelhålsmärkta varor har en max salthalt Använd i stället
9
ALL DONE!!!
10
REDOVISNINGS UPPGIFT Besvara följande frågor om er TILLDELADE mineral, REDOVISNING V.19 Mineralens funktion i kroppen? Vilka livsmedel finns mineralen? Brist/Överkonsumtion leder till? händer DET NÅGOT med mineralen vid MATLAGNING?
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.