Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Uppföljning av år 2016 HFS-nätverket

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Uppföljning av år 2016 HFS-nätverket"— Presentationens avskrift:

1 Uppföljning av år 2016 HFS-nätverket
Ingemar Götestrand Temagrupp Uppdrag/Uppföljning

2 Redovisade svaranden i bildspelet är alla medlemmar utom Capio närsjukvård
Region Östergötland Norrbottens läns landsting Region Gotland Region Kronoberg Landstinget Västernorrland Region Jämtland Härjedalen Landstinget Västmanland Landstinget Blekinge Landstinget Sörmland Västerbottens läns landsting Region Jönköpings län Landstinget i Kalmar län Region Skåne Region Gävleborg Region Örebro län Landstinget i Värmland Region Halland Landstinget i Uppsala län Västra Götalandsregionen Stockholms läns landsting Landstinget Dalarna

3 Perspektiv i HFS egen enkät:
Styrning och ledning Bildspelet redovisar den samlade bilden för 21 svarande medlemmar. Eftersom många av frågorna har ställts 2014, 2015 och 2016 redovisas resultatet i samma diagram. En fråga är ny, se sida 21. Under sommaren kommer alla medlemmar att få sitt resultat i förhållande till helheten.

4 Finns det mätbara mål för hälsofrämjande verksamhet i vårdgivarens/ vårdorganisationens system för ledning och kvalitet?

5 Finns det särskilda medel för processtöd (utöver patientnära arbete) för den hälsofrämjande verksamheten?

6 Finns det en lokal struktur för förbättringsarbeten inom den hälsofrämjande verksamheten där organisationens temagruppsrepresentant(er) deltar? Finns det en lokal struktur för förbättringsarbeten inom den hälsofrämjande verksamheten där man ej har temagruppsrepresentation?

7 Har landstinget/regionen en styrgrupp/motsvarande med dokumenterat uppdrag för den hälsofrämjande verksamheten? Finns det en organisatorisk enhet med mandat och uppdrag att leda den hälsofrämjande verksamheten? Finns det andra grupperingar eller funktioner med mandat och uppdrag i den hälsofrämjande verksamheten?

8 Har organisationen en dokumenterad plan för systematiskt arbete med:
jämlik vård? våld i nära relationer? jämlik hälsa?

9 Finns området personcentrerad vård (hälsofrämjande förhållningssätt/ patientcentrerad vård/ motsvarande) tydliggjort i verksamhetsplan/motsvarande för hälso- och sjukvården? Ingår former för uppföljning av personcentrerad vård formulerat i planen?

10 Ingår självskattad hälsa/hälsorelaterad livskvalitet i dokumenterad plan?
Bedrivs mätning av patientens självskattade hälsa/ hälsorelaterad livskvalitet? Används resultaten för verksamhetsutveckling?

11 Erbjuder organisationen systematisk kompetensutveckling som stödjer arbetet med Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder?

12 Får verksamheten (eller delar av den) särskild ersättning för sjukdomsförebyggande åtgärder?

13 Är ersättningen kopplad till stöd till förändring av levnadsvanor?
om frågor om levnadsvanor ställs, dvs identifikation om rådgivning, med ev. tillägg (t.ex. FaR), erbjuds, dvs åtgärd om resultat uppnåtts

14 Finns det resultatmått på levnadsvanor (enligt Socialstyrelsens riktlinjer)?

15 Finns det fokus på specifika diagnoser?
Finns det fokus på specifika åldrar?

16 Ingår rådgivning om levnadsvanor i Läkemedelskommitténs baslista /”kloka lista”/motsvarande?

17 Har organisationen en dokumenterad plan för att skapa hälsofrämjande arbetsplatser, med policy, mål, metoder, resurser och uppföljning utöver det lagstadgade systematiska arbetsmiljöarbetet?

18 SKL har tagit fram nio frågor till personalenkäter kring ”Hållbart medarbetarengagemang” (HME).
Finns HME-frågorna i organisationens medarbetarenkät? Används HME-indexet som stöd i förbättringsarbetet? Finns motsvarande grupp av frågor med liknande fokus?

19 I vilka HFS-temagrupper har organisationen haft representation under året?

20 Har resultatet från förra årets HFS-uppföljning bidragit till verksamhetsutveckling inom organisationen?

21 Har ni använt er av resultatet i rapporten Kartläggning av huvudmännens styr- och ledningsdokument avseende hälsofrämjande hälso- och sjukvård. En exempelsamling 2016 av Milan Knezevic?

22 Tack! Kontakt:


Ladda ner ppt "Uppföljning av år 2016 HFS-nätverket"

Liknande presentationer


Google-annonser